Quantcast

„Profarmos“ vadovė atmeta kaltinimus: greitųjų testų sandoryje viską darėme tinkamai

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo įtariami bendrovės „Profarma“ atstovai neigia įtarimus ir sako, kad teisėsaugai neįtiko vienas žodis sutartyje.

Penktadienį išplatintame bendrovės pranešime teigiama, kad įmonės darbuotojai įtariami neteisingai nurodę greitųjų testų gamintoją, įmonės vadovė Edita Mištinienė tai vertina kaip nesusipratimą, kuris gali baigtis verslo sužlugdymu.

„Teisėsaugai užkliuvo formalūs ir farmacijos sričiai įprasti sutarties aspektai, nors vykdydama sutarties įsipareigojimus bei pateikdama testus bendrovė tinkamai nurodė ir gamintoją, ir platintoją. Šiuo metu kompanija bendradarbiauja su tyrimą vykdančiomis institucijomis, pateikė visą tyrimui reikalingą informaciją ir tikisi, kad nepagrįsti kaltinimai greitai bus atmesti“, – rašoma pranešime.

Anot „Profarma“ vadovės, šiuo metu minimi įtarimai, kad bendrovė sutartyje buvo nurodyta kaip greitųjų diagnostinių testų gamintoja, o ne platintoja.

„Siekdami prisidėti prie COVID-19 protrūkio suvaldymo, ypač greitai sukūrėme patikimą testų kokybės vertinimo sistemą laboratorijoje. Ištyrėme rinkoje esančius testų gamintojus ir nustatėme, kad nemažai testų gamintojų, ypač Kinijos, rinkoje prekiavo arba neveikiančiais, arba nepakankamo tikslumo testais“, – pranešime teigė E. Mištinienė.

„Įvertinę įvairių rinkoje esančių testų kokybę per ypač trumpą laiką, Lietuvos vartotojams pasiūlėme, mūsų žiniomis, jautriausius testus už mažiausią kainą. Atsakingos institucijos buvo informuotos, kad testus gamina „Ameda Labordiagnostik GmbH“ bendrovė iš Austrijos, o „Profarma“ tik platintoja, atliekanti ir testų kokybės vertinimą bei išleidimą į rinką“, – tvirtino ji.

Pranešime teigiama, kad  „Profarma“ nėra gamybinė įmonė. Tai – mokslinė-tiriamoji biotechnologinė bendrovė, turinti ir Geros gamybos praktikos (GGP) sertifikatą, atliekanti vaistų išleidimo į rinką kokybės testavimą ir vertinanti rinkai tiekiamų vaistų kokybę.

Anot pranešimo, šiuo metu įmonė negali tęsti veiklos, jos sąskaitos yra areštuotos, taip pat sustabdytas Europos Sąjungos finansavimas.

Bendrovės advokatas Darius Raulušaitis sako, kad sąskaitų areštavimas yra neproporcingas teisėsaugos veiksmas

Teisininkas priduria, kad visuose kituose dokumentuose, tokiuose kaip išleidimo į rinką bei atitikties sertifikatas ar produkto ženklinimas, austrų bendrovė nurodoma kaip testų gamintojas, o „Profarma“ – kaip jų platintojas.

FNTT tyrime įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba viršijus įgaliojimus, kai galėjo būti padaryta didelė žala valstybei, pareikšti ir sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį patenkino jos prašymą ir atleido iš viceministrės pareigų.

L. Jaruševičienė penktadienį pareiškė pandemijos įkarštyje priėmusi būtinus sprendimus, tad jos sąžinė rami.

Taip pat įtarimai pareikšti ir Vilniaus miesto tarybos nariui, sutartyje nurodytam kaip bendrovės „Profarma“ atstovui Redui Laukiui

FNTT tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą.

Iš viso tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams pirkimų – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių