Quantcast

Įspėja: daugėja džiaugsmą pavogti norinčių Lietuvos grinčų

  • Teksto dydis:

Kalėdų eglių turguose – paskutiniai pardavimai prieš šventes. Čia parduotos beveik 500 eglučių jau rado savo namus. Buvo papuoštos, o galbūt atsirado ir socialiniuose tinkluose. Tačiau pasirodo, kad Kalėdoms papuošti namai gali sužavėti ne tik jūsų socialinių tinklų draugus, bet ir vagis, pasakojama LNK reportaže. 

Tad iš papuoštų namų gali likti tik prisiminimas. Džiaugsmą pavogti norinčių Lietuvos grinčų, policijos skaičiavimu, per šventes padaugėja dešimtadaliu.

„Kažkas pas kažką susirenka švęsti, dažniausiai renkasi giminės viename taške, kitų namai lieka be priežiūros. Kartais  net ne kelioms valandoms būstai lieka be priežiūros, o ir kelioms dienoms“, – sakė Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Darbą ilgapirščiams palengvina socialiniai tinklai. Todėl draudikai siūlo nuotraukas įkelti jau šventėms pasibaigus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Kaip žinia, vagys prieš įvykdydami vagystę, dažniausiai stebi patį namą, pačius jo gyventojus. Ir dažniausiai net sužino vardą, pavardę bei pradeda sekti socialiniuose tinkluose“, – komentavo „Lietuvos banko“ projektų vadovas Paulius Ilbertas.

Neseniai iš Jungtinės Karalystės grįžęs Karolis ieško Kalėdų eglės. Tačiau patikina, kad jo papuoštus namus matys tik artimiausi žmonės.

„Sveikinimu pasidalinsiu, bet tik artimųjų rate. Aš nekelsiu į socialinius tinklus išpuoštų namų nuotraukų, nes nenoriu, kad visas pasaulis žinotų, kur aš gyvenu ir kaip gyvenu“, – kalbėjo Karolis.

Specialistai įsitikinę, kad apvogti žmonės galėjo patys to nesunkiai išvengti. Esą tik reikia namuose darytų nuotraukų neviešinti socialiniuose tinkluose.

Kaip teigia draudikai, koronavirusas pasibaigė ir prasidėjo ekonominis sunkmetis. Tad draudimo specialistai skaičiuoja, kad šiemet visus metus vagysčių skaičius augo 40 proc.

„Vagysčių žalos yra įvairios. Vidutinė išmoka yra 1200 Eur, bet maksimali žala šiemet yra išmokėta ir 28 tūkst. Eur“ , – sakė P. Ilbertas.

Vis dėlto tiek policininkai, tiek draudimo specialistai įsitikinę, kad apvogti žmonės galėjo patys to nesunkiai išvengti. Esą tik reikia namuose darytų nuotraukų niekur neviešinti. O išvažiuojant pranešti kaimynams arba namus apsaugoti kitais būdais.

„Svarbu nepamiršti įjungti apsaugos sistemų, užrakinti namus, taip pat vartus, jei tokie yra. Tiesiog pasirūpinti tokiomis smulkiomis detalėmis, kurios apsunkina vagišiams darbą arba pailgina laiką, per kurį jie gali patekti į būstą ir kažką pavogti“, – patarimų davė R. Matonis.

Draudikai perspėja, kad šventes sugadinti gali ne tik vagys, bet ir gaisrai. Kasmet būtent dėl užsiplieskusių namų skaičiuojami milijoniniai nuostoliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių