Quantcast

K. Bartoševičius įtariamas seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pirmadienį kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen prašydama panaikinti konservatoriaus Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę.

Anksčiau šis Seimo narys kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl mandato panaikinimo.

Parlamentaras teigė iš Seimo besitraukiantis dėl asmeninių priežasčių.

Rimti įtarimai

Tačiau, remiantis šiandien išplatintu Generalinės prokuratūros pranešimu, K. Bartoševičius įtariamas apysunkiu, sunkiu ir labai sunkiu kriminaliniu nusikaltimu.

Prokuratūros pranešime nurodyta, kad pernai lapkričio 15 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 4 dalyje, 153 straipsnio 1 dalyje ir 150 straipsnio 3 dalyje.

Minėti Baudžiamojo kodekso straipsniai numato atsakomybę už seksualinį mažamečių bei nepilnamečių asmenų prievartavimą ir tvirkinimą.

Už seksualinį nepilnamečio prievartavimą gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų, už tokį patį elgesį su mažamečiu – įkalinimas iki trylikos metų, o už jaunesnio nei šešiolikos metų asmens tvirkinimą – belangė iki penkerių metų.

Seimo pirmininkei adresuotame rašte generalinė prokurorė N. Grunskienė nurodė, kad, remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį K. Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises.

Konstitucija numato, kad Seimo nario asmuo yra neliečiamas, jis be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

K. Bartoševičius: esu pasiryžęs bendradarbiauti su teisėsauga

Pats K. Bartoševičius teigia, kad prokuratūros jam metami įtarimai dėl galimo mažamečių ir nepilnamečių prievartavimo sukėlė šoką.

Politikas žada bendrauti ir bendradarbiauti su teisėsauga tiek, kiek reikės.

„Šokas man lygiai toks pats kaip ir mano bendražygiams, dėl to yra labai sunku ką nors komentuoti. Kai vyks šis tyrimas, aš pasiryžęs bendrauti ir bendradarbiauti su teisėsauga tiek, kiek reikia“, – pirmadienį BNS sakė K. Bartoševičius.

Jis teigė besijaučiąs labai blogai dėl paskleistos informacijos.

Parlamentaras tvirtino nematąs pagrindo tokiems įtarimams, o teisėsauga su juo tuo klausimu nebuvo susisiekusi.

Šokas man lygiai toks pats kaip ir mano bendražygiams, dėl to yra labai sunku ką nors komentuoti.

„Aš neįsivaizduoju, kokiu pagrindu galėjo gimti tokie kaltinimai. Turbūt reikia laukti, kol prokuratūra atskleis daugiau informacijos, jeigu atskleis“, – BNS sakė K. Bartoševičius.

Jis neigė, kad jo sprendimas trauktis iš Seimo susijęs su minėtu teisėsaugos tyrimu.

Penktadienį apie 20 val. K. Bartoševičius Vyriausiajai rinkimų komisijai nusiuntė prašymą nutraukti jo, kaip Seimo nario, įgaliojimus. Šį pareiškimą komisija svarstys antradienį.

Seimo narys kartojo, kad šis apsisprendimas susijęs su asmeninėmis priežastimis, o ne su teisėsaugos tyrimu.

„Tos asmeninės priežastys yra susijusios su manimi ir mano sveikatos būkle, turbūt labiausiai su psichologine sveikata. Ji pablogėjo tikrai ne šiandien“, – tvirtino politikas.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS atsisakė komentuoti, ar K. Bartoševičius buvo apklaustas.

35-erių K. Bartoševičius į Seimą išrinktas 2020 metais pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašą. 2020 metų Seimo rinkimų anketoje politikas nurodo, kad yra nevedęs.

Pagal išsilavinimą jis yra anglų kalbos mokytojas, tačiau, kaip teigiama K. Bartoševičiaus biografijoje, jis dirbo Kauno Jono Jablonskio, Kauno technologijos universiteto, Kauno Veršvų gimnazijose ekonomikos mokytoju, vėliau – Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje, aštuonerius metus ėjo direktoriaus pareigas berniukų ir jaunuolių chore „Ąžuoliukas“, buvo Vilniaus džiazo klubo vadybininkas.

Šaltiniai: tyrime figūruoja mažiausiai du vaikai

Ikiteisminiame tyrime dėl prievartavimo ir tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius, minimi mažiausiai du galimai seksualiai išnaudoti nepilnamečiai vaikai, patvirtino su informacija apie tyrimą supažindinti šaltiniai.

Vienas galimai nukentėjęs vaikas yra iki 14 metų.

Generalinė prokuratūra pirmadienį atsisakė suteikti daugiau oficialios informacijos apie ikiteisminį tyrimą.

Prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė sakė, kad sprendimas detaliau nekomentuoti tyrimo susijęs su tikslais nepakenkti jo sėkmei.

„Siekiant nepakenkti tyrimui, šiuo metu tiesiog negalime skelbti detalesnės informacijos“, – žurnalistams sakė ji.

Pasak E. Martinonienės, informacija taip pat neteikiama, nes ikiteisminis tyrimas liečia mažamečius, nepilnamečius asmenis.

Elena Martinonienė (S. Lisausko/BNS nuotr.)

Prokuratūros atstovė neatsakė į klausimus, ar tyrime esama daugiau įtariamųjų, nukentėjusiųjų, ji nenurodė, kada galėjo įvykti įtariamas nusikaltimas ar nusikaltimai.

Konservatorių seniūnė: tai, ką girdžiu, šokiruoja

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako esanti šokiruota žinios dėl K.Bartoševičiaus.

„Tai yra man absoliuti naujiena, kolega Kristijonas prieš keletą dienų pranešė, kad trauksis dėl asmeninių priežasčių, tai, ką jūs pacitavot (BK straipsnius), kadangi pati nesusipažinus, iš to, ką girdžiu, tai šokiruoja. Matyt, kad teisėsauga išsiaiškins, neturiu, ką daugiau pridurti“, – BNS pirmadienį sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Frakcijos seniūnė teigė, kad K. Bartoševičius jos neinformavo apie atliekamą tyrimą.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

„Jis nurodė, kad trauksis dėl asmeninių priežasčių, o aš nieko neklausinėjau, nes esu jutusi kadencijos eigoje, ne kartą abejonės dėl darbo Seime buvo išreikštos, maniau, kad tai yra tąsa, ir papildomai nesidomėjau“, – sakė parlamentarė.

Ji tvirtino, kad apie pasitraukimą iš Seimo kolega informavo praėjusios savaitės pabaigoje.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, gerai, kad pats Seimo narys nutarė atsisakyti mandato.

„Matyt, jeigu jis turėjo kokių nors indikacijų, turbūt gerai, kad jis pats priėmė tokį sprendimą, tai palengvina ir teisėsaugai darbą, ir neliečiamybės atsisakymas (drauge su Seimo nario mandatu – BNS) yra tinkamas žingsnis“, – Seime žurnalistams sakė ji.

Konservatorių seniūnė tvirtino, kad ši byla suduoti nemenką smūgį politine prasme gali ir partijai.

V. Čmilytė-Nielsen: šiandien – viena sunkiausių dienų Seime

Bet koks įtarimas, pareikštas parlamentarui, yra labai rimtas smūgis tiek visam Seimui, tiek politinei sistemai, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Bet koks įtarimas, pareikštas Seimo nariui yra labai rimtas smūgis tiek visam Seimui, tiek politinei sistemai.

„Bet koks įtarimas, pareikštas Seimo nariui yra labai rimtas smūgis tiek visam Seimui, tiek politinei sistemai. Tokie įtarimai, kokius šiandien įvardijo Generalinė prokuratūra, sukrečia“, – pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje parašė ji.

„Šiandien viena sunkiausių dienų Seime“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Labai sunku girdėti tokius dalykus, taip būna kaskart, nesvarbu, kam tokie įtarimai būna pareikšti. Aš tikiu, kad teisėsauga atliks savo darbą profesionaliai“, – tvirtino ji.

Pasak parlamento vadovės, kadangi Seimo nario mandato K. Bartoševičius atsisako savanoriškai, apkaltos procedūrai nebebus pagrindo ir teisėsaugai nebus kliūčių jį apklausti, atlikti būtinus procesinius veiksmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip  portretas
Nesąmonė čia,nereikia viskuo tiketi kuo kaltina,normalus žmogus, būtų pats neišejes iš seimo,nesusipratimas ir tiek.

Vaikų \\\\\.../////

Vaikų  \\\\\...///// portretas
choro direktorius,kuriuo "dirbo" bartusevičius,atitinka jog lapė paukščių fabriko direktorė.___Ar ne???

lili

lili portretas
VAIKU TEISEMS REIKETU PABENDRAUTI IR SU JO VAIKAIS,JEI TOKIE KALTINIMAI,TAI GALEJO IR SU SAVO VAIKAIS TAIP ELGTIS,PEDOFILAMS NERA NIEKO SVENTO,JEI UZSINORI,TAI GERAI IR SAVI VAIKAI
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių