Quantcast

Naujoji nusikaltėlių karta – gudresnė ir atsargesnė

Lietuvoje beveik nebeliko Nepriklausomybės pradžioje visuomenę šiurpinusių išpuolių – sprogimų, susišaudymų ir parodomųjų gaujų narių egzekucijų. Tačiau nusikalstami sindikatai neišnyko. Tiesiog pasikeitė jų veiklos pobūdis, rašo savaitraštis „15min“.

„Organizuotų nusikalstamų grupuočių skaičius Lietuvoje smarkiai nekinta, tačiau auga jų profesionalumas. Keičiasi jų veiklos metodai, nusikaltimų pobūdis, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis. – Anksčiau matėme daug atviro smurto nusikaltėliams kovojant dėl įtakos sferų – buvo pasišaudymų, sprogimų. Dabar tų dalykų mažiau. Pakito gaujų narių intelektas, jei lyginsime su tuo, kas buvo prieš 15 ar 20 metų, pasikeitė jų mentalitetas.“

Turto prievartavimas arba savivaldžiavimas šiais laikais taip pat tapo subtilesni. Žmogus įtraukiamas į kokias nors verslo schemas, jis tampa tariamai kažkam skolingas ir jau tada iš jo reikalaujama pinigų. Kitas variantas – turtas prievartaujamas iš nelegalia veikla užsiimančio žmogaus, nes jis apie tai nedrįs pranešti policijai.

Lietuvos kriminalistų vadas tvirtina, kad dabartinės grupuotės išsiskiria gerais tarpusavio ryšiais, stipriu materialiniu ir techniniu aprūpinimu, konspiracija.

Viena ryškiausių šių dienų organizuoto nusikalstamumo tendencijų – senosios kartos grupuočių pasitraukimas.

Kaip pavyzdį A.Matonis paminėjo Vilniuje veikusią „lapinų“ gaują, kuri prekiavo narkotikais, nevengė kruvinų susirėmimų, siekė drastiškomis priemonėmis didinti savo įtaką, naudodama smurtą bandė kontroliuoti kitas gaujas. Tiriant šios grupuotės veiklą įtarimai buvo pateikti 93 asmenims.

Tarp senųjų sutriuškintų grupuočių A.Matonis įvardijo ir „daktarų“ gaują, kuriai inkriminuojama dešimtys sunkių ir labai sunkių nusikaltimų: šaunamųjų ginklų ir sprogmenų panaudojimas, nužudymai, pasikėsinimai nužudyti, grasinimai susidoroti, turto pagrobimai ir kt.

Kalbėdamas apie pastaruoju metu policijos neutralizuotas grupuotes, Lietuvos kriminalistų vadas minėjo ir plačią kontrabandinę veiklą išvysčiusią Marijano Taraškevičiaus gaują. Tiriant jos galimus nusikaltimus įtarimai buvo pateikti daugiau kaip šimtui asmenų, valstybei padaryta žala skaičiuojama dešimtimis milijonų litų. A.Matonis taip pat užsiminė apie išsklaidytas Vyšniausko ir Baranausko gaujas.


Šiame straipsnyje: nusikaltėliainusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių