Quantcast

Per plėšimą sprogęs bankomatas iš lovų vertė gyventojus: galvojau, kad karas prasidėjo

  • Teksto dydis:

Kazlų Rūdoje paryčiais iš sekmadienio į pirmadienį įvykdytas seniai matytas išpuolis – susprogdintas prekybos centre buvęs bankomatas, iš kurio pavogtos kasetės su pinigais. Aplinkiniai gyventojai pasakojo, kad apie 3.30 val. net pašoko iš lovų, išgirdę didžiulį trenksmą, praneša LNK.

Sprogimas įvyko bandant pasisavinti pinigus iš bankomato, kuris, pirminiais duomenimis, nebuvo inkasuotas.

„Buvo panaudotas dujų mišinys, kuris susprogdino bankomatą. Iš bankomato buvo pavogtos pinigų kasetės. Įtariamųjų kol kas nėra, tik gautas vaizdo įrašas iš prekybos centro. Pareigūnai tikslina visas aplinkybes“, – įvykį komentavo Marijampolės policijos atstovė Ieva Rinkevičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kad čia būtų veikusi nerimą galinti kelti grupuotė, duomenų nėra. Tačiau tokiam išpuoliui buvo ruoštasi.

„Pirminiais duomenimis, tai tikrai apiplėšimas. Prieš tai apie didesnę nusikalstamą veiką Kazlų Rūdoje nebuvo pastebėta“, – teigė I.Rinkevičiūtė.

Bankas neatskleidžia, kokia suma pasisavinta, tačiau pabrėžia, kad panašaus įvykio nebuvę penkmetį. Vis dėlto atrodo, kad ilgapirščiai laimikiu pasinaudoti negalės.

„Reaguodamas į nenumatytą fizinį poveikį (smūgį, dujas, temperatūrą), dažomosios kasetės bankomate esančius pinigus apipurškia specialiu rašalu, kuris nenusiplauna nuo grynųjų pinigų, taip pat apie dvi savaites lieka ant rankų. Tokių suteptų kupiūrų nepriims grynuosius pinigus priimantis bankomatas, Lietuvos bankas, nebus galima atsiskaityti prekybos vietose. Jei gyventojui būtų siūlomos tokios kupiūros, jų nereikia imti – tokiu atveju reikia kreiptis į policiją“, – įspėja SEB banko atstovė Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė.

Nuostolių patyrė ir prekybos centras, tačiau jis apvogtas nebuvo.

Dažomosios kasetės bankomate esančius pinigus apipurškia specialiu rašalu, kuris nenusiplauna nuo grynųjų pinigų, taip pat apie dvi savaites lieka ant rankų.

„Labiausiai pažeistos įėjimo įeigos, kur stovėjo bankomatas. Nei kasos, nei prekių lentynos nepažeistos. Atlikus pastato techninę patikrą, ekspertai nustatė, kad patalpos saugios eksploatuoti, nepadaryta esminių pokyčių konstrukcijoms, todėl planuojame jau trečiadienį atnaujinti parduotuvės darbą“, – planavo „Maximos“ atstovas Tomas Bašarovas.

Vietos gyventojai baiminasi, kad tokių išpuolių gali daugėti, nes naktį miestas taupydamas užtemsta – apšvietimo gatvėse nebūna nuo 1 val. iki 5 val. ryto.

Į išpuolį sureagavęs Kazlų Rūdos meras sako, kad tarsis su policija dėl apšvietimo grąžinimo naktį.

Dėl sprogdinimo policija pradėjo du ikiteisminius tyrimus – vienas dėl svetimo turto grobimo įsibraunant, kitas – dėl svetino turto sugadinimo arba sunaikinimo. Už tai gresia penkeri metai nelaisvės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Apiplėšimą komentavo ir banko atstovė.

– Tai kriminalinis nusikaltimas ir policija jį tirs. Kreditų įstaigos nuo tokių incidentų apsidraudusios.

– Kaip bankomatas buvo susprogdintas?

– Policija geriau galėtų atsakyti. Mes tik galime pasakyti, kad visi bankomatai turi saugos priemonių ir jos yra įvairios. Pvz., šiuo atveju suveikė dažai, kuriais sutepti pavogti pinigai. Jie ant rankų lieka dvi savaites.

– Policija pranešė, kad aparatas buvo sprogdintas dujų mišiniu.

– Bankomatuose yra jutikliai, kurie fiksuoja ir dujas, fizinį aparato judėjimą. Tada įsijungia apsaugos priemonės. Šiuo atveju suveikė kita priemonė – pinigai sutepti dažais ir jie negalės būti panaudoti.

– Jei žmonėms siūlomos tokios kupiūros, ką reikėtų daryti? Kaip atpažinti?

– Jei banknotas yra bet kokia forma sugadintas ar yra dažų, apipaišytas, apiplyšęs, tokio reikėtų neimti. Parduotuvės ir kitos prekybos vietos žinos taisykles, nes tokių banknotų negalės priduoti kredito įstaigoms. Patys bankomatai taip pat nepriima ištepliotų banknotų.

– Tekę girdėti, kad taip besielgiantys vagys turi metodų ir gali pasiimti nepažeistus pinigus.

– Jei juos ir paims, pinigai bus sutepti.

– Ar tikrai? Ar nusikaltėliai negali apeiti to?

– Priemonės visada tobulinamos. Visi bankomatai turi įrangos, kurios apsaugo nuo to.

– Ar po šio įvykio imsitės dar papildomų saugumo priemonių?

– Jos visos bankomatuose įdiegtos. Žmonės dėl to lėšų neprarado ir nepraras.

– Ar negali būti, kad nusikaltėliai pasiėmė grobį žinodami, kad jis po visko gali būti panaudotas?

– Akivaizdu, kad įvykis įvyko. Net ir paėmus pinigus jų būtų negalima panaudoti.

– Kiek pinigų būna bankomatuose įprastai? Dėl kokio grobio taip gali pasielgti nusikaltėliai?

– Priklauso nuo to, kada bankomatas buvo užpildytas. Jeigu papildytas ką tik – bus daugiau. Skaičių neatskleidžiame ir apie saugumo detales nenorime pasakoti, nes nenorime padėti vagims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klounai

Klounai portretas
Ar jau surado ta gaidyna?

Žmonės, ramiai

Žmonės, ramiai portretas
Čia tik piningai, kurių tuoj nebus. Stokite į eilę geriau kad po odą įdėtų kas jiems reikia.

nuomonė

nuomonė portretas
Pagalvoj, kad karas, aš manau, kai mūsų žemiau plintuso žiurknalistai tik karo trimitais kakafonijas groja, tai žmonėms jau sapnuojasi karas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių