Quantcast

Garsiojoje ,,Vikondoje“ vėl pakvipo vokeliais

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl koncernui "Vikonda" priklausančių kelių bendrovių ir buvusio viešosios įstaigos vadovo galbūt nusikalstamos veikos. Įtariama, kad, prisidengus labdara, galėjo būti pasisavinta apie 250 tūkst. eurų.

Sudomino mokesčių inspektorius

Praėjusių metų vasarą ir rudenį Valstybinė mokesčių inspekcija tikrino tris koncernui priklausančias bendroves. Inspektoriams į akis krito ir rugpjūčio pirmąjį šeštadienį prasidėjusi šventė – "Vikondos" 25-metis. Jau keliolika metų iš eilės švenčiamas koncerno gimtadienis Kėdainių miesto ir rajono gyventojams geriau žinomas kaip Ledų šventė, nes iš dangaus pabyra mana – žetonai nemokamai įsigyti ledų.

Dienraščio šaltinių teigimu, mokesčių inspektoriams kilo mintis pasidomėti, ar susirinkusius šventės dalyvius nuo scenos linksminę artistai gavo užmokestį, kiek sumokėjo mokesčių.

Renginį vedė daugumai žinomi Asta Stašaitytė-Masalskienė ir Gintaras Mikalauskas. Susirinkusiuosius linksmino tuo metu populiariausi Lietuvos atlikėjai – Natalija Bunkė,  "Pop Ladies", Egidijus Dragūnas-Selas , "Rojaus tūzai", Rytis Cicinas, svečiai iš kaimyninių šalių – Veronika Gordijevskaja, duetas "Bajan Mix". Su Rusijos vokaliniu instrumentiniu ansambliu "Samocvety" koncerno steigėjas ir buvęs savininkas (dabar akcijų paketo didžioji dalis priklauso Jolantai Blažytei ir jos dukrai) Viktoras Uspaskichas darniai rusiškai traukė dainą "Mano adresas ne namas ir ne gatvė, mano adresas – Sovietų Sąjunga".

Šventės metu buvo pagerbta ir J.Blažytė – jai sukako 50 metų.

Kai mokesčių inspektoriai pradėjo kviestis pirmuosius dainininkus, ėmė aiškėti, kad jie garso stygas lavino už ačiū. Nustebę tokia labdara valdininkai ėmė įtarti, ar kartais honorarai nebuvo mokami vokeliuose. Tada darbo ėmėsi Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Prisidengė labdara

Dienraščio šaltinių teigimu, šventei surengti iš koncerno "Vikonda" įmonių "Krekenavos agrofirma", "Kėdainių fabriko konservai" ir dar kelių buvo pervesta apie 500 tūkst. eurų neturtingų šeimų vaikų parama besirūpinančiam labdaros ir paramos fondui "Viltis-Vikonda".

J.Blažytės globojamas fondas lėšas pervedė Vilniuje registruotoms viešosioms įstaigoms "Fortūna plius" ir "Studija M". Pirmajai įstaigai tuo metu vadovavo teatro režisierius Ramūnas Marcinkus, antrajai – jo sūnus Lukas. Šios įstaigos lėšų, įvardytų kaip labdara, gavo ir iš bendrovių "Nemuno vaistinė", "Boslita ir Ko". Manoma, kad dalį gautų lėšų – maždaug ketvirtį milijono eurų bendrovės išgrynino ir grąžino "Vikondos" bendrovėms. Tokią pirminę išvadą tyrėjai daro remdamiesi kratų metu pas tuometį koncerno generalinį direktorių Juozą Gaidamavičių dviejuose segtuvuose aptiktais užrašais. Juose buvo surašyta, kur, kam ir kiek išleista renginio metu. Beje, J.Gaidamavičius į generalinio direktoriaus kėdę sėdo iškart po šventės ir antrąkart – koncernui jis vadovavo 1998–2010 m. Keistas sutapimas: vos prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, J.Gaidamavičius šių pareigų neteko. Tiesa, viešai buvo teigiama, kad jis tebuvo laikinasis generalinis direktorius.

Dar vienas keistas sutapimas: prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, labdaros ir paramos fondui "Viltis-Vikonda" ėmė vadovauti Irena Slavinskaitė-Staliorienė. Dienraščio kalbinta moteris sakė nieko nežinanti apie tyrimą, taip pat sakė nežinanti, kas iki jos kelis mėnesius vadovavo šiam fondui.

Prokuroras šykštus

"Kauno dienos" kalbintas Generalinės prokuratūros prokuroras Ugnius Vyčinas sakė negalintis išsamiau komentuoti tyrimo, nes jis dar tik įsibėgėja: "Apklausti liudytojai, vienam asmeniui pareikšti įtarimai. Surinkta medžiaga bus perduota specialistams, kurie privalės detaliai ištirti, kaip lėšos buvo panaudotos. Tai ekonominio pobūdžio byla, o tokias ištirti paprastai greitai nepavyksta dėl specialistų stygiaus."

Prokuroro teigimu, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl sukčiavimo, didelės vertės turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo ir suklastotų dokumentų panaudojimo. Pašnekovas patvirtino, kad kalbama apie maždaug apie 250 tūkst. eurų sumą. Tiriama ne tik Ledų šventės, bet ir dar keli, kaip įtariama, nusikalstamos veikos epizodai. Galima spėti, kad tais epizodais gali būti "Vikondos" 25-mečio ir J.Blažytės 50-mečio jubiliejai, kurie rastuose užrašuose įvardyti atskirai nuo Ledų šventės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

qw

qw portretas
o kiek mums kainauoja pigiu duju terminalas ,kokia jo skola iki dabar?kiek simtu milijonu reikes ismoket musu anukams?salina konkurentus pries rinkimus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių