Quantcast

Žaibo nutrenktą motociklininką gelbėjęs ugniagesys: pirmosios dešimt minučių – lemiamos

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Lazdijų rajone iš giedro dangaus trenkęs žaibas pataikė į 38-erių motociklininką iš Lenkijos. Vyras buvo nugabentas į ligoninę, jam atliekami tyrimai, praneša LNK.

Pirmąją pagalbą vyrui suteikė pro šalį važiavęs Lazdijų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas, ugniagesys gelbėtojas Deivydas Neverdauskas su žmona.

„Rugpjūčio 14 d. važiuojant Kauno gatve Lazdijuose, staiga pamačiau žaibo blyksnį, po jo pasigirdo kurtinantis garsas. Įdomiausia, kad danguje tuo metu švietė saulė ir nebuvo nei vieno lietaus debesies. Tačiau netrukus mojuodami rankomis mus pradėjo stabdyti keli motociklininkai. Sustojęs pamačiau ant žemės gulintį motociklininką, o šalia jo parvirtusį motociklą. Aikštelėje prie kapinių stovėjo ir dar keli motociklai. Visi jie buvo Lenkijos piliečiai“, – pasakojo D. Neverdauskas.

Motociklininkas pradėjo mėlynuoti ir vemti, jo veido spalva keitėsi kas minutę.

Pareigūnas nieko nelaukdamas paskambino skubiosios pagalbos telefonu 112 ir iškvietė medikus. Jų laukdamas konsultavosi su dispečere, ką reikėtų daryti, jeigu motociklininkas prarastų sąmonę ar nustotų kvėpuoti. Anot jo, pirmosios dešimt minučių buvo gyvybiškai svarbios norint padėti žaibo nutrenktam vyrui.

„Nors žmogus buvo sąmoningas, bet labai blogai jautėsi. Motociklininkas pradėjo mėlynuoti ir vemti, jo veido spalva keitėsi kas minutę. Jis bandė kažką pasakyti, bet nesigavus tik susiėmė už galvos. Netrukus atvyko du greitosios medicinos pagalbos automobiliai ir nukentėjusįjį išvežė į ligoninę“, – prisiminimais dalijosi pareigūnas.

Deivydas Neverdauskas/PAGD nuotr.

Ir nors D. Neverdauskas turi ilgametę darbo patirtį, tačiau su žaibo nuolydžiu susidūrė pirmą kartą. Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje šiais metais, kuomet žaibas pataikė į žmogų.

Po įvykusios nelaimės ugniagesys pataria, kaip reikėtų elgtis norint išgelbėti žmogaus gyvybę.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Pirmosios dešimt minučių būna lemiamos, tad reikia labai atidžiai stebėti kvėpavimą – ar jis yra, ar jo nėra. Jeigu kvėpavimo nėra, būtina gaivinti ir atlikti dirbtinį kvėpavimą, kad smegenys gautų deguonies, nes jeigu smegenys negauna deguonies, jos miršta ir įvyksta negrįžtami procesai. Laimė, Lenkijos piliečiui dirbtinio kvėpavimo atlikti nereikėjo, nes jis pats kvėpavo, tad viskas baigėsi gerai“, – kalbėjo gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių