Quantcast

„Nematoma Lietuvos istorija“: po pareigūnų nužudymo šalyje augo įtampa

  • Teksto dydis:

2000 metų rugpjūtis. Prabėgus mėnesiui nuo trijų mažeikiškių – verslininko Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino – dingimo žiniasklaida skelbia, kad tyrimas buksuoja, nėra jokių naujienų, byloje – štilis. Nors siūlo galas teisėsaugą atvedė iki Panevėžio „tulpinių“, jų kaltės vis nepavyksta įrodyti. Dar po trijų mėnesių Lietuvos teisėsaugos laukia kitas Panevėžio nusikaltėlių smūgis.

Nušauti du pareigūnai

2000 metų lapkričio 6 d. rytą soduose prie Panevėžio surandami nušauti Pasvalio policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus inspektorius Sergejus Piskunovas ir Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Vida Kazlauskaitė. Dar vienas rezonansinis įvykis, dėl kurio į Panevėžį siunčiami Policijos departamento Kriminalinės policijos pareigūnai.

Tuometinis kriminalinės policijos komisaras inspektorius Artūras Garla, stovėdamas dvigubos žmogžudystės vietoje, prisimena 16 metų senumo įvykius: „Nusikaltimas buvo įvykdytas vakare, tamsiu paros metu, kai Sergejus Piskunovas ir Vida Kazlauskaitė po darbo grįžinėjo į sodo namus, o čia jau jų laukė pasala.“

Lapkričio 5-osios vakarą, kai įvyko užpuolimas, kūnų sodų bendrijoje niekas neaptiko. Nors ir girdėjo šūvius, netoliese gyvenantys žmonės taip ir nenuėjo pasižiūrėti, kas vyksta.

Į šūvius nereagavo

Atlikdami tyrimą pareigūnai nustato, kad iššauta daug kartų. Šaudyta tankiai gyvenamoje vietoje, ne vienas šūvius turėjo girdėti, tačiau niekas iš aplinkinių gyventojų į tai nesureagavo. „Niekas nepaskambino į policiją ir nepranešė, kad kažkur vyksta susišaudymas. Toks jausmas, kad čia kiekvieną dieną kažkas šaudo ir jiems tai normalu“, – pasakoja A. Garla.

Anot jo, vėlai pastebėtas nusikaltimas apsunkina tyrėjų darbą, be to, palijo. „Pėdsakai, kuriuos buvo galima iškart fiksuoti, praėjus tam tikram laiko tarpui paprasčiausiai būna sunaikinami“, – aiškina A. Garla.

Nušautą policininką ir prokurorę S. Piskunovo kolega surado tik kitą rytą. Jis į sodus pas Sergejų užsuko, nes kartu važiuodavo į darbą Pasvalyje. Po pranešimo apie dar vieną išpuolį prieš teisėsaugininkus į Panevėžį važiuoja generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia, policijos generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas. Po dar vieno nusikaltėlių antausio jie nelabai turi ką pasakyti.

Pastebimas „tulpinių“ braižas

Žudiko kulkos pakirto du teisėsaugos pareigūnus, todėl iš pradžių kilo klausimas, kas buvo tikrasis užpuolikų taikinys. Analizuojant nusikaltimo vietą daroma išvada, kad šaudyta į S. Piskunovą. Į jį pataikyta aštuonis kartus, paleistas kontrolinis šūvis. Automobilyje sėdinčią jo bendrakeleivę kliudė vienintelė kulka, greičiausiai – atsitiktinė. V. Kazlauskaitė mirė nukraujavusi.

Rodydamas vietą, kur tąsyk tykojo užpuolikai, A. Garla detalizuoja, kad pareigūnai buvo užklupti, kai jų tarnybinis automobilis sustojo prie vartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių