Quantcast

Aukščiausiasis Teismas atvertė dėl terorizmo išteisinto airio bylą

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį pradėjo nagrinėti Airijos piliečio, kuris buvo išteisintas dėl kaltinimų rengusis tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“, bylą.

Kasacinį skundą dėl 41 metų Michaelo Campbello (Maiklo Kembelo) išteisinimo pateikė prokuroras, kuris nesutinka su išvada, jog airis buvo išprovokuotas nusikalsti.

Bylą antradienio popietę išnagrinėjo septynių teisėjų kolegija. Airijoje gyvenantis M.Campbellas į teismą neatvyko, jam atstovavo dvi advokatės.

Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį buvo nuteisęs 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pernai spalį jį išteisino.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurie paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

Prokuroras Gedgaudas Norkūnas per teismo posėdį sakė, kad Apeliacinis teismas nepagrįstai sumenkino britų agentu byloje įvardyto Roberto Jardine (Roberto Žardino) parodymus, neatsižvelgė į britų institucijų pateiktus duomenis, ir prašė perduoti bylą nagrinėti iš naujo.

„Manytina, jog apeliacinės instancijos teismas dalį įrodymų nepagrįstai sumenkino, teikdamas prioritetą išteisintojo parodymams“, - kreipdamasis į teisėjų kolegiją sakė prokuroras.

Pasak G.Norkūno, Lietuvos apeliacinis teismas, suabejojęs britų atliktu slaptu tyrimu, turėjo siekti gauti duomenis iš šios šalies, tačiau to tinkamai nepadarė.

Prokuroras tikino, kad teisėsaugos institucijos nusikalstamos veikos imitavimo modelį 2007 metais pradėjo taikyti jau turėdamos duomenų apie nusikalstamas veikas.

Airio advokatė Ingrida Botyrienė atmetė prokuroro argumentus, pabrėždama, kad Apeliacinis teismas turėjo pareigą visas abejones vertinti jos ginamojo naudai.

Jos teigimu, britų ir airių institucijos nepateikė gynybos argumentus paneigiančių duomenų, o kasacinis skundas grindžiamas tik „prokuroro subjektyvia nuomone, kaip bylos duomenys turėjo būti įvertinti“.

„Išprovokuota veika negali būti laikoma nusikalstama“, - teismo posėdyje sakė advokatė.

Išklausęs argumentus, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pranešė, kad sprendimą skelbs birželio 26 dieną.

Netrukus po išteisinamojo nuosprendžio M.Campbellas išvyko į Airiją ir šiuo metu ten gyvena.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento. Iki išteisinimo daugiau kaip penkerius metus jis buvo suimtas.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių