Quantcast

Sprogusio dujotiekio vietoje neseniai atlikti darbai: „Amber Grid“ atmeta jų poveikį vamzdynui

Sprogusio dujotiekio vietoje Pasvalio rajone neseniai buvo atlikti izoliacijos tvarkymo darbai, tačiau jais nebuvo daromas tiesioginis poveikis vamzdynui, BNS patvirtino „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

„Darbai yra nuolat atliekami tam, kad užtikrintumėme dujotiekio saugumą. Šiame dujotiekyje mes taip pat tuos darbus darėme. Bet jie buvo tokio pobūdžio, kurie nedaro tiesioginio poveikio pačiam vamzdynui, jie buvo susiję su vamzdyno izoliacijos pervyniojimu. Jie buvo daryti praeitą savaitę“, – BNS sekmadienį sakė N. Biknius.

Anot jo, dujotiekio plastikinė vamzdyno izoliacija keista netoli nuo sprogimo vietos, nustačius, kad senoji buvo pažeista, tačiau jis pabrėžia, kad vamzdyno būklė nekėlė abejonių.

„Patikrinsime, bet darbai visi yra dokumentuoti, fiksuoti, fotografuoti, matosi, kad dujotiekio būklė yra gera (...). Darbų metu neturėjo būti pažeistas dujotiekis“, – kalbėjo N. Biknius.

Pasak jo, darbus atliko ne pati bendrovė, o kiti rangovai su „Amber Grid“ priežiūra.

Patikrinsime, bet darbai visi yra dokumentuoti, fiksuoti, fotografuoti, matosi, kad dujotiekio būklė yra gera.

Dujotiekis sutvarkytas

Įmonės vadovas taip pat informavo, kad dujotiekio remontas baigtas sekmadienio naktį, atlikus papildomus saugumo patikrinimus, jį vėl eksploatuoti ketinama artimiausiu metu. Anot jo, rentgeno įranga bus tikrinamos dujotiekio siūlės aplink sprogimo vietą.

„Avarijos vietoje atstatymo darbus užbaigėme, sutvarkėme tą vietą konkrečiai, dabar atliekame papildomus tyrimus, kad užtikrintumėme saugumą aplinkui, tikriname aplinkines siūles. Jei nustatysime, kad reikia kažkokių papildomų darbų – juos atliksime. Bet planuojame, kad dujotiekis bus atiduotas eksploatacijai rytoj, apie pietus, apie 12 val.“, – sakė „Amber Grid“ generalinis direktorius.

Bendrovė vėliau pranešė, kad specialistai išpjovė pažeistą dešimties metrų ilgio vamzdyną, įstatė naują jo dalį, montavimo siūlės buvo peršviestos rentgenu. Gretimus dujotiekio ruožus ruošiamasi tikrinti sekmadienį, apie 20-21 valandą, tad prašoma gyventojų supratimo dėl galimo didesnio triukšmo darbų metu.

„Amber Grid“ taip pat skelbia, jog dėl incidento metu patirtų nuostolių atlyginimo konsultuojamasi su žemės savininku, kurio sklype įvyko avarija.

Apie sprogimą ir kilusį gaisrą Pasvalio rajone, Vienkiemių kaime, policijai pranešta penktadienį, apie 17 val., informuota, kad dujotiekis po sprogimo degė atvira liepsna, siekiančia 50 metrų aukštį. Gaisras lokalizuotas, užsukus dujotiekio sklendes, per keturias valandas ugnis užgeso išdegus dujoms, jų tiekimas vartotojams, pasak „Amber Grid“, iš esmės nebuvo sutrikęs.

Policija šeštadienį informavo pradėjusi ikiteisminį tyrimą aiškinantis, ar tinkamai buvo atliekami dujotiekio priežiūros, remonto darbai, tačiau šiuo metu netiria tyčinės veiklos versijos. Policijos atstovai taip pat įvardijo, kad tiriama ir versija, ar dujotiekis negalėjo būti pažeistas dėl sunkiasvorės technikos.

„Bus atliktas tyrimas, ar nėra išorinių papildomų poveikių. Mes savo ruožtu tai vertiname kaip techninį siūlės defektą“, – pabrėžė įmonės vadovas.

N. Biknius tvirtina, kad toks tyrimas yra normali praktika įvykus incidentams.

„Tyrimas – natūralu ir normalu, jis turi būti atliekamas, versijos visada turi būti iškeliamos. Mes bendradarbiausime su policija, suteiksime visą būtiną informaciją. Dujotiekis buvo prižiūrimas vadovaujantis tiek teisės aktais, tiek gerąja perdavimo sistemos priežiūros praktika, visi patikrų, bandymų protokolai užfiksuoti ir yra saugomi archyve – tuo bus pasidalinta su tiriančiomis institucijomis“, –  BNS kalbėjo „Amber Grid“ generalinis direktorius.

Jis taip pat patikino, kad bendrovė jau suplanavo vidinės diagnostikos darbus, peržiūrės protokolus, atliks daugiau papildomų tiriamųjų darbų tiek šiame, tiek kituose dujotiekiuose, siekiant išvengti panašių incidentų.

Bendrovės pranešime N. Biknius pabrėžė, jog dujotiekių patikra ir diagnostika atliekama nuolat, vadovaujantis tarptautinėmis ir nacionalinėmis taisyklėmis.

„Tačiau visame pasaulyje dujotiekiai yra potencialiai pavojingi įrenginiai, todėl būnant jų aplinkoje privalu elgtis atsargiai. Ištyrus incidento priežastis įvertinsime ir galimybę tobulinti dujotiekių priežiūrą, kad tokie įvykiai nepasikartotų“, – pranešime teigia N. Biknius.

Tuo metu Pasvalio rajono savivaldybė savo tinklalapyje informavo, kad po magistralinio dujotiekio avarijos, kelio Pasvalys–Šiauliai atkarpa ties Valakėliais atidaryta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gabrijielius Šunsbergeris

Gabrijielius Šunsbergeris portretas
O už Nordstream dujotiekių sprogimus Baltijos jūroje Amber Grid dar neprisiėmė atsakomybės?

Ūkininkas,

Ūkininkas, portretas
kurio valdose sprogo vamzdis minėjo, kad dujininkai prieš tai ką tai darė toje vietoje. Taigi labai tikėtina, kad jie dirbo neatsakingai ir pridarė broko. Pasekmė - sprogimas ir didžiuliai materialiniai nuostoliai. Kaltė žinome tenka tik Amber Grid vadybai. Jie asmeniškai turi sumokėti už nuostolius

prasalaitis

prasalaitis portretas
taigi akivaizdu, dujos pabrango, zmones pradejo taupyti, va vamzdis ir neatlaike slegio
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių