Quantcast

Didžiojoje Britanijoje nuteista lietuvių pora: du tautiečius pavertė vergais

  • Teksto dydis:

Didžiojoje Britanijoje nuteista lietuvių porelė, kuri, kaip teigiama, į Warringtono miestą atviliojo du pusamžius tautiečius, ir žadėdami, kad šie galės užsidirbti, iš tiesų pavertė juos vergais.

Miegojo spintose

Kaip rašoma portale anglija.today, 34-erių Rita Jablonskaitė ir 31-erių Robertas Repšas tautiečius apgavo dar 2017 ir 2018 metais, kai apgaulės būdu į Angliją atviliojo 50-metį vyrą ir 51-erių moterį.

Teisme buvo skelbiama, kad Cheshire grafystėje, Warringtono mieste, tautiečiai buvo paversti vergais – jie netgi turėjo miegoti ankštose spintose po laiptais. Vergu tapęs vyras neteko daugiau nei 20 kilogramų svorio.

Atvežtus naivius lietuvius jie versdavo sunkiai dirbti, o jų uždarbį pasiimdavo sau darbininkams palikdami tik kelis svarus maistui. R. Jablonskaitė ir R. Repšas atėmė tautiečių asmeninius daiktus, dokumentus, kad šie nesugalvotų niekam pasiskųsti.

Atvejis pašiurpino teismą

Tačiau tik dabar Liverpulio karūnos teismas lietuvius pasiuntė į belangę. R. Jablonskaitė nuteista 28 mėnesiams kalėjimo, R. Repšas – 15 mėnesių kalėjimo. Jie apkaltinti prekyba žmonėmis.

Teisėjas Louise Brandonas kalbėjo, kad teisiami lietuviai neturi jokio žmogiškumo. Esą tokiose išsivysčiusiose šalyse kaip Lietuva vis dar veikia vergystė ir nelegalus žmonių pardavinėjimas.

Tautiečiai buvo paversti vergais – jie netgi turėjo miegoti ankštose spintose po laiptais. Vergu tapęs vyras neteko daugiau nei 20 kilogramų svorio.

„Ši byla puikiai atspindi šiuolaikinio amžiaus vergovę. Visas šis apgaulingas žmonių pardavinėjimas buvo kruopščiai suplanuotas. Kančią ir siaubą patyrę žmonės dar ilgai turės naudotis specialistų pagalba, kadangi jų psichinei būklei padaryta neatitaisoma žala. Jie buvo laikomi vergais tik dėl to, kad šie kaltinamieji galėtų patogiai gyventi“, – buvo kalbama teisme.

Žadėjo „aukso kalnus“

Pirmiausia į lietuvių spąstus pakliuvo vyras. Jis tikėjosi, kad Anglijoje turės padoriai apmokamą darbą, galės padėti namiškiams susikurti geresnę buitį. Į Warringtono miestą jis buvo atvežtas 2017 metų birželį ir įdarbintas perdirbimo kompanijoje paprastu darbuotoju. Be viso to, R. Jablonskaitės ir R. Repšo namuose jis turėjo nudirbti visus buitinius darbus.

Sukti lietuviai kaskart konfiskuodavo visą vyro uždarbį ir nieko jam nepalikdavo. Naudodamiesi lietuvio asmens dokumentais jie atidarė jo vardu banko sąskaitas, iš kurių pasiimdavo visą tautiečio atlyginimą, jo vardu imdavo paskolas, naudodamiesi jo banko kortele apmokėdavo savo mobiliojo ryšio sąskaitas, mokesčius už namą, benziną.

Už sunkų darbą lietuvis kas savaitę iš sukčių poros gaudavo po 30 svarų.

Sunkiai dirbantis vyras nemokėjo anglų kalbos, todėl iškart negalėjo kreiptis pagalbos. Tokia vyro vergovė truko net devynis mėnesius, kai atsitiktinai jis rado namuose paliktą mobilųjį telefoną ir sugebėjo paskambinti Lietuvos ambasadai.

Pati moteris teisme pasakojo, esą tautietį rado gatvėje, jis neturėjo darbo, neturėjo stogo virš galvos, todėl jo pagailo ir parsivedė namo. Žinoma, tokia moters versija teismas nepatikėjo.

Moterį pavertė tarnaite

Panašiu laiku, 2018 metais, lietuvių namuose atsidūrė kita tautietė, kuri taip pat buvo priversta vergauti. Moteris iš Lietuvos bėgo dėl sudėtingų gyvenimo sąlygų, nepasisekusio gyvenimo. Anglijoje jau gyveno jos sesuo, todėl tikėjosi, kad ir jai pavyks šiek tiek užsidirbti.

R. Jablonskaitė žinojo, kad tautietė yra palūžusi, todėl lengvai paveikiama. Ji buvo paversta namų tarnaite.

Teisme buvo kalbama, kad abu kaltinamieji – linkę kontroliuoti, yra tikri despotai ir neturi jokio žmogiškumo. Kai pakliuvo į teisėsaugos akiratį, jie nuolat buvo stebimi, o surinkus pakankamai įrodymų – sulaikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

#

# portretas
Na ant kiek kvailai skamba ta versija ir kiek dar tą pasaką bus sekama jog buvo atimtas pąsas, nemokėjo kalbos, todėl negalėjo niekam pasiskūsti.... Priejai prie pirmo sutikto policininko davei suprasti kad ir ženklais jog reikia pagalbos ir viskas. Galimą pagalvoti jog paso su savimi neturėjimas tai tas pats kas būti trumpa grandinę prie sienos prirakintam.... Ir jau 30 metų tą patį seką...

vargas jiems

vargas jiems portretas
Dabar lakstys nuo savęs ir nuo kitų visą likusį gyvenimą. Jei sumanytų suvesti sąskaitas su gyvenimu, niekas dėl jų labai ir neliūdėtų. Būtų įdomu pamatyti juos išperėjusius tėvus.

Budelis

Budelis portretas
Tokius muzikus reikejo pasodinti kokiai 10 metu tarp juodaodziu, kad pajaustu tikraji gyvenima. Slykstynes.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių