Quantcast

Apeliacinis teismas baigė nagrinėti Panevėžio mero prekybos poveikiu bylą

  • Teksto dydis:

Apeliacinis teismas pirmadienį baigė nagrinėti dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi išteisinto Panevėžio mero Ryčio Mykolo Račkausko baudžiamąją bylą, sprendimą skelbti numato lapkritį.

Kaip pranešė teismas, apeliacinį skundą pateikusi prokurorė prašo pripažinti R. M. Račkauską kaltu dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei jam paskirti galutinę bausmę – 99,9 tūkst. eurų baudą, taip pat septyneriems metams atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje.

Krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidentą Alvydą Bieliauską, kuris pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu taip pat išteisintas dėl prekybos poveikiu, prašoma pripažinti kaltu dėl šios veikos padarymo ir nubausti 35 tūkst. eurų bauda.

Pirmadienio posėdžio metu buvo pasakytos išteisintųjų ir jų gynėjų baigiamosios kalbos, kuriomis prašoma atmesti prokurorės skundą ir palikti galioti išteisinamąjį Vilniaus apygardos teismo 2022 metų balandžio 5 dienos nuosprendį. Taip pat išklausyti išteisintųjų paskutiniai žodžiai.

Apeliacinis teismas sprendimą byloje planuoja paskelbti lapkričio 22 dieną.

Teisėsauga teisme siekia įrodyti, jog 2019 metų pavasarį, lankydamasis A. Bieliausko biure Vilniuje, R. M. Račkauskas galbūt paprašė šio vilniečio verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią savivaldos rinkimų, – 3 tūkst. eurų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad už tai R. M. Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

Taip pat nustatyta, kad R. M. Račkauskas galėjo pasinaudoti savo, kaip mero, įtaka, kad į Panevėžio miesto verslo tarybą, kurios steigėjas yra Panevėžio miesto savivaldybė, būtų įtrauktas jį palaikantis panevėžietis verslininkas.

Pats R. M. Račkauskas įtarimus neigė ir anksčiau tvirtino, kad savivaldybė „Lietkabeliui“ skiria tokio paties dydžio paramą jau trejus metus.

Pirmosios instancijos teismas abu kaltinamuosius išteisino, nes nebuvo nustatytas prekybai poveikiu būtinas korupcinis susitarimas bei padarė išvadą, jog byloje nėra duomenų, jog R. M. Račkausko reikalavimas, prašymas duoti paramos buvo susijęs su jo ketinimu gauti kyšį.

Dėl piktnaudžiavimo meras išteisintas, nes nepasitvirtino kaltinimas, kad jis elgėsi dėl naudos sau ar kitų asmenų turinių interesų, jo veiksmai nesiekė nusikalstamai veikai prilyginamo pavojingumo laipsnio.

Tai jau antra R. M. Račkauskui iškelta byla. Ankstesnėje byloje jis pripažintas kaltu, tačiau nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių