Quantcast

Parlamentaro R. Žemaitaičio padėjėja atleista nuo atsakomybės byloje dėl ES paramos

Teismas parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio padėjėją Ingridą Montvidaitę atleido nuo atsakomybės pagal laidavimą dėl pasikėsinimo apgaule įgyti ES paramą.

Kaip penktadienį pranešė Tauragės rajono apylinkės teismas, Šilalės rūmuose priimtas nuosprendis baudžiamojoje byloje, kurioje 57 metų Šilalės rajono ūkininkas Remigijus Pajuodis pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo bei pasikėsinimo padaryti kreditinį sukčiavimą ir nuteistas lygtinai, o jo bendrininkė 29 metų Seimo nario padėjėja I. Montvidaitė dėl minėtų nusikalstamų veikų atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teismas nustatė, kad 2020 metų vasarą, veikdami bendrai, ūkio savininkas R. Pajuodis ir I. Montvidaitė pasikėsino apgaule ūkio modernizavimui gauti beveik 50 tūkst. eurų paramą iš Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės.

Pasak teismo, tam tikslui jie suklastojo ūkininko ūkio paramos paraišką ir pagamino du netikrus dokumentus, t. y.  Ūkininkų sąjungos pažymą, melagingai nurodydami, jog R. Pajuodis yra Lietuvos ūkininkų sąjungos Šilalės skyriaus narys.

Taip pat buvo suklastota „Luminor Lizingas“ pažyma, kurioje numatyta galimybė suteikti iki 70,5 tūkst. eurų dydžio kreditą.

Tačiau Nacionalinei mokėjimo agentūrai atliekant paraiškos atrankos kriterijų vertinimą, kilo įtarimų dėl pateiktų dokumentų tikrumo.

Vyras savo kaltės nepripažino. Per teismo posėdį jis tvirtino, kad I. Montvidaitė tvarkė jo ūkio dokumentus ir pasiūlė sudalyvauti paramoje pateikiant paraišką žemės ūkio technikai įsigyti. Jis teigė neprašęs moters pagaminti netikras pažymas ir tikino šių dokumentų nematęs iki jų pateikimo agentūrai.

R. Pajuodis ir I. Montvidaitė pasikėsino apgaule ūkio modernizavimui gauti beveik 50 tūkst. eurų paramą iš Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės.

Teismas konstatavo, jog ūkininko kaltė klastojus dokumentus ir pasikėsinant sukčiauti įrodyta. Nuteistajam skirta 50 parų arešto bausmė, jos vykdymas atidėtas šešiems mėnesiams.

Tokiam pat laikotarpiui vyrui nustatyta ir intensyvi priežiūra. Be to, jis įpareigotas sumokėti 2,5 tūkst. eurų įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Seimo nario padėjėja teismo sprendimu atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą su 500 eurų užstatu, perduodant ją laiduotojos močiutės atsakomybei, nustatant vienerių metų laidavimo terminą.

Be to, mergina turės sumokėti 1 tūkst. eurų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Taip pat konfiskuotas jai priklausęs nešiojamasis kompiuteris, kuris buvo nusikalstamos veikos padarymo priemonė.

„Teismas gali atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės asmenį, padariusį neatsargų arba nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, jeigu yra asmens, kuris vertas teismo pasitikėjimo, prašymas perduoti kaltininką jo atsakomybei pagal laidavimą“, – pranešime spaudai sako bylą nagrinėjęs Šilalės rūmų teisėjas Osvaldas Briedis.

Pasak teisėjo, įvertintos ir kitos būtinos atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą sąlygos – I. Montvidaitė pirmą kartą padarė nusikalstamas veikas, visiškai pripažino savo kaltę ir gailisi, turtinė žala nepadaryta bei yra pagrindo manyti, kad ji laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Be nurodytų aplinkybių atsižvelgta ir į tai, kad moteris padėjo išsiaiškinti nusikaltimus padariusį ūkininką, seniūnijos bei darbdavio charakterizuojama teigiamai.

Nuosprendis nėra galutinis ir per 20 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių