Quantcast

Audra ant istorinio namo nuvertė didžiulį uosį: prašo pagelbėti būsto šeimininkui

  • Teksto dydis:

Elektrėnų savivaldybėje esančiame Grabijolų kaime audra ant istorinio namo nuvertė didžiulį uosį. Kaip praneša LNK, incidento metu žmonės nenukentėjo, tačiau nuostoliai nemenki – krisdamas medis suniokojo namo stogą.

Sudrebėjo visas namas

Vaizdas – pritrenkiantis, o 86-erių šeimininkas Vytas Balažantis nelaimės metu buvo namo viduje. 

„Pasilenkęs dirbau ir tada tik baisus smūgis. Juk tas uosis – daug tonų. Visas namas sudrebėjo – išsigandau. Galvojau – nuo ko čia. O tada viskas pasipylė“, – pasakojo vyras. 

Senolis sako, kad dar vasarą prašė Neries regioninio parko direkcijos leidimo nupjauti medį, tačiau, tikina, kad leidimas nebuvo suteiktas.

Institucija aiškina, jog tokių prašymų nėra sulaukusi, o medis prieš porą metų buvo apgenėtas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Neries regioninis parkas šeštadienį feisbuke skelbė, kad 2020 metais V.  Balažančio kaimynas kreipėsi dėl uosio nugenėjimo, buvo atvykusi Želdynų tvarkymo komisija, leidimas išduotas, uosis buvo apgenėtas.

„Medis buvo žaliuojantis, iš pažiūros visiškai sveikas. Įvykus nelaimei paaiškėjo, kad jo šaknyse buvo įsimetęs puvinys, tačiau to nustatyti per apžiūrą, ar prognozuoti, kad medis virs iš šaknų, jam stovint ir žaliuojant buvo neįmanoma. Tačiau smarkus vėjas sukūrė nelaimę, kurios šiame etnografiniame kaime niekas nesitikėjo“, – teigė parko atstovai.

Anot jų, ši nelaimė palietė ne vieną. „Nuo tada, kai sužinojome apie nelaimę, tiek parko direkcija, tiek seniūnija stengiamės padėti kuo galime, bendraujame su ponu Vytautu. Ieškome būdų, kaip kuo operatyviau pagelbėti bent laikinai uždengti stoge atsivėrusį plyšį, o tada – ir pakeisti stogo dangą, suremontuoti sugadintas stogą laikančias konstrukcijas. Rinksime lėšas stogo remonto darbams. Jau kitą savaitę paskelbsime nemokamų paramos žygių datas, kurių metu surinktos aukos bus skirtos stogo atstatymui“, – skelbė parko atstovai.

Anot jų, itin padėtų statybinėmis medžiagomis, stogo danga, mediena ir pan. prekiaujančių parduotuvių, įmonių, statybininkų pagalba. 

„Visi tikriausiai žinote, kokia unikali yra Grabijolų kaimo medinė architektūra. Ponas Vytautas supratingai puoselėjo savo sodybą ir visada saugojo jos autentiškumą. Tiek garbus Vytauto amžius, tiek jo meilė sodybai, tiek nepaprastai skaudūs nelaimės padariniai verčia ieškoti visų būdų, kaip galime jam padėti. Tikime, kad bendromis jėgomis sugrąžinsime Vytautui saugius, sausus ir atnaujintus namus“, – prašė parko atstovai.

Jau paaukojo penkis tūkstančius eurų

Socialiniuose tinkluose aukoti ragina ir nelaimei neabejingi žmonės. „Laimei, etnografinės pirkios savininkas ponas Vytautas sveikas ir gyvas – tik likęs beveik be namų. Kaimynai atidarė sąskaitą aukų stogo remonto lėšų rinkimui. Kas galite, paaukokite bent po eurą, kelis. Senolis liko bėdoje vidury žiemos, namas nesaugus, – feisbuke rašė medinės architektūros mylėtoja, paveldo interpretatorė Karolina Želvė.  – Ieškomos įmonės, parduotuvės, kurios galėtų paremti medžiagomis. Gal žinote tokių? Jei ne, paaukokite bent kiek asmeniškai, kiekvienas euras nukeliaus šios pirkios sutvarkymui!“

Moteris sekmadienio vakarą paskelbė, kad jau paaukoti 5 tūkst. eurų.  „Senolio Vytauto kaimynai dirbo dvi dienas, supjovė milžinišką medį, padarė laikiną karkasą, apdengė stogą plėvele. Darbai tikrai nesibaigia, aukų rinkimas nesibaigia, bet man tiesiog neįtikėtina, kokie nuostabūs yra žmonės, koks gražus yra mūsų visų gerumas. Ačiū,  ačiū,  ačiū. Kas dar galite – paaukokite, paplatinkite šią žinią, lai naujas stogas atsiduria savo vietoje kaip galima greičiau“, – rašė K. Želvė. 

Norintys pagelbėti senoliui, tai gali padaryti šiais rekvizitais:

Ugnius Narutis,

LT247300010171178240, „Swedbank“.

Sąskaitą atidarė Grabijolų kaimo bendruomenė namo stogo atstatymui.

Galite kreiptis ir el. paštu info@neriesparkas.lt  arba skambinti tel. numeriu 8 686 18617.



NAUJAUSI KOMENTARAI

opa

opa portretas
Kur dingo Greitasis Tumbleris?

Anonimas

Anonimas portretas
Landzberginė šaika turėtu pasipurtyti ir padeti žmogui, vietoje amerikoniėko laužo pirkimų. Milijonus švaisto, o žmogui pagalbos nesuteikia, parazitiniai.

Kauniete

Kauniete portretas
Demesio, demesio MEDŽIŲ SAUGOTOJAI!!! Kur Jus? Ar žinot?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių