Quantcast

Dieną – futbolininkai, naktį – žiaurūs banditai

Atstovavimas Lietuvai įvairaus amžiaus jaunimo rinktinėse netrukdė į futbolo talentų elitą patekusiems Klaudijui Upstui ir Klaidui Jaškui tyčia žaloti žmonių. Neseniai abu už tai išgirdo teismo nuosprendį, kurį apskundė tik K.Jaškus. Esą skirta bausmė griauna jo sportinę karjerą.

Atstovavimas Lietuvai įvairaus amžiaus jaunimo rinktinėse netrukdė į futbolo talentų elitą patekusiems Klaudijui Upstui ir Klaidui Jaškui tyčia žaloti žmonių. Neseniai abu už tai išgirdo teismo nuosprendį, kurį apskundė tik K.Jaškus. Esą skirta bausmė griauna jo sportinę karjerą.

Netikėtas antskrydis

Aštuonioliktojo savo sūnaus ir giminaičio gimtadienio, švęsto išsinuomotoje pakaunės kaimo turizmo sodyboje, dalyviai turbūt jo nepamirš niekada.

Apie 1.30 val. nakties į pokylį įsiveržė dviem automobiliais atvykę septyni chuliganai. Jiems išsinešdinus, skubios medikų pagalbos prireikė šešiems šventės dalyviams.

Jie talžyti kumščiais, spardyti ir daužyti metaliniais strypais. Kai kurioms aukoms buvo praskeltos galvos.

Vienai septyniolikmetei, kuri  jau buvo nuėjusi miegoti, tačiau, išgirdusi triukšmą, išbėgo į kiemą, nusikaltimo vietą paliekantys įsibrovėliai prabėgdami smogė strypu per galvą. Jai teko atlaikyti ir pasalūnišką smūgį kumščiu į veidą, prakirtusį lūpą.

Už žiaurumą susimokės

Anot teismo medicinos ekspertų, kai kuriems nukentėjusiesiems buvo suduota mažiausiai 11–12 smūgių aštriabriauniais daiktais. Talžyta kur papuolė: per viršugalvį, krūtinę, sprandą, nugarą, juosmenį, rankas, kojas.

Remdamiesi sužalojimų pobūdžiu, ekspertai patvirtino, kad užpuolikai galėjo būti ginkluoti teleskopinėmis lazdomis, kaip teigė nukentėjusieji ir įvykio liudininkai.

Dalis jomis padarytų kirstinių žaizdų supūliavo. Pradėjus vartoti medikų skirtus stiprius vaistus, vienam nelaimėliui ėmė kristi dantys.

Kauno apylinkės teismas patenkino visų nukentėjusiųjų, prašiusių moralinio atlygio už patirtus sužalojimus ir stresą, ieškinius. Nors ir tradiciškai juos sumažinęs.

Ieškiniai priteisti iš visų keturių prieš teismą stojusių šio išpuolio dalyvių solidariai. Kitų trijų jų bendrininkų nustatyti nepavyko.

Nuteistieji turės atlyginti savo aukų gydymo išlaidas ir Kauno teritorinei ligonių kasai.

Įžūliai prašėsi į svečius

Prieš teismą stoję išpuolio dalyviai atpažinti per akistatas su nukentėjusiaisiais. Jie greitai ištraukti į dienos šviesą, nes dalis buvo iš matymo pažįstami su sukaktuvininku ir dalyvavusiais jo draugais. Kai kurie iš pastarųjų, pabudę nuo triukšmo, matė išpuolį pro langą.

Taip buvo atpažintas ir išpuolyje dalyvavęs perspektyviu futbolininku laikomas K.Upstas, įtrauktas į Lietuvos jaunių iki šešiolikos ir septyniolikos metų futbolo rinktines. Tuo metu jis dar neturėjo aštuoniolikos.

Būtent nuo K.Upsto skambučio tą vakarą šventės kaltininkui ir prasidėjo baudžiamąja byla virtusi istorija.

K.Upstas įžūliai prašėsi į svečius. Gimtadienį šventęs aštuoniolikmetis jam atsakė, kad į pokylį kviesti tik giminės ir artimiausi draugai.

Kliuvo ir moterims

K.Upsto toks atsakymas netenkino. Netrukus šventės kaltininko telefonas ėmė skambėti be perstojo. Kol neištvėrė pokylyje dalyvavęs jo dėdė. Jis įkyruoliui ir šio draugams pasakė tiesiai šviesiai, kad pašaliniai asmenys šventėje nepageidaujami.

Po valandos pasirodžiusius įsibrovėlius labiausiai domino, kas tarp jų užstalėje užkluptų pokylio dalyvių yra Žemaitis? Tokia buvo šventės kaltininko dėdės, su kuriuo jie apsižodžiavo telefonu, pravardė, kuria jis prisistatė įkyruoliams.

Kaltininko dėdė ir tapo pirmuoju įsibrovėlių taikiniu. Kliuvo ir kitiems kartu su juo vakarojusiems pokylio dalyviams. Tarp jų – ir sukaktuvininko tėvui. Nepasigailėjo užpuolikai net moterų.

Iškalbinga kompanija

Nustatyta, kad be K.Upsto, išpuolyje dalyvavo dar vienas perspektyvus futbolininkas K.Jaškus. Pastarasis buvo tapęs pilnamečiu vos šešios dienos prieš išpuolį.

Jaunųjų futbolo "žvaigždžių" bendrininkais buvo šiek tiek vyresni recidyvistai.

Vienam iš jų, Aivarui Antanavičiui, nuosprendis dėl šio išpuolio – jau aštuntas biografijoje. Prieš tai buvo teistumai už plėšimus, vagystes, viešosios tvarkos pažeidimą ir sukčiavimą.

Kitam, Mantui Skaisgiraičiui, kuris prisiėmė išpuolio organizatoriaus vaidmenį, šis nuosprendis – jau ketvirtas. Ir prieš tai jis teistas už viešosios tvarkos pažeidimus bei vagystes.

Kitus tris bendrininkus, kurių nustatyti nepavyko, jie teigė sutikę tą vakarą Laisvės al., kurioje leido laiką.

Nenustatyta, ar kerštautojai buvo blaivūs.

Įrodymų užteko

Liudininkai teigė matę teleskopinę lazdą ir K.Upsto rankose. Nors šis kaltu neprisipažino – tikino važiavęs tąnakt su draugais į sodybą, tačiau nieko nemušęs.

K.Upstas šiuo metu rungtyniauja Kauno "Stumbro" komandoje, žaidžiančioje Lietuvos futbolo aukščiausioje lygoje. Teismas atsižvelgė, kad išpuolio metu jis dar buvo nepilnametis, teisiamas pirmą kartą, todėl jam skirta vienų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmė, šios vykdymą atidedant metams.

Kauno apylinkės teismas skyrė K.Upstui ir auklėjamojo poveikio priemonių. Jis įpareigotas išdirbti 30 valandų nemokamų auklėjamojo pobūdžio darbų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Taip pat apribojo jo elgesį dvylika mėnesių, per kuriuos jis nuo 23 iki 6 val. privalės būti namuose.

Nuteistas lygtinai

Pernai tame pačiame "Stumbre" žaidusiam K.Jaškui, kuris šiuo metu registruotas Kėdainių "Nevėžyje", rungtyniaujančiame pirmojoje Lietuvos futbolo lygoje, taip pat skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieniems metams. Nes tai taip pat pirmoji jo akistata su Temide.

K.Jaškus papildomai įpareigotas tokiu pat laiku būti namuose ir neatlygintinai išdirbti 30 valandų neįgaliųjų bei nusenusiųjų priežiūros įstaigose. Jis dar turės dalyvauti ir smurtinio elgesio pataisos programoje.

K.Jaškus pripažino savo kaltę tik iš dalies – kad sudavė vieną smūgį, bet ne teleskopine lazda.

Skirtingos karjeros

A.Antanavičius, kuris neigė buvęs įvykio vietoje, įkalintas 5,5 metų, nes už išpuolį jam skirta bausmė subendrinta su ankstesniu nuosprendžiu dėl sukčiavimo.

Iš dalies savo kaltę pripažinęs M.Skaisgiraitis pasiųstas už grotų dviem metams ir dviem mėnesiams. Jam taip pat bausmė už išpuolį subendrinta su ankstesniu nuosprendžiu – taip pat dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Kauno apylinkės teismo nuosprendį apskundė tik K.Jaškus. Neva dėl to, kad turi nakvoti tik namuose, negali išvažiuoti į užsienį, kuriame ketina derėtis dėl tolesnės savo karjeros.

Kauno apygardos teismas liepos 15 d. K.Jaškaus skundą atmetė ir Kauno apylinkės teismo nuosprendis įsiteisėjo. 


"Stumbro" vardas minėtas ir kitoje kriminalinėje istorijoje

Praėjusį mėnesį per Kauno futbolo klubo "Stumbras" antrinės komandos Prienų "Rūdupio" rungtynes specialią operaciją surengė teisėsaugininkai. Jiems teko tiesiog aikštėje gaudyti su Kamuolinių gauja siejamą Taurą Grinių. Viskas vyko Nacionalinės futbolo akademijos stadione. T.Grinius sulaikytas dėl kaip įtariama padarytų nusikaltimų Vokietijoje.

Tuomet net buvo pasigirdę kalbų, kad T.Grinius nėra eilinis žaidėjas, o klubo direktoriaus pavaduotojas ir dalininkas.

"Šis asmuo direktoriaus pavaduotojo pareigų nebeina jau nuo praėjusių metų gruodžio 16 d. Kiek užtrukus dalininkų keitimo procedūros formalumams, iš klubo dalininkų jis pasitraukė šių metų pavasarį ir su "Stumbro" komanda yra susijęs tik tuo, kad kaip mėgėjas rungtyniavo jos dublerių komandos Prienų "Rūdupio" gretose LFF II lygoje", – tuomet oficialų pareiškimą išplatino Kauno "Stumbro" vadovybė. Priminsime, kad šio klubo garbės prezidentas yra Kauno miesto tarybos narys socialdemokratas Židrūnas Garšva (nuotr.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zaliakalnis

Zaliakalnis portretas
Ka jus Kompiuteriniai Mikimauzai cia rasot... Sedit prie kompo tai sedekit, nezinot nieko, tikit zurnalistais kurie ispucia burbula paraso 10% tiesos, 90% netiesos. Prisiskaitot nesamoniu ir kaip durni karveliai tik komentuojat beleka.

Reja

Reja portretas
Gryna nesamone, beto sita istorija sena. Aplamai nieko nebuvo o burbula ispute, kaip Italijos mafijos grupuote. Juokdariai. Eiline huliganke.

Tuoj bus viskas gerai

Tuoj bus viskas gerai portretas
Lietuvos socialdemokratų partijos narys, nuo 2011 metų Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, socialdemokratų frakcijos seniūnas, klubo garbės prezidentas Ž. Garšva nedelsiant įvęs tvarką.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių