Quantcast

Skubios pagalbos skyriai – perpildyti: gipso tenka palaukti ir penkias valandas

  • Teksto dydis:

Šalį sukaustęs plikledis virto spąstais ne tik vairuotojams, bet ir pėstiesiems. Dalis ant šaligatvių slydusių žmonių atsipirko sumušimais ir mėlynėmis, o kiti neišvengė rimtesnių pasekmių – lūžusių kulkšnių, stipinkaulių, riešų ar net galvos traumų, pasakojama LNK reportaže.

Neatsargiai žengtas žingsnis ir nedarbingumas – garantuotas ilgam. Šalį sukausčius plikledžiui Šiaulių traumatologijos skyrius vakar buvo pergrūstas. Skubios pagalbos nuo pat ryto laukė daugiau nei kelios dešimtys žmonių.

„Paprasčiausiai ėjau ryte ir nučiuožiau nuo laiptų. Grynas ledas, kurio net nepastebėjau. Atrodė, kad nėra jokios dangos. Tik žengiau žingsnį į viskas“, – pasakojo viena nukentėjusioji.

„Ėjau išnešti šiukšles ir griuvau“, – teigė kita moteris.

Medikai sako, kad traumas patyrusiųjų yra penkis kartus daugiau nei įprastai.

„Šiandien nelabai spėju, bet tikiuosi, kad kas nors ateis į pagalbą“, – teigė ortopedė traumatologė Jūratė Kučinskienė.

Ir medikams, ir pacientams tenka apsišarvuoti kantrybe. Laukti, kol ranka ar koja bus sugipsuota, tenka ir po 4–5 valandas.

„Paskutiniu metu darbo yra labai daug, nes tai yra apskrities priėmimo skyrius, tad visi rajonai čia atvyksta, poliklinikos nelabai priima“, – tęsė J. Kučinskienė.

Tuo pat metu, Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universitetinėje ligoninėje vien per pirmą pusdienį sulaukta maždaug 100 traumas patyrusių žmonių. Tai beveik pusė tiek, kiek įprastai sulaukiama per parą. Į skubios pagalbos skyrių žmonės ėmė plūsti apie vidurdienį. Mažiausiai 20 dėl patirtų traumų paguldyta į ligoninę.

Nepalankiausios sąlygos dėl plikledžio susiformavo vakarų, šiaurės vakarų ir pietvakarinėje šalies dalyje.

„Labai slidūs keliai. Tiesiog neįmanoma eiti“, – sakė moteris.

Kretingos ligoninės medikai tikina, jog įprastai per parą tokiu oru sulaukia kelių dešimčių traumas patyrusių žmonių, tad bent ryte išskirtinio pacientų pagausėjimo nepajuto.

„Yra daug pacientų dėl kelių traumų, vienam įtariamas girnelės lūžis, kitiems – raiščių patempimai, viena galvos trauma“, – kalbėjo Kretingos ligoninės ortopedas traumatologas Gediminas Morkus.

Užtat pajuto Klaipėdos respublikinė ligoninė. Vien ryte per tris valandas atvyk daugiau nei pusšimtis į darbą skubėjusių žmonių. Tiesa, sostinės Lazdynų ligoninėje vakar buvo pakankamai ramu.

„Ortopedų traumatologų rytas prasideda nuo orų prognozės“, – teigė Lazdynų ligoninės ortopedas traumatologas Kirilas Popovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Slydimo traumos – gana sudėtingos, o gydymas gali trukti ir labai ilgai.

„Jeigu yra lūžę didieji kaulai: šlaunikaulis, blauzdikaulis, tai tikrai reikia pusės metų, kad grįžtų iki prieštrauminio lygio“, – tęsė K. Popovas.

„Ne pas visus skausmo pojūtis yra vienodas, vieni yra jautresni, kiti – mažiau jautrūs. Ypač vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai nudelsia“, – kalbėjo J. Kučinskienė.

Sėdime socialiniuose tinkluose, tačiau nepastebime, kas darosi aplinkui.

Medikai siūlo – jei galima niekur neiti, tai ir neiti, o jeigu vis dėlto teks, nelaikyti rankų kišenėse, kad būtų lengviau išlaikyti pusiausvyrą ir svarbiausia – pakelti akis nuo išmaniųjų telefonų.

„Sėdime socialiniuose tinkluose, tačiau nepastebime, kas darosi aplinkui. Tikriausiai tokiu laiku reikėtų susikaupti ir susikoncentruoti“, – sakė K. Popovas.

Anot kelininkų, plikledį pažaboti sunkiausia – lyja ir šąla vienu metu, o lietus sparčiai keičia druskos tirpalo koncentraciją. Vairuotojai irgi buvo raginami atsisakyti nebūtinų kelionių, dirbti ar mokytis iš namų.

„Panašių orų tipai prasidėdavo po Naujųjų metų, o šiemet po gero dešimtmečio tai turime jau pirmaisiais žiemos mėnesiais. Mums tai reiškia pilną pajėgumą“, – pasakojo „Kelių priežiūros“ atstovas Rimantas Zagrebajevas.

„Kelių priežiūra“ skelbia šiemet jau išbarsčiusi rekordinį kiekį druskos – daugiau nei 33 tūkst. tonų. Tiek sveria maždaug 340 traukinio vagonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kretinga

kretinga portretas
..pvz Kretingoje niekas nevalo gatves,jolab saligatviu,bet matyt pingai jau isleisti ..

Šiaip

Šiaip portretas
Tai ko nesisaugot ? O paskui mato visus kaltais, tik ne save

na

na portretas
uz tai turetu atsakyt tie kurie turi kontraktus valyti saligatvius ir gatves.uz visu tu zmoniu gydyma turetu sumoketi kelininkai ir komunalininkai.cia visiem aisku ir dar turetu zmonem moketi kompensacijas.bet konservatliberalai geriau leis rukyti zole ir kazkokias seimos sajungas bet zmoniu sveikata jiems nesvarbi...va tep...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių