Quantcast

Per išpuolį Afganistane nukentėjo lietuvė, žuvo trys ispanų turistai

  • Teksto dydis:

Per šaudymą Afganistano Bamijano provincijoje penktadienį žuvo trys turistai ir trys afganistaniečiai, tarp sužeistųjų yra ir lietuvė, pranešė vietos ir užsienio pareigūnai.

Anksčiau skelbta, kad per šaudymą penktadienio vakarą kalnuotame Bamijano mieste žuvo keturi žmonės.

„Nauja informacija yra ta, kad per išpuolį žuvo trys Afganistano piliečiai, iš kurių vienas buvo modžahedas (Talibano narys) ir du buvo civiliai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Abdulas Mateenas Qani (Abdulas Matinas Kanis).

Jis pridūrė, kad visi žuvusieji ir sužeistieji buvo perkelti į sostinę Kabulą.

Penktadienio vakarą grupė žmonių buvo apšaudyta, kai ėjo per turgų Bamijane, esančiame centrinėje Afganistano dalyje, maždaug už 180 km nuo Kabulo.

„Iš aštuonių sužeistųjų, iš kurių keturi yra užsieniečiai, tik vienos pagyvenusios užsienietės padėtis nėra labai stabili“, – teigė jis.

Preliminariais ligoninių duomenimis, kuriuos gavo AFP, sužeistieji buvo iš Lietuvos, Norvegijos, Australijos ir Ispanijos.

Ispanijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad trys iš žuvusiųjų buvo Ispanijos turistai, ir patvirtino, kad dar bent vienas Ispanijos pilietis buvo sužeistas.

Lietuvos užsienio reikalų ministro patarėja Paulina Levickytė BNS teigė, kad ministerija gavo informaciją iš Europos Sąjungos delegacijos Afganistane apie sužeistą lietuvę ir tvirtino, kad jos gyvybei pavojus negresia.

„ES atstovė bendravo su piliete, jos būklė stabili, sužeidimas nekelia pavojaus asmens gyvybei, ji sąmoninga“, – sakoma URM komentare.

„LR URM Konsulinis departamentas palaiko nuolatinį ryšį su ES Delegacijos Afganistane atstove“, – teigiama jame.

Lietuvos URM rekomenduoja nevykti į Afganistaną dėl itin nestabilios šalies saugumo padėties ir didelės teroristinių atakų tikimybės.

Sulaikyti septyni asmenys

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) socialiniame tinkle „X“ rašė esąs „priblokštas žinios apie ispanų turistų nužudymą Afganistane“.

ES atstovai griežčiausiai pasmerkė šį išpuolį.

„Mūsų mintys yra su aukų šeimomis ir artimaisiais, kurie žuvo ir buvo sužeisti per šį išpuolį“, – sakoma bloko pareiškime.

Afganistano vidaus reikalų ministerijos atstovas A. M. Qani teigė, kad vietos saugumo pajėgos sulaikė septynis susijusius su išpuoliu asmenis, bet nepaminėjo, kiek buvo šaulių.

„Sulaikyti septyni įtariamieji, iš kurių vienas sužeistas, tyrimas tebevyksta ir Islamo Emyratas rimtai nagrinėja šį klausimą“, – nurodė A. M. Qani.

Talibano vyriausybė „griežtai smerkia šį nusikaltimą, reiškia gilius jausmus aukų šeimoms ir užtikrina, kad visi nusikaltėliai bus surasti ir nubausti“, sakoma ministerijos pareiškime.

Vienas vietos gyventojas, kuris nenorėjo būti įvardytas, AFP teigė: „Išgirdau kelis šūvius iš eilės, o miesto gatves, vedančias į įvykio vietą, iš karto užblokavo saugumo pajėgos.“

Bamijanas yra turistų lankoma vieta Afganistane dėl retų Budos skulptūrų griuvėsių. Skulptūros 2001 metais buvo susprogdintos Talibano.

Talibano vyriausybės dar oficialiai nepripažino nė viena šalis, tačiau ji priima užsienio turistus.

Oficialiais duomenimis, 2023 metais Afganistane apsilankė daugiau nei 5 tūkst. užsienio turistų.

Penktadienio vakarą į vakarinę Herato provinciją atvykęs vienas užsienio turistas programėlės „WhatsApp“ grupėje, skirtoje keliautojams po Afganistaną, parašė, kad jį ir kitus sustabdė Talibano valdžia ir pasakė, kad „dėl įvykių Bamijane mes nebesame saugūs“.

Bamijano regione daugiausia gyvena šiitų hazarų bendruomenės nariai.

Istoriškai persekiojama religinė mažuma ne kartą tapo grupuotės „Islamo valstybė“ (IS), kuri juos laiko eretikais, taikiniu.

Sprogdinimų ir mirtininkų sprogdintojų išpuolių skaičius Afganistane smarkiai sumažėjo po to, kai 2021 metų rugpjūtį Talibanas, užgrobęs valdžią ir nušalinęs JAV remiamą vyriausybę, nutraukė sukilimą.

Tačiau kelios ginkluotos grupuotės, įskaitant IS regioninį skyrių, tebekelia grėsmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Garantyja ąžuolus laistė ....juk ten sausra kur prie tarybinės rasos sodino.

Anonimas

Anonimas portretas
Palyginus su tuo, kas ten dėjosi prie Amerikos okupantų, ten dabar taika ir ramybė. Pagarba talibams. O jei kokias ten plikašiknes ir apšaudė, tai nėra ko ten bastytis ir demonstruoti savo geiropietiškų " vertybių". Afganams jų nereikia. Alachas visagalis.

Onutei ar anytei

Onutei ar anytei portretas
Jo jo, narkotikų nebėra, tik visa vidurinė Azija ir Rusija jais aprūpinta. Ir ne tik narkotikais, bet ir teroristais. Va net rusus per koncertą pašaudė ir padegė.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių