Quantcast

Buvusiam Panevėžio ligoninės vadovui I. Dorošui dėl korupcijos skirta 34 tūkst. eurų bauda

Kauno apygardos teismas penktadienį kaltu dėl kyšininkavimo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, turto iššvaistymo, dokumentų suklastojimo ir piktnaudžiavimo pripažino buvusį Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorių Ivaną Dorošą.

Jam skirta beveik 34 tūkst. eurų bauda ir lygtinė trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo taip pat bus konfiskuota 40 tūkst. 908 eurai.

Teismas atėmė teisę I. Dorošui trejus metus dirbti darbą, susijusį su vadovavimu valstybinėms ar viešosioms įstaigoms arba įstaigų padaliniams bei darbą, susijusį su šiose įstaigose vykdomais viešaisiais pirkimais.

Kaip pranešė Kauno apygardos teismas, byloje nustatyta, kad tuometis ligoninės vadovas iš nusikalstamų veikų gavo turtinės naudos – iš bendrovės vadovo gavo automobilį mažesne nei rinkos kaina su automobilio paruošimu eksploatacijai: gautos naudos vertė yra 20 tūkst. 768 eurai.

„Ši nepagrįstai gauta automobilio vertės su jo paruošimu eksploatacijai suma yra nusikalstamos veikos rezultatas, todėl ji konfiskuotina“, – paskelbė teismas.

Taip pat nustatyta, kad kaltinamasis iš nusikalstamų veikų gavo turtinės naudos – prekių, paslaugų ir darbų už daugiau nei 20 tūkst. eurų, todėl ši suma taip pat konfiskuojama.

Kartu su I. Dorošu nuteisti ir trijų bendrovių vadovai. Iš viso keturiems nuteistiesiems skirta daugiau nei 88 tūkst. eurų baudų, pranešė prokuratūra.

Bylos duomenimis, tuometinis Panevėžio ligoninės vadovas neteisėtai sudarė išskirtines sąlygas kai kurioms bendrovėms dalyvauti Panevėžio ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto, Likėnų reabilitacijos ligoninės biuvetės (statinio, iš kurio imamas mineralinis vanduo) remonto ir įrengimo darbų, medicinos įrangos viešųjų pirkimų konkursuose ir tuos konkursus laimėti.

Konkursai vyko diskriminuojant kitus rangovus ir tiekėjus, o už laimėtus konkursus, I. Dorošas tiesiogiai pareikalavo kyšių darbais, paslaugomis, prekėmis, daiktais ir pinigais. Skaičiuojama, kad kyšių vertė – daugiau nei 40 tūkst. eurų.

Taip pat nustatyta, kad atliekant Likėnų reabilitacijos ligoninės biuvetės remonto darbus, bendrovių darbuotojai, dirbę pagal rangos sutartį, Panevėžio ligoninės direktoriaus nurodymu ligoninės patalpose gyveno ir buvo maitinami nemokamai. Ligoninei buvo padaryta beveik 7 tūkst. eurų turtinė žala.

Kartu su ligoninės vadovu kaltais pripažinti trys verslininkai. Skirmantas Akelis nuteistas dėl papirkimo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų suklastojimo. Teismas jam skyrė didesnę nei 26 tūkst. eurų baudą.

Juozas Žilinskas pripažintas kaltu dėl  apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų suklastojimo, jam skirta beveik 4 tūkst. eurų bauda. Nuteistam dėl papirkimo Gyčiui Obelieniui skirta beveik 25 tūkst. eurų bauda.

Ikiteisminį tyrimą šioje didelės apimties byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Nagrinėti bylą teismui prokuratūra perdavė 2016 metų pabaigoje, teisminis bylos nagrinėjimas pirmojoje instancijoje truko šešerius metus.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Tai jau antra byla, kurioje nuteistas buvęs Panevėžio ligoninės vadovas.

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme jau išnagrinėta kita byla, susijusi su tuometiniu Panevėžio ligoninės direktoriumi.

Šioje byloje I. Dorošas buvo pripažintas kaltu dėl kurstymo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo.

Teismas jam skyrė 3 tūkst. 388 eurų baudą. Kartu buvo nuteista ir buvusi Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėja, kuriai buvo skirta 7 tūkst. 540 eurų bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ei

ei portretas
Beribis gobšumas. Gėda medikų bendruomenei dėl tokių piliečių

Ponų

Ponų portretas
Nesodina
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių