Quantcast

Policija keliose šalyse sustabdė „Emotet“ viruso plitimą, veiksmai atlikti ir Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Šią savaitę tarptautinės operacijos metu teisėsauga sustabdė vienos pavojingiausių kenkėjiškos programinės įrangos „Emotet“ plitimą, veiksmai atlikti ir Lietuvoje.

Kaip pranešė Policijos departamentas, operacijoje dalyvavo Nyderlandų, Vokietijos, JAV, Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Kanados ir Ukrainos institucijos, jų veiklą koordinavo Europolas ir Eurojustas.

Lietuvoje neviešus veiksmus šioje operacijoje vykdė Generalinės prokuratūros prokurorai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Anot departamento, Lietuvos teisėsauga atliko veiksmus pagal Vokietijos teisėsaugos institucijų Europos tyrimų orderį.

Šios operacijos metu teisėsauga perėmė „pastaruoju metu pavojingiausia vadinamos“ kenkėjiškos programinės įrangos „Emotet“ infrastruktūrą.

Pasak Policijos departamento, ši programinė įranga buvo viena profesionaliausių ir naudojama bene ilgiausiai.

„Pirmiausia, 2014 metais, ji atsirado kaip „Trojos arklys“, o su laiku evoliucionavo, tapdama vienu patikimiausiu įrankiu vykdant elektroninius nusikaltimus. Ši žalinga programinė įranga veikia kaip kompiuterio raktas – pirmame etape jis naudojamas apkrėsti kompiuterines sistemas, kad vėliau prieigą prie šių sistemų galėtų gauti kitos kenkėjiškų programų grupės“, – rašoma departamento pranešime.

Teisėsaugos teigimu, „Emotet“ į nukentėjusiųjų kompiuterius patekdavo per apkrėstus „Word“ formato elektroninių laiškų priedus.

Atidarius priedą, vartotojai buvo raginami „įgalinti turinį“ ir tai padarę paleisdavo programinį kodą.

Šią kenksmingą programinę įrangą taip pat buvo siūloma išsinuomoti kitiems asmenims, vykdantiems nusikaltimus elektroninėje erdvėje, kurie ja pasinaudodavo įdiegiant kitus kenkėjiškų programų tipus.

„Šis atakos tipas vadinamas „užtaisu“ ir laikoma, kad elektroninių nusikaltimų pasaulyje „Emotet“ atlieka vieną svarbiausių vaidmenų, tą rodo tokie pavyzdžiai, kaip naudos iš „Emotet“ gavusios, išpirkos reikalaujančių programų platformos „TrickBot“ ar „Ryuk“, – paaiškina Policijos departamentas.

„Emotet“ virusu pernai gruodį užsikrėtė ir 15 Lietuvos institucijų kompiuteriai, didžiausią žalą dėl šio incidento patyrė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, kur laikinai sutriko elektroninio pašto sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių