Quantcast

Du kartus dezertyravusiam kariui – lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Teismas Alytuje kaltu dėl dezertyravimo pripažino Lietuvos karį, kuris šių metų vasarį–kovą bei kovą–balandį neatvyko į tarnybos vietą.

„Bijojo, kad bus bus išsiųstas į pratybas, byloje nerašoma, kad tai susiję su Ukraina, tačiau galima taip manyti“, – BNS trečiadienį sakė teismo atstovė Jurgita Urbanavičiūtė.

Subendrinus su bausme už melagingus parodymus kitoje byloje, M. A. praeitą savaitę teismas skyrė lygtinę dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmę, nuteistasis įpareigotas per visą bausmės vykdymo laikotarpį tęsti darbą arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje bei neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Bylos duomenimis, M. A., tarnaudamas Lietuvos kariuomenės taikliojo šaulio pareigose, turėdamas jaunesniojo eilinio karinį laipsnį – būdamas profesinės karo tarnybos kariu, tyčia, be pateisinamos priežasties neatvyko į tarnybos vietą vasario 7–14 dienomis ir kovo 21–balandžio 6 dienomis.

Pasak teismo, nagrinėjant bylą teisme, M. A. kaltu prisipažino visiškai.

Jis nurodė, kad 2021 metų lapkritį įsidarbino Lietuvos kariuomenėje, dirbo taikliojo šaulio pareigose. Kaltinamasis teigė, kad nuo vasario 7 dienos jis neatvyko į darbo vietą, nes tuo metu buvo įtempta karinė padėtis, visi kariai buvo dislokuoti į Druskininkus ir jis bijojo. Visą laiką, kol nėjo į tarnybą, buvo namuose.

Nuo kovo 21 iki balandžio 6 dienos vyras pripažino taip pat dėl baimės neatvykęs tarnauti, o tai aiškino liga, nors nedarbingumo neturėjo.

„Kaltinamajam M. A. inkriminuojamo nusikaltimo sudėties objektyviosios pusės požymiai susiję su trukme, t. y. baudžiamoji atsakomybė pagal BK 323 straipsnį už dezertyravimą kyla, jei kario pasišalinimas iš tarnybos vietos truko ilgiau kaip dešimt dienų“, – paskelbė teismas.

Anksčiau, 2021 metų gegužės 6 dieną, Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmų teismo nuosprendžiu M. A. buvo nuteistas už melagingų parodymų davimą laisvės apribojimu metams, įpareigojant per visą bausmės laiką dirbti ir aštuonis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Tačiau šią bylą vėliau peržiūrėjęs Kauno apygardos teismas nuosprendį panaikino,  M. A. atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato, baudžiamoji byla buvo nutraukta.

Visgi vyrui dezertyravus, jis nuteistas ir už melagingų parodymų davimą, nes privalėjo per nustatytą laikotarpį nedaryti naujų nusikaltimų.

M. A. melagingus parodymus davė 2020 metų rugsėjo 24 dieną, apklausiamas  Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmuose, baudžiamojoje byloje dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Nuosprendis dar gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui.


Šiame straipsnyje: karysdezertyrasnuosprendis

NAUJAUSI KOMENTARAI

suprasciau ka jaunas sauktinis PSD basliu nuvarytas i

suprasciau ka jaunas sauktinis PSD basliu nuvarytas i portretas
kariuomene auksiniu saukstu isplaut butu pabeges....a daba nematau reikalo uzlaiduot... alga yra alga...a jei avansa paemei pinigeli uz busima darba i buk mielas ka tavo darbas butu padarytas .... a koks avansas kariuomenej ? cia ble ant popieriaus pasirase ka karui kilus tipo lanzbergio dvara gins uz minimalia alga ? jus baikit su tokiom algom... nenorit moket algos nezeminancios kario tai savo dvarus ginkites patys...

Dezertyruoti

Dezertyruoti portretas
gali karines tarnybos karys,o ne dirbantis kontraktininkas! Tai - pravaikstos. Ir nieko daugiau!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių