Quantcast

Ne tik poledinės žūklės mėgėjams: pramogos ant ledo gali baigtis tragedija

  • Teksto dydis:

Aplinkosaugininkai perspėja, kad dėl permainingų orų ant kai kurių vandens telkinių yra vietų, kurios gali tapti pražūtingos. Apie tai, kaip nustatyti, ar saugu lipti ant ledo ar negresia įlūžti, LNK žurnalistė klausė Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Sigito Mikėno.

– Stovime ant ežero netoli Vilniaus. Pabadėte kirtikliu ledą – ar šioje vietoje mes galime jaustis saugūs?

– Šioje vietoje, manau, tikrai saugiai jausimės. Pabandžius kelis kartus su kirtikliu pramušti ledą, jis nepramušamas, nesisunkia vanduo, tad tikėtina, kad čia jo storis sieks 11–14 centimetrų.

– Ką tik kalbinome žveją Aleksandrą, kuris sakė, kad išmatavo ledo storį ir parodė gerą sprindį. Tai čia galėtų būti kokie 10 ar 15 centimetrų?

– Tikrai – daugiau kaip 10 cm. Jeigu šioje vietoje buvo seno ledo, storis gali siekti ir 15 cm.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Gal žinote, koks koks šiuo metu vyraujantis ledo storis Lietuvos vandens telkiniuose ir koks yra saugus?

– Sunku pasakyti, koks Lietuvoje vyraujantis ledo storis, nes praėjusių parų temperatūra skirtinguose Lietuvos kampeliuose skyrėsi. Tarkim, šiaurės ar šiaurės rytiniuose rajonuose savaitgalį temperatūra gal buvo nukritusi ir iki 18–19 laipsnių šalčio. Tai tose vietose, kur sniego danga plonesnė, tikėtina, kad ledas pakankamai stiprus. Bet ten, kur sniego dangos storis buvo didesnis, tas ledas nebus tvirtas, nes sniegas yra tarsi šildanti paklodė ir trukdo formuotis ledui.

– Tai ant kokio storio ledo jau saugu lipti?

– Vienam žmogui turėtų būti ne mažiau kaip 7 cm sorio ledas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad būtų nešlapias, tamsesnės spalvos. Kad išlaikytų du žmones, ledo storis turėtų būti ne mažiau 12 cm.

Toks žmonių vaikščiojimas ledu grupelėmis nepasitikrinus ledo storio, – neatsakingas ir netoleruotinas elgesys.

 

– Kalbėjausi su žveju Aleksandru. Jis sakė, kad jį labiau gąsdina ne pavieniai žvejai, o drąsiai ledu grupelėmis, netgi su vaikais ant ledo pramogaujantys žmonės. Kokie būtų jūsų pastebėjimai?

– Iš tiesų toks žmonių vaikščiojimas ledu grupelėmis nepasitikrinus ledo storio, – neatsakingas ir netoleruotinas elgesys. Tose vietose, kur sniego daugiau ir mažiau šalčio buvo, ledas gali būti nepakankamai tvirtas. Jei tokiose vietose telkiasi daug žmonių, ypač jei su pačiūžomis čiuožinėja, kyla didelis pavojus įlūžti.

– Orai permainingi, buvo šalčių, dabar – šioks toks atšilimas, šlapdriba, lietus, pliusinė temperatūra. Kaip tokios oro sąlygos veikia ledą ir kaip patiems nustatyti, kada rizikinga juo vaikščioti, o kada saugu?

– Rekomenduočiau visiems prieš lipant ant ledo pasitikrinti jo tvirtumą. Reikėtų turėti kirtiklį. Jei kelis kartus pabandžius jį prakirsti, jis nepramušamas, vanduo nesiveržia, tikrai nėra pavojinga lipti. Bet skirtingose vietose ledo storis gali skirtis. Laipiojantiems ar pramogaujantiems ant ledo patartina turėti specialius ledo smaigus, kurie įlūžus padeda greičiau išlipti iš eketės. Taip pat rekomenduočiau turėti apie 20 metro ilgio virvės, karabiną – saugumas niekada nepamaišys. Kaip ilgai išliks tvirtas ledas, sunku prognozuoti. Jeigu būna kokias 4–5 dienas minus 10 laipsnių šalčio be sniego, tai ledo danga ypač ant mažesnių, nepratekančių telkinių, susiformuoja tikrai pakankamai stora – keliolika centimetrų. Bet kadangi pagal prognozes orai laikysis nešalti, gali būti, kad po trijų ar keturių dienų ir šioje vietoje ledas aptirps, pirmiausiai pakraščiai atšyla. Ir lipti nesaugu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet kas

Bet kas portretas
gali baigtis tragedija! Ypac - nesutikimas su valdzios nuomone!

Kam teko

Kam teko portretas
įlūžus išropšti vienam, be pašalinės pagalbos, ant plono ežero ledo, tas niekada nelips ant upės ledo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių