Quantcast

Visuomenės sveikatos specialistai: žmones apkandžioja populiariausių veislių šunys

Vis daugiau žmonių nukenčia nuo namuose laikomų gyvūnų. Kaip radijui „Laisvoji banga” sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Rimantė Jovaišienė, per pirmąjį šių metų pusmetį, dėl įvairių gyvūnų įkandimų Klaipėdos apskrityje kreipėsi 260 žmonių.

Vis daugiau žmonių nukenčia nuo namuose laikomų gyvūnų. Kaip radijui „Laisvoji banga” sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Rimantė Jovaišienė, per pirmąjį šių metų pusmetį, dėl įvairių gyvūnų įkandimų Klaipėdos apskrityje kreipėsi 260 žmonių.

„Daugiausia besikreipiančiųjų buvo Klaipėdoje – 107, Šilutės raj. – 48,  Klaipėdos raj. – 42, Kretingos raj. – 36, Skuodo raj. – 13, Palangos raj. – 14 žmonių”, - teigė R. Jovaišienė.

Pasak specialistės, dažniausiai žmones apkandžioja šunys: „Daugiausiai asmenų – 204 – nukentėjo nuo šunų, 45 – nuo kačių. Taip pat yra nukentėjusių nuo laukinių gyvūnų: šeškų, žiurkių, lapių. Dažniausiai nukenčiama nuo šunų, kuriuos maisto ir veterinarijos tarnyba gali stebėti dėl galimos pasiutligės įtarimo. Iš 204 besikreipusių asmenų, 137 nukentėjo nuo jų. Tačiau pasiutligės atvejų neužfiksuota”.

Anot R. Jovaišienės žmonės nukenčia dėl netinkamo elgesio su gyvūnais. „Žmonės patys erzina gyvūnus.  Dažnai atvykę pasakoja, kad vaikai patampė už uodegos. Bet pasitaiko atvejų, kai gyvūnas užpuola šeimininką be priežasties”.

Vilniaus apskrityje situacija liūdnesnė. Čia dėl gyvūnų įkandimų kreipėsi 750 žmonių. Apie 80% besikreipusiųjų nukentėjo nuo šunų.  Kauno apskrityje įkandimų skaičius panašus kaip ir Vilniuje. Į Kauno gydymo įstaigas kreipėsi 602 asmenys. Dauguma jų taip pat nukentėjo nuo šunų, tačiau pasitaikė atvejų, kai žmones apkandžiojo galvijai. 

Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės, daugiau nei pusė besikreipusiųjų pasiskiepyja: „Klaipėdos apskrityje per pirmajį šių metų pusmetį yra paskirti 168 skiepai nuo pasiutligės. Kai žmonės kreipiasi į ligonines dėl įkandimų, jiems pasiūloma pasiskiepyti nuo šios ligos, jeigu gyvūnas yra įtartinas arba žmones baiminasi, kad jis nėra skiepytas nuo pasiutligės. Skiepijimosi kursas susideda iš 5 skiepų ir  užtrunka apie mėnesį. Visi penki skiepai nukentėjusiajam nieko nekainuoja“.

Pasak specialistės, dažniausiai žmones apkandžioja populiariausių, namuose laikomų veislių šunys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laikau šunis

Laikau šunis portretas
Galiu tvirtai pasakyti kaltas tik žmogus, įsigyjant šunį, reikia pasidomėti šuns veisle, jos ypatybėmis, auklėti ir mokyti šunį, tuo pačiu mokytis pačiam, teko matyti daug šeimininkų, kurie švelniai pasakius "nestabilios psichikos", koks gali būti šuo tokio šeimininko ?

pasidomekit rasit atsakyma

pasidomekit rasit atsakyma portretas
bet yra nepaslaptis ,kad netik atbuli islinde,bet ir su pirstu padaryti mulkiai.

pasiutlige pasiutligei

pasiutlige pasiutligei portretas
tave pati reikia paskiepyti. is kur tokios nesamones zmoniu galvose apie vakcinu atbulini veikima? prietranka komentatorius atsirado.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių