Quantcast

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė prokuroro skundus kaip nepagrįstus

  • Teksto dydis:

 Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį išnagrinėjo penkis prokuroro skundus, pateiktus dėl Klaipėdos apygardos teismo 2020 m. gegužės 28 d. nutarčių, kuriomis išaiškinta, kad penki vadinamojoje „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo byloje nuteisti asmenys jau yra atlikę Klaipėdos apygardos teismo 2017 m. gruodžio 20 d. nuosprendžiu, pakeistu Lietuvos apeliacinio teismo 2020 m. balandžio 23 d. nuosprendžiu, jiems paskirtos kalėjime atlikti laisvės atėmimo bausmės dalį, kadangi jų suėmimo laikas pirmiausia turi būti įskaitytas į bausmę, nustatytą atlikti kalėjime.

Prokuratūra nesutiko su tokia žemesnės instancijos teismo išvada ir aukštesnės instancijos teismui pateiktuose skunduose teigė, kad nuteistųjų suėmimo laikas įskaitomas bendrai į paskirtą laisvės atėmimo bausmę, o ne į bausmės laiką, paskirtą atlikti kalėjime, kadangi laisvės atėmimo bausmės, paskirtos atlikti kalėjime, laikas turi būti skaičiuojamas atskirai nuo tada, kada nuteistieji realiai perkeliami atlikti bausmę kalėjimo režimu. Pasak prokuroro, suėmimo taikymas nėra susijęs su teisingumo vykdymu.

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė prokuroro skundus kaip nepagrįstus. Teismas atkreipė dėmesį, kad kai laisvės atėmimo bausmė paskiriama atlikti kalėjime ir pataisos namuose, bausmė pradedama vykdyti pirmiausia kalėjimo, o vėliau – pataisos namų režimu. Taigi, griežčiausi nuteistojo laisvių suvaržymai taikomi iš karto po nuosprendžio paskelbimo, jį pradėjus vykdyti.

Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad apygardos teismas pagrįstai nurodė, jog suimto laikomo asmens teisės ir laisvės buvo varžomos taip pat kaip ir nuteistojo, kuris atlieka bausmę kalėjimo režimu, o atskirais atvejais jos buvo varžomos labiau.

Teisėjų kolegija daro išvadą kad Klaipėdos apygardos teismas pagrįstai nustatė, kad nuteistųjų suėmimo laikas pirmiausia turi būti įskaitomas į bausmės dalį, nustatytą atlikti kalėjime, o tik vėliau – į bausmės dalį, nustatytą atlikti pataisos namuose. Priešingas aiškinimas prieštarautų principams, kuriais siekiama teisingai įskaityti suėmimo laiką į paskirtą bausmę, nes suėmimo laikas būtų įskaitomas tik į tą bausmės dalį, kurią nustatyta atlikti švelnesniu režimu, t. y. pataisos namuose.

Nutartis yra galutinė ir neskundžiama, pabrėžiama Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių