Quantcast

Generalinė prokuratūra atsisakė pradėti tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo

Prokuratūra atsisakė pradėti tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo Kristijonui Bartoševičiui, antradienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Prokuratūra pranešė, kad atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo vaikų seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo šį ikiteisminį tyrimą organizuojantis prokuroras paprašė kreiptis į Seimą dėl tuometinio parlamentaro K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo įvertinęs, kad jo tapatybės atskleidimas šioje stadijoje tyrimui nepakenks.

Prokuroro vertinimu, tuo metu surinkti duomenys jau leido pagrįstai įtarti tuo metu valdančiųjų konservatorių frakcijai priklausiusį Seimo narį padarius nusikalstamas veikas.

„Priimdamas šį sprendimą prokuroras vertino ir tai, kad pateikiant svarstyti Seimo nario teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimą Seime neišvengiamai bus atskleisti šio asmens duomenys neapibrėžtam asmenų skaičiui, tačiau tai negali būti vertinama kaip ikiteisminio tyrimo sėkmei pakenkiantis ikiteisminio tyrimo duomenų neteisėtas atskleidimas“, – sakoma pranešime.

Pasak prokuratūros, padaryta išvada, kad nėra jokio pagrindo teigti, jog ikiteisminio tyrimo duomenys buvo atskleisti ir taip galėjo būti jam ar jo eigai pakenkta, todėl priimtas sprendimas galimo nutekinimo aplinkybių netirti.

Į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo K. Bartoševičiui, kreipėsi opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija.

Opozicija iškėlė versiją, kad informacija apie jo atžvilgiu atliekamą tyrimą dėl galimo vaikų seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo K. Bartoševičiui nutekinta, kad šis skubiai trauktųsi iš Seimo ir jo pavardė neiškiltų į viešumą.

Seime opozicijos politikai praėjusią savaitę sušaukė neeilinę vienos dienos sesiją, per kurią siūlė sukurti laikinąją tyrimo komisiją situacijai aiškintis, bet valdančiųjų balsais iniciatyva atmesta.

Taip pat atsakydamos į parlamentarų klausimus apie jų susitikimą sausio 20 dieną, kai generalinė prokurorė Nida Grunskienė informavo Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen apie ketinimus prašyti panaikinti Seimo nario imunitetą, tiek Seimo pirmininkė, tiek generalinė prokurorė tvirtino, jog K. Bartoševičiaus pavardė per tą susitikimą nebuvo įvardyta.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė žurnalistams yra patvirtinusi tą pačią dieną apie 14 val. paskambinusi K. Bartoševičiui, nes gavo jo žinutę apie sprendimą palikti Seimą, bet teigė apie kolegos atžvilgiu pradėtą tyrimą nežinojusi ir jo perspėti negalėjusi.

Vėliau, tos pačios dienos vakare, komandiruotėje Čilėje buvęs K. Bartoševičius elektroniniu būdu Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikė prašymą panaikinti jo mandatą.

Opozicijos atstovai sako, kad K. Bartoševičius galėjo būti perspėtas partiečių skubiai trauktis iš Seimo, kad jo mandatą panaikinus VRK generalinė prokurorė nebesikreiptų į Seimą dėl parlamentaro teisinės neliečiamybės panaikinimo ir jo pavardė tyrime neiškiltų į viešumą.

Sausio 23 dieną, pirmadienį, kai K. Bartoševičius patvirtino žurnalistams atsisakantis mandato, Generalinė prokuratūra paskelbė, jog generalinė prokurorė N. Grunskienė prašo panaikinti K. Bartoševičiaus imunitetą tyrime dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš vaikus.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad prokuratūros sprendimas nepradėti tyrimo neišsklaido abejonių dėl Seimo pirmininkės ir konservatorių vadovybės elgesio.

Pasak V. Blinkevičiūtės, prokurorai vertino teisinius atsakomybės aspektus, tačiau taip pat yra politinė atsakomybė, o kaip slapta informacija apie K. Bartoševičiaus atžvilgiu vykdomą tyrimą pasiekė jį patį, iki šiol lieka neaišku.

„Žmonės stebi, vertina ir, manau, mato, kad valdantieji deda dideles pastangas, kad istorija apie tai, kaip informacija nutekėjo K. Bartoševičiui, kuo greičiau pasibaigtų. Deja, į daugelį klausimų visuomenei vis dar neatsakyta – per daug nesutapimų, netikslumų, išsisukinėjimo ir neigimo. Mes, socialdemokratai, dėsime visas pastangas, kad tiesa paaiškėtų“, – partijos antradienį paskelbtame pranešime cituojama V. Blinkevičiūtė.

Prokuratūra K. Bartoševičiui vasario 1 dieną pateikė įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Šaunuolė prokurorė juk niekas nepjauna šakos ,ant kurios sėdi.

>to Kira

>to Kira portretas
o ar jums neateina į galvą kad prokurorai ir visa teisėsauga yra iškrypėlių pusėje? Taigi jau matosi kaip ir kiek laiko ,,tiriama":D) žiniasklaida beveik nieko nemini apie tą pe do filą... Baigsis kaip visuomet - nuteis tuos kurie tiesiogiai nuo iš krypėlio nukentėjo:D)

Neber kantrybes

Neber kantrybes portretas
Greiciau tirkit ta byla! Garliava 2 nebus! Si kart iskrypeliu nepaslepsit!
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių