Quantcast

Savivaldybė Pasvalio gyventojus ragina užsidaryti langus ir likti namuose

Sprogus dujotiekiui, Pasvalio savivaldybė paragino gyventojus užsidaryti langus ir likti namuose.

„Gyventojai kviečiami išlikti ramūs, užsiliepsnojęs dujotiekis ties Valakėliais tvarkomas. Kviečiame užsidaryti langus ir pasistengti išvengti ėjimo į lauką, kol gaisras bus suvaldytas“, – paskelbė savivaldybė.

Taip pat informuojama, kad Paberžėlių ir Balsių kaimo gyventojai gali evakuotis į Pasvalio Lėvens pagrindinę mokyklą (adresas: Kalno g. 34, Pasvalys),

Valakėlių kaimo gyventojai į Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnaziją (adresas: Vytauto g. 37, Joniškėlis).

Savivaldybė teigia, kad dėl vyraujančio pietų krypties vėjo pavojaus Pasvalio miestui nėra.

Tuo metu ugniagesiai sako, kad Pasvalio rajone esančio dujotiekio sklendės užsuktos, incidentas lokalizuotas.

„Lokalizuotas įvykis, sklendės užsuktos, po truputį liepsna turėtų užgęsti“, – BNS sakė PAGD Situacijų koordinavimo poskyrio atstovas.

Įvykio vietoje budi šešios ugniagesių autocisternos, yra sukurtas štabas.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas sako, kad praėjus porai valandų nuo dujotiekio sprogimo, liepsna atrodo truputį mažesnė.

Nepaisant to, savivaldybė yra pasiruošusi Valakėlių kaimo gyventojų evakuacijai.

„Liepsna atrodo truputį mažesnė, žmonių evakuacijai yra paruoštos dvi mokyklos – Joniškėlyje ir Pasvalyje, taip pat paruošti Pasvalio autobusų parko autobusai, tik laukiam komandos, ką štabas nuspręs“, – BNS sakė įvykio vietoje esantis P. Balčiūnas.

Pasak jo, laimingas atsitiktinumas, kad liepsna kyla kampu nuo kaimo.

Pagal viešai skelbiamus duomenis, maždaug pustrečio šimto gyventojų turintis Valakėlių kaimas yra įsikūręs už 4 kilometrų į vakarus nuo Pasvalio, prie plento Šiauliai–Pakruojis–Pasvalys, veikia biblioteka ir parduotuvė.

„Nuo kaimo iki dujotiekio yra kažkur 500-700 metrų, jokios panikos nėra, stovi gaisrinės, žiūri, kad pastatai neįkaistų. Manau, kad padėtis bus kontroliuojama“, – BNS sakė Valakėlių kaimo bendruomenės narys Sigitas Šležas.

Jis sakė nepastebėjęs, kad gyventojai imtų palikti namus.

Panevėžio policija apie 17 val. gavo pranešimą, kad Pasvalio Vienkiemių kaime, Joniškėlio gatvėje, sprogo dujotiekio vamzdis, jis dega atvira liepsna, siekiančia apie 50 metrų aukštį.

Sprogus magistraliniam dujotiekiui, dėl šios priežasties ties Valakėlių kaimu uždaryta kelio Šiauliai-Pakruojis-Pasvalys atkarpa, eismas nukreipiamas žvyrkeliu.

Pirminiais duomenimis, nukentėjusiųjų nėra. 

Pareigūnai aiškinasi įvykio aplinkybes.

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ pranešė, kad sprogimas įvyko jai priklausančiame magistraliniame dujotiekyje.

Pasak bendrovės pranešimo, šioje vietoje dujų perdavimo sistemą sudaro du lygiagrečiai einantys dujotiekiai, pirminiais duomenimis sprogimas įvyko viename iš jų. Kitas dujotiekis nebuvo pažeistas.

„Dujų tiekimas pažeistu dujotiekiu buvo iš karto nutrauktas, tačiau Pasvalio rajono vartotojams jau užtikrinamas dujų tiekimas greta einančiu dujotiekiu,“ – rašoma pranešime.

„Apgailestaujame dėl šio įvykio dujotiekio sistemoje. Nedelsdami ėmėmės aiškintis įvykio aplinkybes ir užtikrinti dujų tiekimą vartotojams. Šiuo metu visos mūsų ir atsakingų tarnybų pastangos nukreiptos į gaisro padarinių suvaldymą ir saugumo užtikrinimą. Apie susidariusią situaciją nedelsdami informavome Vyriausybės atstovus, Energijos skirstymo operatorių (ESO) ir Pasvalio miesto tarnybas. Detaliau apie įvykio aplinkybes informuosime turėdami daugiau įvykio detalių“, – pranešime sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Dujotiekis, kuriame kilo gaisras, naudojamas dujų tiekimui šiaurinėje Lietuvos dalyje bei dujų transportavimui į Latviją.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių