Quantcast

Pas E. Masiulį rastų pinigų kilmę STT aiškinosi per Lietuvos banką

2016 metais pas tuometinį parlamentarą ir Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį radus dideles grynųjų pinigų sumas, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kreipėsi į Lietuvos banką.

Šias aplinkybes per posėdį pirmadienį aiškinasi „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas.

Didelės pinigų sumos buvo rastos per kratas kaltinimų korupcija sulaukusio buvusio politiko namuose ir automobilyje Vilniuje. Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“, dabar pakeitusio pavadinimą į „MG grupė“, viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

STT domino, ar per kratas dalis pinigų – 27 vienetai 200 eurų nominalo banknotų – buvo patekę į apyvartą, ar juos gavo kokia nors „MG Baltic“ įmonė, kokia įmonė gavo tuos banknotus. Pinigų gavimas iš „MG Baltic“ įmonių nebuvo patvirtintas.

Kratos metu rasti pinigai, tada buvo surašyti tų kupiūrų numeriai. Sudėjom kupiūras į exelinį failą ir pamatėm, kad tam tikra seka, norėjom sužinoti, ar tie pinigai iš vienos pakopos.

Tyrėjai tvirtino, jog buvo aiškinamasi, ar tiek patys pinigai galėjo būti pas kelis asmenis – tiek pas E. Masiulį, tiek R. Kurlianskį.

„Ar rasti pinigai pas Eligijų Masiulį buvo perduoti R. Kurlianskiui“, – teismui sakė STT darbuotojas Jurijus Skuderis, paklaustas, kas buvo aiškinamasi.

Į bylą kaip liudytojai buvo pakviesti du STT pareigūnai – 2016 metų rugsėjį raštą Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamentui pasirašęs tuometinis STT Vilniaus valdybos vadovas Daumantas Pocius ir politinės korupcijos bylos tyrime dalyvavęs J. Skuderis.

„Kratos metu rasti pinigai, tada buvo surašyti tų kupiūrų numeriai. Sudėjom kupiūras į exelinį failą ir pamatėm, kad tam tikra seka, norėjom sužinoti, ar tie pinigai iš vienos pakopos“, – teismui sakė J. Skuderis.

Dėl rastų pinigų byloje taip pat dar kartą liudijo dabar jau buvusi Lietuvos banko ekspertė Danguolė Liaugminienė. Ji sakė, kad apžiūrėjus pinigus, buvo nuspręsta, kad jie iš vieno įpakavimo.

„Buvo išimti du maišai su pinigais ir sudėlioti ant stalų“, – apsilankymą STT prisminė ji.

Apeliacinis teismas „MG grupės“ byloje dabar iš viso nagrinėja keturis skundus – visus kaltinamuosius išteisinusį nuosprendį apskundė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, jis prašo žemesnės instancijos nuosprendį panaikinti ir išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.

Du skundus pateikė buvusio koncerno viceprezidento R. Kurlianskio advokatai – Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, nuosprendį apskundė ir buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio advokatas Ruslanas Boiko.

Prokuratūra siekia pripažinti, kad R. Kurlianskis kaltas kelių politikų papirkimu ir prekyba poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo.

Kyšininkavimu byloje kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, buvęs šios partijos narys Š. Gustainis ir parlamentaras, Darbo partijos frakcijos narys V. Gapšys.

Kaltinti, tačiau pirmos instancijos teisme išteisinti ir juridiniai asmenys: „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija.

Vilniaus apygardos teismas visus kaltinamuosius pernai balandį išteisino kaip nepadariusius veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

Teismas patvirtino E. Masiulio ir R. Kurlianskio versiją, kad 2016 metais politikui degtinės butelio dėžutėje perduoti 90 tūkst. eurų buvo paskola, o ne kyšis.

E. Masiulis sakė, kad pinigus iš R. Kurlianskio skolinosi investicijoms į nekilnojamąjį turtą, o R. Kurlianskis teigė rėmęs liberalo politinę veiklą, nes šis jam patiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ll

ll portretas
Tikras cirkas su teisingumu,kai teisės aktai kovai su korupcija sukurti tam ,kad juos apeitum,Dabar nesvarbu kam gali duoti kyšį, pridedant skolos lapelį, kad skolini ir reikalas bus teisėtas.Ir nesvarbu,kas iš ko ,skolinasi,MG su Mockumi vistiek laimėjo,Gentvilas jau labai skaidrus,įvarus nuo korupcijos ir dar turi seimo pirmininkę Čmilytę,kur irgi nei matė ,nei girdėjo.Šimašius su Armonaite nusikidrino sukurdami kitą būrelį,kuris vistiek yra ta pati Gentvilo partijos kopija.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Tada jau galiojo įstatymas , draudžiantis atsiskaityti , ar daryti sandorius grynais pinigais didesnėmis sumomis nei 5000 e.[tislios sumos nepamenu] , o čia SEIMŪNAS DARO SANDORĮ -skolinasi pinigus GRYNAIS ,ir niekam neužkliūva , o žmogus buvo teisiamas už celofaninį krepšelį , gerai , kad prezidentė D.Grybauskaitė suteikė jam MALONĘ , KOKIA PAS MUS T E I S Ė S A U G A , BAISU .

Kada \\\\\.../////

Kada  \\\\\...///// portretas
Jurbarko banditą nuteis,kada įrodys,kad Deimantė dar gyva,jai jau 19 metų jau galėtų laisvai papaskoti kas jai sysalus kaišiojo?
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių