Quantcast

Uostamiestyje siautusi audra pridarė žalos: vartė medžius, žmonės liko be elektros

Pajūryje šėlusi audra paliko pėdsakų. Ketvirtadienio vakarą kilusi audra negailestingai talžė miestą ir aplinkines gyvenvietes – virto medžiai, žmonės liko be elektros, miesto centre užlietos gatvės, skraidė stogų dangos.

Kaip ir žadėta, ketvirtadienio vakarą pajūrį pasiekusi audra nestokojo jėgos. Gūsingas vėjas siautėjo vakare ir naktį.

Socialiniuose tinkluose žmonės suskubo dalyti užfiksuotais šėlstančios audros kadrais. Stichijos padarinius pastebėjo ir kai kurie ankstų rytą į darbus skubėję klaipėdiečiai.

Žmonės dalijasi Skulptūrų parke išverstų medžių vaizdais, vėjovartų būta ir kituose miesto rajonuose. Jau ketvirtadienio vakarą vėjui pradėjus versti medžius ir plėšyti namų stogų dangas kai kurie klaipėdiečiai suskubo iš kiemų traukti savo automobilius.

Skaitytojo nuotr.

Vis stiprėjant audrai po vandeniu liko Žvejų gatvė, Dangės upė ties Pilies tiltu taip pat kesinosi perlipti krantus.

Tiesa, vėlų ketvirtadienio vakarą Pirmojoje Melnragėje esanti automobilių stovėjimo aikštelė atrodė lyg vasarą – šėlstančios jūros atskubėjo pažiūrėti gausybė smalsuolių.

Penktadienio ryte klaipėdiečiai dalijasi ir kitais užfiksuotais audros padariniais – Jūrininkų prospekte, Liepų gatvėje, ties naujuoju prekybos centru, dėl vėjo nuo važiuojamosios dalies „nusisuko“ šviesoforai, palinko ženklai.

Skaitytojo nuotr.

Uraganinis vėjas be elektros energijos paliko gausybę Klaipėdos regiono gyventojų. Bendrovės „ESO“ duomenimis, visame regione stiprus vėjas nutraukė 400 oro linijų, be elektros paliko apie 40 tūkst. vartotojų.

Bendrovės atstovas Tomas Kavaliauskas teigė, kad situacija yra labai rimta, įmonėje paskelbta ekstremali situacija, gedimus šalina triskart daugiau darbuotojų, dirbta ir penktadienio naktį, tačiau kada padėtis bus stabilizuota – neprognozuojama.

„Sinoptikai patvirtino – buvo uraganinis vėjas, kurio greitis siekė iki 31 m/s. Mes situaciją lyginame su padėtimi kai siautė Ervinas ar Anatolijus“, – apibendrino T.Kavaliauskas.

Pašnekovo teigimu, pirmiausia audra smogė pajūriui, čia pirmoji gedimų banga fiksuota ketvirtadienį, apie 20 val., veiksmas tęsėsi iki maždaug 2 val. nakties.

Skaitytojo nuotr.

Darbavosi ugniagesiai

Uostamiestį ir aplinkinius miestus negailestingai talžiusi Laura darbo pridarė ir ugniagesiams. Pranešimai apie audros išverstus medžius ar kitus dėl stipraus vėjo įvykusius incidentus pasipylė ketvirtadienio vakarą ir nerimo ištisą naktį, ugniagesiai darbavosi ir penktadienį.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus specialistas Egidijus Martinaitis pasakojo, kad ugniagesiai skubėjo tiek mieste, tiek rajone šalinti vėjo išverstų medžių, kurie griuvo tiek ant kelių, medžių, elektros linijų.

Audringą naktį ugniagesiai skubėjo gesinti Šilutės rajone degusių ūkinės paskirties pastatų.

„Laimė, ugnis nepersimetė į šalia buvusius gyvenamuosius namus. Juos pavyko išsaugoti“, – pastebėjo pašnekovas.

Bėdos dėl nuotekų ir vandens

Klaipėdos rajone taip pat neišvengta vėjovartų bei apgadinto gyventojų, miesto turto. Penktadienį miesto valdžiai buvo pranešta apie apgadintą Veiviržėnuose esančią gimnaziją, tačiau paaiškėjo, kad nukentėjo ne pati ugdymo įstaiga, o dalis katilinės stogo.

Kaip ir mieste, vėjas išvartė nemažai medžių, apgadino privačių namų.

„Pagrindinės problemos yra su vandenvalos įmonėmis. Šiandien iš 14 vandenvalos įrenginių veikia tik 5“, – didžiausią problemą įvardijo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Anot mero, įrenginius iš rikiuotės išvedė nutrūkęs elektros tiekimas, tačiau jau rytą buvo susisiekta su bendrove „Klaipėdos vanduo“, kuriai ir priklauso minėti įrenginiai ir nuspręsta padėtį stabilizuoti pasitelkus generatorius. Planuojama, kad dienos eigoje dauguma įrenginių jau veiks.

„Turime problemą ir dėl vandens tiekimo. Šiuo metu Klaipėdos rajone 16 gyvenviečių ir kaimų neturi vandens, nes yra sutrikusios vandens siurblinės. Gedimas taip pat yra todėl, kad nėra elektros“, – dėstė B.Markauskas.

Aiškėja, kad elektros gedimų šalinimas gali užtrukti, mat yra išverstų stulpų, nutrauktų linijų, todėl vandenvalos ir vandentiekio problemas stengiamas spręsti bent laikinomis priemonėmis, prašoma ir gyventojų pagalbos.

„Prašome gyventojų, kad kuo mažiau naudotų vandens, kad būtų kuo mažiau nuotekų“, – pastebėjo meras.

Klaipėdos rajono valdžia kol kas neturi duomenų apie incidentus, kurių metu būtų nukentėjusių žmonių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

prie ruso

prie  ruso portretas
buvau jaunas, buvo linksma, dabar pasenau ir bambu. Laura ką tu padarei

taip yra

taip yra portretas
idomu kur tas namas be stogo siaubo dienos zmones uzjauciu

to Jo

to Jo portretas
laikas vaistus gerti...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių