Quantcast

Viešumoje akis bado draudžiami simboliai: gali užtraukti nemenką baudą

Tiek viešojoje, tiek socialinėje erdvėje vis dar atsiranda žmonių, demonstruojančių ir platinančių uždraustą simboliką. Už nacių, komunistinių organizacijų simbolių, uniformų, vėliavų, svastikos demonstravimą ne švietimo, mokslo, meno ar kitais tikslais gali grėsti iki pusantro tūkstančio eurų bauda.

Pernai vasarą per Jūros šventę vienas vyriškis, apsirengęs kamufliažine uniforma, ant kurios buvo išsiuvinėtos emblemos su rusiškais žodžiais, sutrikdė šventinę eiseną. Atsisakęs paklusti pareigūnams, jis buvo išvežtas ir uždarytas į areštinę.

2022-aisiais daugiau panašių incidentų beveik nebuvo, nors prasidėjus karui Ukrainoje interneto platybėse mirgėjo ne vienas komentaras, kupinas agresijos ir grasinimų susidoroti su į Lietuvą atvykusiais karo pabėgėliais.

Policijos virtualus patrulis teigia, kad kai kurie „Facebook“ vartotojai ant savo nuotraukų užsideda rėmelius su sovietine ir kita draudžiama atributika.

Tokių rėmelių naudojimas gali užtraukti baudą, siekiančią net 700 eurų.

„Atkreipėme dėmesį, kad kai kurie „Facebook“ vartotojai ant savo profilio nuotraukų vis dar užsidėję rėmelius su draudžiamais simboliais. Šie rėmeliai galbūt buvo priimtini prieš kokius 40 metų ar daugiau (žinoma, jeigu tuo metu būtų egzistavęs „Facebook“), tačiau šiuo metu jie ne tik nepriimtini, bet dar ir draudžiami. Tokių rėmelių naudojimas gali užtraukti baudą, siekiančią net 700 eurų. Tad gerai pagalvokite, ar verta laikyti tokius rėmelius ant savo profilio nuotraukų“, – įspėjo virtualus patrulis.

Policijos virtualus patrulis darbą pradėjo 2021-ųjų pavasarį. Pareigūnų pagrindinė užduotis – nusikalstamų veikų ar administracinių nusižengimų prevencija elektroninėje erdvėje.

Jie įspėja asmenis, kad nutrauktų neteisėtus veiksmus, o jų nenutraukus surinkta medžiaga registruojama ir perduodama atitinkamam policijos padaliniui tolesniam tyrimui.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnį, nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimas ar demonstravimas užtraukia baudą nuo 300 iki 700 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1,2 tūkst. eurų.

Nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 500 iki 900 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1 500 šimtų eurų.

Klaipėdos apskr. VPK KP Informacijos analizės skyriaus duomenimis, per 2022 m. visoje Klaipėdos apskrityje dėl nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimo ar demonstravimo buvo surašyti 36 administracinio nusižengimo protokolai.

Pasak Klaipėdos m. PK viršininkės Rasos Bekėžienės, prasidėjus karui Ukrainoje, pranešimų iš gyventojų ir stebint socialinius tinklus dėl galimų pažeidimų, tokių kaip galimai tikrovės neatitinkančios propagandinės informacijos, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, 2022 m. buvo gaunama reguliariai. Į visus tokio pobūdžio pranešimus yra  reaguojama, tikslinamos aplinkybės ir, jas įvertinus, priimami atitinkami sprendimai. Dėl incidento per 2022 m. Jūros šventę buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Daugiau panašaus pobūdžio incidentų uostamiestyje, pasak R. Bekėžienės, užfiksuota nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PAVEIKUMO ,PONAI!

PAVEIKUMO ,PONAI! portretas
tiesiog šiandieninėms baudoms trūksta konkretumo : siūlyčiau ,kad už tokį įžūlumą visiems (ir lenkų ir rusų ) kolonistams iš karto skirt konkrečią 5000 eur baudą . Be jokių korupcinių "nuo - iki".

Atacams

Atacams portretas
Loja komentaruose burliokisku fasistu palikuonys, jaucia banditu gaujos gala...

Vaidai

Vaidai portretas
O jus per metines ne prisimenate savo artimųjų? Per kažkokias įpatingas šventes ne uždedate "paveiksiukų" FB? Nejaugi ant tiek silpni, kad rauduonas kaspinas ar ženkliukas kelia tokį pavojų? "Raudona gvazdika!" "Kaip baisu"! "Ji sunaikins mus!" Tik drausti ir bausti galim. Darom tą pati ką darė Stalinas ir Gitleris. Vat kokia tauta lietuviai
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių