Quantcast

Vairuotojai, būkite atidūs: policija perspėja apie migruojančių laukinių gyvūnų keliamą grėsmę

Grėsmė transporto priemonei susidurti su į kelią įbėgusiu laukiniu gyvūnu ypač padidėja rudenį ir pavasarį, kai gyvūnai rengiasi „tuoktuvėms“ ar migruoja iš vienų ganyklų į kitas, taip pat, kai vyksta medžioklės sezonas. Paprastai laukiniai gyvūnai aktyvesni tamsiuoju paros metu, nors, kaip rodo policijos gaunami pranešimai, susidūrimų su gyvūnais įvyksta ir bet kuriuo metu – ir naktį, ir paryčiais, ir dieną, tiek rajoniniuose, tiek krašto ar magistraliniuose keliuose. Be to, gyvūnai, ypač stirnos, vis dažniau užklysta ir į miestų, miestelių, gyvenviečių gatves.

Daugiausia į eismo įvykius patenka stirnų, nereti atvejai, kai neišvengiama susidūrimų su briedžiais, elniais – jų padariniai dažniausiai sunkesni – sužeidžiami ar net žūva žmonės. Yra ir įvykių su šernais, bebrais, usūriniais šunimis, kiškiais, skrendančiais paukščiais, buvo partrenkti ir į kelią įėję (įbėgę) naminiai gyvūnai (arkliai, karvės, šunys).

Lietuvos kelių policijos tarnybos pateikiamais duomenimis, šiais metais policijos pareigūnai užregistravo jau daugiau nei 3 540 eismo įvykių, kai susidurta su gyvūnais. 29-iuose iš jų nukentėjo žmonės: žuvo du eismo dalyviai (lengvųjų automobilių vairuotojai), daugiau negu 30 buvo sužeista. Viename įvykyje sužeisti 3 žmonės (birželio 3-iosios vakare, prieš vidurnaktį, Kauno rajone, magistraliniame kelyje A1 Vilnius Kaunas–Klaipėda, automobilis „Kia Motors Ceed“, važiavęs Klaipėdos kryptimi, susidūrė su briedžiu. Nukentėjo 26 metų vairuotojas ir du keleiviai). Po du žmones nukentėjo septyniuose įvykiuose (Klaipėdos – du, Kretingos, Plungės, Raseinių, Telšių, Vilniaus rajonuose).

Policija ragina vairuotojus būti ypač dėmesingus važiuojant užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ar atvirus laukus, tamsiuoju paros metu, esant rūkui ar darganai.

Ruožuose, paženklintuose įspėjamuoju kelio ženklu „Laukiniai gyvūnai“, reikėtų elgtis labai atidžiai, stebėti kelkraščius, pamačius stovintį gyvūną, važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai – nemirksėti žibintų šviesomis, nenaudoti garso signalo. Nemažiau svarbu, pasak policijos pareigūnų, pasirinkti tik saugų (ne leistiną) važiavimo greitį, kad prireikus bet kuriuo momentu galima būtų tinkamai reaguoti, suvaldyti transporto priemonę, prireikus – sustoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių