Quantcast

Neteisėtai nušautą elnią vežusių asmenų byloje teismas prašo papildomos medžiagos

Neteisėtai nušautą taurųjį elnią vežusių asmenų byloje teismas prašo papildomos medžiagos – procese paskelbta pertrauka iki kovo vidurio.

„Pertrauka paskelbta todėl, kad teismas paprašė aplinkos apsaugos institucijos pateikti papildomą medžiagą – vaizdo įrašus iš įvykio vietos“, – BNS sakė Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmų teisėjas Dmitrijus Rancevas.

„Čia buvo teismo sprendimas dėl papildomos medžiagos“, – pridūrė jis.

Sprendimas paprašyti papildomos medžiagos priimtas per ketvirtadienį vykusį pirmą teismo posėdį.

Šioje byloje administracinėn atsakomybėn traukiamas advokatų kontoros „Triniti Jurex“ advokatas Laimonas Judickas, Ukmergės policijos pareigūnas Edvardas Balčiūnas, taip pat Ukmergės rajono medžiotojų klubo „Lėnas“ narys Aleksas Gečiauskas.

Jiems gresia bauda nuo 800 iki 1,8 tūkst. eurų.

Šaulys jau nubaustas

Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmai vasario pradžioje pripažino kaltu elnią nušovusį medžioklės klubo „Lėnas“ narį Giedrių Aniūną.

Jam skirta 800 eurų bauda, vieneriems metams atimta teisė medžioti, taip pat konfiskuotas graižtvinis šautuvas.

Taip pat jam priteista sumokėti per 1,1 tūkst. eurų likusios žalos gamtai, kadangi 5 tūkst. eurų jis jau sumokėjo.

G. Aniūnas teismui nurodė pripažįstantis kaltę ir labai besigailintis.

Teismo nutarimas per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Teismo duomenimis, G. Aniūnas medžiojo kartu su A. Gečiausku, pirmasis neteisėtai, dviem šūviais sumedžiojo tauriojo elnio patiną, kai šių gyvūnų medžioklės limitas tame plote jau buvo išnaudotas.

Elnias buvo atitemptas iki automobilio „Toyota Land Cruiser“, kurį vairavo L. Judickas, ir vežamas į lupyklą, tačiau buvo sustabdytas pareigūnų.

Elnio patiną sumaišė su patele

G. Aniūnas teismui nurodęs, kad su A. Gečiausku sausio 11 dieną sutarė vykti į elnių patelių medžioklę, taip pat žinojo, kad patinų limitas yra išnaudotas.

L. Judickas tuo metu buvo atvykęs į Ukmergę pas E. Balčiūną asmeniniais reikalais, vėliau abu užsuko pas G. Aniūną. Tuomet L. Judickas pasiūlė savo automobiliu pavežti į medžioklę.

L. Judickas ir E. Balčiūnas nemedžiojo, ginklų neturėjo.

G. Aniūnas kartu su A. Gečiausku tykojo bokštelyje, šautuvą turėjo tik pirmasis.

Teismo duomenimis, G. Aniūnas per optinį taikiklį pamatęs elnią nusprendė, kad tai patelė, nematė ragų.

Priėję su medžioklės vadovu, pamatė, jog nušovė tauriojo elnio patiną. Ragiukai maži, nesimatė, tokia klaida padaryta netyčia.

„Priėję su medžioklės vadovu, pamatė, jog nušovė tauriojo elnio patiną. Ragiukai maži, nesimatė, tokia klaida padaryta netyčia“, – rašoma teismo nutartyje, kurią matė BNS.

Joje teigiama, kad abu pasitarė ir nusprendė elnią vežti į lupyklą, kadangi šalia yra medžiotojų namelis, ten yra dokumentai, kuriuos reikia užpildyti ir pranešti aplinkosaufininkams.

Medžioklės lapą, anot teismo, A. Gečiauskas bandė pildyti dar neišvykus iš medžioklės vietos, tačiau užšalo tušinukas, kito tušinuko neturėjo.

Išgirdę šūvius, atvyko E. Balčiūnas ir L. Judickas, kurie pasveikino juos su sėkminga medžiokle. Teismo duomenimis, nei G. Aniūnas, nei A. Gečiauskas nieko nepasakė kitiems, kad elnią sumedžiojo neteisėtai.

Policininkas siekė susitarti su aplinkosaugininkais

Teismo duomenimis, aplinkosaugininkų surašytame administracinio nusižengimo protokole nurodyta, kad visi keturi asmenys nušautą elnią atitempė iki automobilio, pakrovė ir vežėsi į lupyklą.

Patikrinus medžioklės lapą, jame duomenų apie sumedžiotą elnio patiną nebuvo, taip pat nebuvo informacijos apie žvėries ragus.

Aplinkosaugininkų tarnybiniame pranešime, kuriuo remiasi teismas, nurodyta, kad sausio 11 dieną buvo vykdomas naktinis medžioklės kontrolės reidas.

Aplinkosaugininkai teigia pastebėję iš miško atvažiuojančio automobilio šviesas ir nusprendė jį sustabdyti. Priartėjus automobiliui ir davus signalą, tuo pačiu įsijungus mėlynos spalvos švyturėliams, nustatyta, kad tai policijos automobilis, kuriame patruliavo du pareigūnai.

„Jie teisinosi pamatę mūsų automobilio šviesas, todėl taip nusprendė mus sustabdyti, tačiau ir vieni ir kiti suprato, kad buvo vykdomos tarnybinės funkcijos ir policijos automobilis apsisukęs nuvažiavo atgal. Tai sukėlė įtarimą, nes buvo gauta informacija, jog medžioklės ploto vienete vykdomos neteisėtos medžioklės yra susijusios su vietine policija“, – rašoma nutartyje.

Netrukus netoliese aplinkosaugininkai pamatė kitą atvažiuojantį automobilį, kurį nuspręsta stabdyti.

Sustabdytame automobilyje buvo keturi asmenys iš skirtingų šeimų, be veido kaukių, jų buvo paprašyta pateikti medžioklės lapą. Vienas ant galinės sėdynės sėdėjęs asmuo išlipo iš automobilio ir prisistatė aplinkosaugininkų kolega, dirbančiu policijoje.

Teismo duomenimis, tai buvo E. Balčiūnas, kuris paminėjo, kad buvo informuotas apie aplinkosaugininkų ekipažą iš patruliavusių kolegų, taip pat prašė aplinkosaugininkų susitarti.

„Jis nuolatos primygtinai prašė susitarti, nes jis yra pareigūnas, atlygio už tai nesiūlė, tačiau sakė turintis daug pažinčių. Institucijos specialistai jį perspėjo, kad dėl tokių jo siūlymų, gali būti kreiptasi į Policijos imuniteto skyrių. Tai sukėlė įtarimą dėl sumedžioto žvėries teisėtumo“, – teigiama dokumente.

Atidarius automobilio bagažinę jame rastas nušautas tauriojo elnio patinas.

Policija šiuo metu taip pat aiškinasi šios medžioklės aplinkybes – dėl Ukmergės rajono policijos pareigūno E. Balčiūno elgesio pradėtas tarnybinis patikrinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Advokatas ir policininkas rado du atpirkimo “ozius” kur paprasti kaimietukai kur du “grietineles” kur nieko nezino gaila ,kad teismas toks naivus

Anonimas

Anonimas portretas
jiems viskas galima greit vidurine klase naikins
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių