Quantcast

Mokytoja vyrus tramdo švilpuku

Šilutiškė Renata Radišauskaitė vien švilptelėjimu priverčia paklusti net dvimetrinius vyrus. Ji – geriausia Lietuvoje krepšinio teisėja.

Šį sezoną stipriausiose šalies krepšinio lygose teisėjaus dvi moterys – 36 metų šilutiškė R.Radišauskaitė ir 22 metų vilnietė Agnija Vilaniškytė.

A.Vilaniškytė švilps Regionų krepšinio lygoje (RKL).

R.Radišauskaitei RKL – jau praeitas etapas . Ji pateko tarp 29 arbitrų, kuriems patikėta dirbti antrosios pagal pajėgumą Lietuvoje – Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) - varžybose. 
 
Trečiajame pagal pajėgumą RKL čempionate iš viso teisėjaus 56 arbitrai, o elitinėje šalies lygoje LKL dirbs 23 teisėjai.

“Nelabai nustebau. Juk ta linkme ir ėjau. Teisėjauju jau šeštą sezoną – nuo vaikų iki aukščiausio lygio vyrų komandų”,  – neslėpė R.Radišauskaitė, dirbanti kūno kultūros mokytoja – šios specialybės bakalauro diplomą ji įgijo Lietuvos kūno kultūros akademijoje (LKKA).

Šilutiškė ne kartą teisėjavo RKL rungtynėms, o per draugiškus mačus vertė paklusti ir NKL ar net LKL komandų krepšininkus.

175 cm ūgio 63 kg sverianti R.Radišauskaitė ne tik teisėjauja, bet ir pati dažnai išklauso arbitrų sprendimus – ji atstovauja Šilutės “GPI-Statybos” komandai, kuri rungtyniauja Lietuvos moterų krepšinio A lygoje (LMKAL).

2006 metais puolėja buvo pripažinta LMKAL žvaigždžių dienos Vakarų komandos naudingiausia žaidėja.

Pastaraisiais metais mokytoją galima išvysti ir tarp Pamario krašto teniso turnyrų prizininkų. Dar daugiau dėmesio šiai sporto šakai LKKA biologijos magistrė ketina skirti baigusi krepšininkės karjerą. 

- Kodėl ėmėtės teisėjavimo?

- Norėjau išbandyti save. Jau senokai stebėdavau teisėjų darbą, ir su draugais juokais apie tai pakalbėdavau. Kartą jie pasakė – pakaks čia tau juokauti, važiuok į teisėjų seminarą. Taip ir padariau. Pamėginau teisėjauti, patiko ir užsikabinau.

- Kiek metų žaidžiate krepšinį?

- Krepšiniu domėjausi nuo vaikystės, bet treneris stūmė į lengvąją atletiką. Sutikau ją lankyti tik tuo atveju, jei per treniruotes galėsiu žaisti krepšinį. Taip ir šokinėjau nuo lengvosios prie krepšinio.

- Ar žaisdama krepšinį dažnai ginčijatės su teisėjais?

- Ne. Esu rami. Ir komandoje mane inteligente vadina.

- O su jums žaidėjai dažnai ginčijasi?

- Labai priklauso nuo varžybų, komandos, žaidėjo lygio. Dažniausiai būna taip – jei jau iškart nusiteikęs prieš, tai iki pat mačo pabaigos bus nepatenkintas. Dažniausiai tokie būna vyrai. Bet dauguma elgiasi normaliai. Gal tik pradžioje kiek keistai jaučiasi. Paskui apsipranta ir po kelių rungtynių visai kitaip žvelgia. Kai kurie visgi nesugeba perlipti tos ribas. Bet čia jau priklauso nuo to, kokie jie patys. Koks jų žaidimo lygis, asmeninės savybės. Labai svarbus ir trenerio požiūris. Aikštėje išgirstu ir keiksmažodžių. Bet dažniausiai tik žemesnio lygio varžybose – rajono, miesto pirmenybėse. 

- Kaip elgiasi moterys, kai joms teisėjauja moteris?

- Moterys ramesnės nei vyrai. Bet ir joms reikia apsiprasti.

- Kaip jus priėmė teisėjai vyrai?

- Pradžioje galvojo, kad aš ne rimtai. Todėl ir į mane nerimtai žiūrėjo. Vėliau atsirado pagarba. O dabar jaučiasi ir konkurencija. Bet profesionalai supranta, kad teisėjų komanda taip pat turi būti vieninga, kaip ir žaidėjų. Su visais neblogai sutariame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių