Quantcast

Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl A. Valinsko žodžių apie V. Tomaševskį

Vilniaus apylinkės prokuratūra antradienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko žodžių apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos kurstymo prokuratūra pradėjo spalio pabaigoje, kai buvęs politikas interviu delfi.lt, komentuodamas rinkimų rezultatus pareiškė, jog tokius kaip V. Tomaševskis reikėtų šaudyti.

„Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – pareiškė A. Valinskas.

A. Valinsko išsakyti teiginiai negali būti pripažinti kurstymu smurtauti ar fiziškai susidoroti.

Anot prokuratūros, ikiteisminiam tyrimui vadovavusi prokurorė įvertino visus gautus duomenis, liudytojų parodymus bei specialistų išvadas ir konstatavo, kad šiuo atveju nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Remiantis ikiteisminio tyrimo metu gautomis kalbos specialistų išvadomis, konstatuota, kad A. Valinsko išsakyti teiginiai negali būti pripažinti kurstymu smurtauti ar fiziškai susidoroti, nes šių teiginių komunikacinis tikslas – ne raginti ar skatinti žiūrovus atitinkamai elgtis, o išreikšti A. Valinsko asmeninę negatyvią nuomonę“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Pranešime pažymima, kad A. Valinsko pasisakymo turinys yra menkinantis ir įžeidus, o savo saviraiškos laisvę jis įgyvendino pasirinkdamas netinkamas išraiškos priemones ir taip galbūt pažeidė etikos ir moralės normas, tačiau ne asmenų lygiateisiškumą – Baudžiamajame kodekse saugomą vertybę.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusios prokurorės manymu, A. Valinsko teiginiai neperžengė politinės kritikos ribų, nes neigiami apibūdinimai buvo pavartoti kalbant apie „LLRA-KŠS pirmininko ir politinėje veikloje dalyvaujančių jo bendrapartiečių, kaip politikų, veiklą“, tačiau neperėjo į įžeidinėjimą ar menkinimą žmonių, kurie su ja nesusiję.

Prokurorė taip pat pabrėžė, kad A. Valinskas neišsakė jokių neapykantą kurstančių teiginių apie lenkų tautinės mažumos ar LLRA-KŠS deklaruojamas vertybes.

„Prokurorė konstatavo, kad buvusiam politikui laidoje pasirinkus žeminančią, niekinančią leksiką buvo išsakyta politinė kritika viešiesiems asmenims dėl jų politinės veiklos ir sprendimų, neturint nusikalstamo tikslo skatinti neapykantą ar diskriminaciją žmonių grupei ar atskiriems jai priklausantiems asmenims dėl baudžiamajame įstatyme nurodytų jų savybių – tautybės, įsitikinimų ar pažiūrų“, – pažymėjo prokuratūra.

V. Tomaševskis sako susilaikantis nuo vertinimų dėl nutraukti tyrimo, nes „dar nematė dokumentų“.

„Nežinau, aš šitos informacijos neturiu (...) Reikia gaut dokumentus, raštus ir vertint (...) Jeigu aš rašto nemačiau, kaip aš galiu vertinti sprendimą? Aš jo nevertinu“, – BNS sakė V. Tomaševskis.

Jis teigė pats nesikreipęs į prokuratūrą dėl tyrimo pradėjimo, o prokuratūra „matė argumentų“, kad pati pradėtų tyrimą, kurį vėliau nutraukė.

„Įstaiga, pati institucija priėmė tokį sprendimą – matyt, matė argumentų“, – teigė LLRA-KŠS lyderis.

Anot jo, į prokuratūrą kreipėsi „kelios dešimtys partijos narių ir rėmėjų“.

„Kiek aš žinau, jau kreipėsi kelios dešimtys mūsų, sakykim, rėmėjų, kad buvo grėsmė ir jiems (...) Ne tik iš partijos, yra ir šalininkų“, – sakė V. Tomaševskis.

Anksčiau jis žadėjo dėl A. Valinsko žodžių, kuriuos pasmerkė ir prezidentas Gitanas Nausėda, kreiptis į teisėsaugą.

Nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Spaudziu ranka zmogui [reikia}---komentaras]] Spaudziu ranka,ZMOGAU!! nes Valinskas gindamas lietuviskumo prada[kuris traktuojamas TEN--taip sakant,virsuje] kad tokie ishdavikai kaip pilietis woldemoras visokiausiais budais kisho[!] koja I musu TAUTISHKUMO BUSENA,,,,tai jam musu abecele netinka ,tai gatves ne taip [kaip Lenkijoje]pavadintos tai jis su savo "kupeta" neprisijungs prie kitu valstybes istatymu ir poziciju.....Tai kokio velnio tas psekrev ,,,,,VEGETUOJA toje LIETUVOS zemeleje,,ko kirshina lietuvius..O Valinskas ishsake .kaip Nepriklausomoje Lietuvoje apie1922 m.buvo traktuojamas istatymu!!! tautos[[nesakau Tevynes--nes tas LLLKS ganytojas]]] ishdavikas-----!!! Garbe zmogui ginanciam savo tevyne--bravo Valinskui.

Anonimas

Anonimas portretas
GP parode kad lenkus, rusus ir kitus Briuselio ir Amerikos priesus jau galima pradeti SAUDYTI.

reikia

reikia portretas
išreikšti palaikymą p. Valinskui, nes jis Lietuvos patriotas, Lietuva jo Tėvynė, o Tomaševskis ir kiti pšepirdolai - okupanto palikuonys, Lietuvos ir lietuvių kalbos niekintojai ir šmeižikai
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių