Quantcast

Kišenvagių taikiklyje – ne tik masiniai susibūrimai: vieną vietą jie mėgsta labiausiai

  • Teksto dydis:

Šventės jau visai čia pat. Skubame pirkti kalėdines dovanas. Na, o kol esame prekybos centruose, turguose, galime neišvengti ir susidūrimo su kišenvagiais. Apie jų mėgstamiausias susibūrimo vietas ir laimikius – pokalbis su Vilniaus kriminalinės policijos atstovu Olegu Bikbajevu.

– Kokia ta prieššventinė situacija – raminanti, džiuginanti, o gal, priešingai, kelianti nerimą? Ar daugėja kišenvagysčių?

– Didelio padaugėjimo ar kišenvagių suaktyvėjimo mes nematome. Kaip ir visose Europos sostinėse, taip ir Vilniuje yra kišenvagių susibūrimo vietos. Jau praėjo eglutės įžiebimo šventė, ateityje bus Kaziuko mugė – kišenvagystės yra susijusios su masinio susibūrimo vietomis. Tai yra, kai artėja Rugsėjo 1-oji,  kai į sostinę atvažiuoja studentai, kai sostinė  tampa epicentru.

– Dabar turime kalėdinį, prieššventinį laikotarpį, kai labai daug išpardavimų daro prekybos centrai, ten telkiasi daug žmonių. Ar vis dėlto prekybos centrai nėra tie karštieji, kišenvagių mėgstami, taškai?

– Iš darbo praktikos matome, kad prekybos centrai yra vienas iš kišenvagių taškų, bet dažniausiai ilgapirščiai pasidarbuoja viešajame transporte, turgavietėse ir dėvėtų drabužių parduotuvėse.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl išsiskiria būtent dėvėtų drabužių parduotuvės?

– Kadangi dažniausiai šios parduotuvės būna šalia turgaviečių, kur ir būriuojasi kišenvagiai.

– Koks mėgstamiausias kišenvagių grobis: pinigai ar kokie nors daiktai?

– Jų taikiklyje yra du pagrindiniai dalykai – piniginės ir jų turinys bei mobiliojo ryšio įrenginiai. Tai – planšetės ar mobilieji telefonai.

– Ar galima sakyti, kad patys žmonės nelabai saugo savo daiktus? Vaikšto atsilapojusia rankine ar kuprine, arba telefoną, piniginę laiko užpakalinėje kišenėje?

– Iš tikrųjų reikia neprarasti budrumo. Gyvename Vilniuje, sostinėje, kur yra švenčių epicentras, masinių koncertų, krepšinio rungtynių. Dabar, kai turime Kaune naują stadioną, ir Kaunas gali tapti tokiu pat epicentru. Kišenvagiai telkiasi, kaip minėjau, kur yra masinio susibūrimo vietos. Kai mes vykstame, pavyzdžiu, į Barseloną ar kitą Europos sotinę, žinome, kad turime saugoti savo daiktus. Lygiai taip pat atvykus į bet kurį Lietuvos didmiestį mes turėtume būti budrūs ir apsaugoti savo daiktus. Jeigu tai yra viešasis transportas ir važiuojame su kuprine, ją reikėtų nusiimti, nelaikyti ant nugaros, kaip ir piniginės telefono užpakalinėje kišenėje.

Dažniausiai ilgapirščiai pasidarbuoja viešajame transporte, turgavietėse ir dėvėtų drabužių parduotuvėse.

 

– Tiesa, kad kišenvagiai labiau renkasi tas vietas, kur nėra tiek daug vaizdo stebėjimo kamerų, tarkim, turgavietes?

– Jūs visiškai teisus. Todėl būtent turgavietės yra  didžioji kišenvagių traukos vieta, nes paskui sunku identifikuoti įtariamąjį. Dažniausiai mes juos identifikuojame viešajame transporte, kur yra vaizdo stebėjimo kameros. Taip pat tose pačiose dėvėtų rūbų parduotuvėse, nes jose irgi tos kameros yra.

– Kiek sėkmingos būna tos paieškos identifikavus įtariamąjį, nes kartais jie būna  užsimaskavę veidus – su gobtuvais ir pan? Per karantiną, beje, puikiai jiems gelbėjo medicininės kaukės.

– Jeigu mes matome įvykių suvestinę, dažniausiai ten būna neaiškiomis aplinkybėmis dingę daiktai. Tai dažniausiai ir būna kišenvagystės, kurios nepatenka į tą suvestinę. Kišenvagysčių padažnėjimo mes nestebime, bet, kaip minėjau, masiniai renginiai, susibūrimo vietos yra mėgstamos kišenvagių. Reikia būti budriems.

Mes puikiai susidorojame su tokiomis sisteminėmis vagystėmis. Pavyzdžiui, pastebėjus, kad viešajame transporte padaugėjo kišenvagysčių, pritaikome prevencines priemones ir identifikuojame įtariamuosius.

– Kalbant apie įtariamuosius, ar tai dažniausiai tie patys veidai būna ir jau vardus jų net atmintinai žinote, ar ir naujokų per šią krizę atsiranda?

– Būna atvykėlių, bet dažniausiai – tai tie patys etatiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saule

Saule portretas
Tai seime visi berankei turetu buti .

Visi mes

Visi mes portretas
megstame "viena vieta"! Tik vieni is priekio,o kiti - is kiemo puses.

geda...

geda... portretas
LNK reportažai perspausinami???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių