Quantcast

Buriuotojams – dar vienas išbandymas

Trečioji "Tūkstantmečio odisėjos" įgula Indijos vandenyne buvo priversta atlikti rizikingą operaciją pavojingose Indijos vandenyno bangose. Prieš porą dienų tūkstantmečio kviesliai nuleidinėjo pavėjines bures ir tam, kad išlaikytų laivą į vėją prieš dideles bangas, įjungė variklį. Nelaimei vieną burinės virvės (braso) galą "pagavo" ir įsuko variklio sraigtas. Jachtai "Ambersail" plaukiant atvirame vandenyne, vienas įgulos narys turėjo nerti į vos 14 laipsnių temperatūros smarkiai banguojantį vandenyną ir vaduoti jachtos sraigtą. Sudėtingą užduotį įvykdė įgulos narys Algis Patašius.

Trečiojo etapo kapitonas Tauras Rymonis pasakoja, kad įgulos narys A.Patašius pasisiūlė panerti ir nupjauti ant veleno užsisukusią virvę. "Vandens temperatūra siekė tik apie 14 laipsnių, oro - apie 18, tačiau labiausiai trukdė vandenyno bangavimas. Visą laiką bėgom nuo štilių ir neturėjom galimybės sustoti ir susitvarkyti. Tik vakar popiet pasiekėme sąlyginai ramesnę vietą. Tačiau nors jachta be burių ir pilnais balasto bakais, bangos ją mėtė į šonus kaip kokią lėlę". Todėl Algiui, pakibusiam ant virvės, reikdavo gana ilgai lūkuriuoti, kol jachta bent 30 sekundžių sustingdavo, prieš pradedama vėl smarkiai siūbuoti", - pasakojo T.Rymonis.

Itin sudėtingomis sąlygomis A.Patašius veleną iš virvės pynių išlaisvino vos per 20 minučių. Kaip teigia "Tūkstantmečio odisėjos" buriavimo programos vadovas Simonas Steponavičius, daugeliui kranto piliečių po tokio pasinardymo reikėtų bent savaitės reabilitacijos. "Algis turi profesionalaus naro patirties, jis ir šiaip "geležinis", tai jam kiek lengviau. Atvirame vandenyne, kur gylis matuojamas kilometrais, atsitraukus nuo laivo kelis metrus jau suima nerimas. Pradeda lįsti mintys: "o kas bus, jei sutrauks mėšlungis" ir pan. O jei dar kokių ne visai draugiškų gyvūnų aplinkui teko matyti. Laikoma, kad 14 laipsnių vandenyje iki visiško sušalimo žmogus gali išbūti apie pusvalandį", - teigė S.Steponavičius.

Pasak jo, panėrus, pirmiausia turi pasirūpinti savo saugumu - kad neįsipainiotum į virvės kilpas, neužkliūtum už ko nors, kad galėtum netrukdomai iškilti į paviršių. "Gerai, jei vanduo skaidrus, šviesu ir matomumas geras. O jei ne - tik paneri, surandi problemą, pradedi dirbti ir baigiasi oras, reikia išnerti pakvėpuoti. Tada laivą pradeda supti banga - lauki kol aprims. Šalta. Neri vėl - ieškai, kur pradėjai darbą. Randi. Dirbi toliau. Trūksta kvapo - išneri. Vėl supa - lauki. Dar šalčiau. Galvoji: "kas mane nešė į tą galerą?". Vėl neri...", - vaizdingai pasakojo S.Steponavičius.

Algis Patašius - vyriausias trečiosios "Tūkstantmečio odisėjos" įgulos narys. Su buriavimu Algis nesiskiria nuo 1969 metų. Šešerius metus buvo Lietuvos buriavimo rinktinės narys, daugkartinis Lietuvos čempionas, tarptautinių regatų prizininkas. Virš 10 metų buvo Lietuvos buriavimo rinktinės treneris. S.Steponavičiaus teigimu, A.Patašius yra buvęs ne vien kapitonų, bet vos ne visų Odisėjos dalyvių treneriu. Jo auklėtiniai yra iškovoję du aukso, tris sidabro medalius tuometinės SSSR čempionatuose, paruošė 14 sporto meistrų, daugelį Lietuvos čempionų. 1989 metais Algiui Patašiui suteiktas Lietuvai nusipelniusio trenerio vardas.

Kapitono T.Rymonio vadovaujama trečioji tūkstantmečio kvieslių įgula jachta "Ambersail" per beveik devynias paras nuo Keiptauno jau yra nuplaukusi virš 1 850 jūrmylių. Šiame etape iki Adelaidės (Australija) iš viso ketinama įveikti apie 5 780 jūrmylių atstumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių