Quantcast

Įspūdingi radiniai netoli Kryžkalnio: žmonės gyveno ant tiksinčių bombų

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Lietuvos kariuomenė savo feisbuko puslapyje paviešino įspūdingų vaizdų, kaip Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai atėjo į pagalbą žmonės, gyvenusiems ant bombų tiesiogine to žodžio prasme.

Kaip skelbia Lietuvos kariuomenė, gyventojas, savo kieme atlikdamas statybos darbus, rado įtartinų daiktų, o atvykę Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono išminuotojai iškasė nekasdieniškai gausų kasetinių AB-250-2 bombų, kurių kiekvieną sudaro pustrečio šimto bombų SD-1, kiekį.

Kariai sekmadienį vietoje sunaikino beveik 600 SD-1. Toks pats likimas vakar ištiko dar 400 SD-1 bombų, o penkios pilnos kasetinės bombos AB-250-2, kurias sudaro daugiau, nei 1 000 bombų SD-1, išvežtos ir bus naikinamos saugioje vietoje toliau nuo žmonių, pastatų ir gyvenviečių, kad nepridarytų žalos nei žmonėms, nei aplinkai.

"Inžinieriau, nesigailėk prakaito, brolių gyvybę saugai!" – tokiu šūkiu vadovaujasi J.Vitkaus inžinerijos batalionas, o praėjusį savaitgalį bataliono išminuotojams teko išlieti nemažai prakaito.

"Neįtikėtinai gausios ir pavojingos savaitgalio radybos netoli Kryžkalnio ir viena didžiausių sprogmenų neutralizavimo operacijų Sprogmenų neutralizavimo kuopos istorijoje", – pripažino J.Vitkaus inžinerijos bataliono vyrai.

Pasak specialistų, kiekvienoje kasetinėje aviacinėje bomboje AB-250-2 yra po pustrečio šimto SD-1 bombų, sprogimo metu pasklindančių labai dideliame plote. "Dar prieš savaitę rašėme apie tokią itin retą "gražuolę", rastą Tauragės rajone, Vilnalių kaime, o šįkart rasta net penkios pilnos AB 250-2, viena SC 50 aviacinė bomba ir daugybė SD-1 bombletų", – Inžinerijos bataliono feisbuko paskyroje rašė išminuotojai.

Pasak jų, bombos yra vokiškos ir greičiausiai toje vietoje buvo sandėliuojamos, tik SSRS kariuomenei 1944 m. antrą kartą įžengus į Lietuvą imtasi ne sunaikinti pavojingus sandėlius, o paprasčiausiai užversti viską žemėmis. "Tų apylinkių gyventojai tai žino ir, visa laimė, yra įtarūs", – pastebėjo išminuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
pagarba isminuotojams

Z

Z portretas
Galetu tokius dalykus filmuot det i youtube kas cia blogo

:-

:- portretas
Akys nemato, širdies neskauda...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių