Quantcast

Politinės korupcijos byla: D. Mockus sako žinojęs, kad buvo sekamas

Koncerno „MG Baltic“ savininkas Darius Mockus pirmadienį teisme pareiškė, kad įmonių grupė santykių su politinėmis partijomis nepalaikė.

„Tokių kaip santykių mes su partijomis nepalaikėme“, – Vilniaus apygardos teisme sakė D. Mockus, liudijęs politinės korupcijos byloje.

„Didžiausios sąsajos gavosi automatiškai per žiniasklaidos grupę, nes žiniasklaidos rinka labiausiai susijusi su renkamais asmenimis, tai yra politikais“, – pridūrė jis.

Politinės korupcijos byloje buvęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Teigia su R. Kurlianskiu palaikęs tik darbinius santykius

D. Mockus teigė, kad su aukščiausiais šalies pareigūnais aktyviai bendravo 2003 – 2008 metais, kai buvo Prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas.

Jis teigė, kad verslo ir šalies vadovybės santykiai atšalo, kai pareigas 2009 metais pradėjo eiti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„MG Baltic“ vadovas taip pat liudijo, kad su koncerno įmonių atstovais per rinkimus važiuodavo į politinių partijų štabus, tačiau ši praktika taip pat liovėsi.

„Kartą per metus likęs kalėdinis pabuvimas yra viskas, kas liko iš to bendravimo (su politikais)“, – kalbėjo D. Mockus.

Pasak jo, šių kalėdinių susitikimų metu buvo aptariamos nereikšmingos temos: „Juose be mandagybių, be tokio kalėdinio pasibendravimo nieko daugiau nevykdavo. (...) Aš jų nesureikšminau.“

Verslininkas patvirtino, kad 2015 metais vienas toks susitikimas vyko su byloje kaltinamu „darbiečiu“ Vytautu Gapšiu, kitas – su kaltinamais liberalais Eligijumi Masiuliu ir Gintaru Steponavičiumi.

Maksimum kokiu buteliu iš mūsų tiekiamos produkcijos.

Paklaustas, ar susitikimų metu buvo įprasta dalintis kokiomis nors dovanomis, D. Mockus atsakė: „Maksimum kokiu buteliu iš mūsų tiekiamos produkcijos“.

Teismo klausiamas, kas jam žinoma apie R. Kurlianskio bendravimą su politikais, D. Mockus atsakė: „Aš tuo nesidomėjau. (...) Tai neturi jokios prasmės šiuo atveju“.

„MG Baltic“ savininkas tvirtino su R. Kurlianskiu palaikęs griežtai tik darbinius santykius.

„Niekada mes nediskutuodavome, tiesą pasakius, santykių lygyje, mes turėjome verslo santykius. Iš tų tokių artimesnių ne darbo santykių, aš R. Kurlianskio 50-metyje buvau. Bet mes nedraugaujame šeimomis, tokio kas, su kuo, dėl ko ir kaip, kas nesusiję su verslu, mes nediskutuojame. Su mūsų verslu politika visiškai nesusijusi“, – teigė D. Mockus.

Verslininkas teigė, kad R. Kurlianskis savo veikloje negalėjo atstovauti koncernui, tik jo vadovautai žiniasklaidos grupei.

Jis teisme taip pat pripažino, kad turėjo kontroliuoti pavaldinio veiklą, bet pabrėžė, jog „versle kontrolė ir prokuratūroje kontrolė skiriasi“.

„Tiek, kiek buvo akcinių bendrovių įstatyme numatyta, tiek ir kontroliavau“, – kalbėjo D. Mockus.

„MG Baltic“ vadovas sakė nieko nežinantis apie R. Kurlianskio veiksmus, susijusius su byloje nagrinėjamais politiniais procesais.

D. Mockus teigė, kad nei jis, nei juridinis asmuo neperdavė R. Kurlianskiui 106 tūkst. eurų ar butelio degtinės, kad šis juos perduotų E. Masiuliui.

Verslininkas sakė, kad nieko nežino apie „MG Baltic“ įmonių paramą byloje figūruojantiems Taikomosios politikos institutui ar Laisvės studijų centrui.

Kalėdinė vakarienė

Teisme išklausęs 2015 metų žiemą pareigūnų užfiksuotą vakarienės su liberalais garso įrašą, D. Mockus teigė, kad susitikimo nekomentuos dėl prastos įrašo kokybės.

Prokuratūra teigia, kad per šią vakarienę E. Masiulis ir R. Kurlianskis susitarė dėl kyšio.

Susitikime viename Vilniaus restoranų dalyvavo D. Mockus, R. Kurlianskis, „MG Baltic“ teisininkas Romanas Raulynaitis, E. Masiulis ir E. Steponavičius.

Bylos tyrėjai įtaria, kad E. Masiulis dėl kyšio su R. Kurlianskiu susitarė išėję parūkyti. Jų pasikalbėjimo pareigūnai nefiksavo, nors įrašė pokalbius prie stalo restorane.

„Man labai sunku atgaminti, apie ką mes kalbėjome. Neatsimenu. Čia nėra nei subjekto, nei apie ką, nei dėl ko“, – sakė D. Mockus.

R. Kurlianskis per apklausas neatsakė, apie ką kalbėjosi su buvusiu liberalų lyderiu lauke.

E. Masiulis teigė, kad su R. Kurlianskiu susitarė dėl paskolos, o G. Steponavičius tyrėjams tikino, jog politikas džiaugėsi sutaręs dėl 50 tūkst. eurų paramos Liberalų sąjūdžiui, rašė naujienų portalas delfi.lt.

Grįžę iš lauko politikai ir verslininkai dar aptarė 2016 metų Seimo rinkimus, E. Masiulis „MG Baltic“ savininkui taip pat perdavė prezidentės D. Grybauskaitės nepasitenkinimą, kad koncerno valdoma žiniasklaidos grupė kišasi į generalinio prokuroro skyrimo procedūrą, rodo bylos medžiaga.

Tvirtina, kad R. Kurlianskis nebuvo viceprezidentas

D. Mockus taip pat pareiškė, kad R. Kurlianskis nebuvo koncerno viceprezidentas.

Tokios verslininko pareigos anksčiau buvo nurodomos koncerno interneto svetainėje. Prokuratūra siekia įrodyti, kad jis užimdamas šias pareigas veikė „MG Baltic“ vardu.

Pats koncernas ir verslininkas tvirtina, kad jis niekada formaliai nėjo šių pareigų, tik dirbo koncerno įmonių vadovu ir buvo „MG Baltic“ valdybos narys.

„Raimondas buvo valdybos narys toje nelabai stipriai veikiančioje, popierinėje valdyboje (...) ir žiniasklaidos grupės vadovas“, – sakė D. Mockus.

Byloje taip pat kaltinami buvęs liberalų lyderis E. Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ V. Gapšys. Seimo narys G. Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kad mus sekė, kad paskui mus slampinėdavo specialiosios tarnybos, tai mes žinojome daugiau mažiau.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

D. Mockus ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Šis statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pateikti.

Sako žinojęs, kad buvo sekamas

D. Mockus tvirtino žinojęs, kad buvo sekamas specialiųjų tarnybų.

„Kad mus sekė, kad paskui mus slampinėdavo specialiosios tarnybos, tai mes žinojome daugiau mažiau. Kažkaip nuteka Lietuvoje ta informacija ir dabar mes turime viso to sekimo išdavas“, – žurnalistams po teismo posėdžio sakė „MG Baltic“ prezidentas.

Kelis kartus perklaustas, iš kur sužinojo, kad buvo sekamas, D. Mockus teigė, kad „Lietuva mažas kraštas“ ar kad „yra pastabūs žmonės“.

„Man atrodo, tie patys, kur seka, irgi sugeba tekinti informaciją ne tik žurnalistams“, – kalbėjo jis.

Verslininkas tvirtino, kad vieną jo sekimo atvejį pastebėjo sūnus.

D. Mockus ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Šis statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pateikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Nu šaunu. Specialiųjų tarnybų liudytojai negali būti sekami. Tai tas paminklas kieno buvo pinigais pastatytas? Všį Ernmar Respublika.

o

o portretas
kom??? kodel nepasodino dar tai?? ar nasaDasa sedi jausu visa sudberiu teismu ir prokuroru banditu gauja kur u spec t uztikrino nato apsauga liucberginiam socrunkelynui ir palike tauta ant /ledo/ dave galimybe bujoti nieksams melziatiems eurobabkes kitu saskaita ir besidalindamiesi uztikrina siu banditu apsauga tuo tapdami sios chebros dalininkais /runkelyniais/?......

Dublin -Kaunas

Dublin -Kaunas portretas
Klausyk mockau, nezinau tu kaunietis ar kaimietis (greiciausiai kaimietis nes kaimieciams vis mazai ir mazai ) nepisk tu oro, visi kas truputi protauja supranta kaip viskas buvo, siusdavai savo sestiorke su maiseliu pas tuos kaimo japus (semunus) o tie juk blogesni uz protitutes.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių