Quantcast

Teismui perduota byla dėl aplinkai padarytos daugiau nei 5,6 mln. eurų žalos Neringoje

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos prokuratūra trečiadienį pranešė Klaipėdos apygardos teismui perdavusi bylą dėl aplinkai padarytos daugiau nei 5,6 mln. eurų žalos rekonstruojant kelius Neringoje.

Kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo bei saugomų teritorijų suniokojimo pareikšti dviem asmenims ir vienai bendrovei.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) duomenimis, valstybės tarnautojams prilyginti asmenys – sostinėje registruotos kelių tiesimo bendrovės „Akordas 1“ vadovas Gintautas Matulevičius ir jo pavaduotojas Mindaugas Karpičius – įtariama, siekdami turtinės naudos, galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi bei pažeisti teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos priežiūros taisykles ir kitus teisės aktų reikalavimus.

Tyrimo metu surinkta duomenų, kad 2020 metų gegužės–rugsėjo mėnesiais beveik 2 tūkst. tonų statybinių atliekų – frezuoto asfalto – buvo neteisėtai išpilta ir išstumdyta valstybės saugomose teritorijose.

Įmonė taip pasielgė, įgyvendindama iš valstybės ir Neringos savivaldybės administracijos lėšų finansuojamą, Neringoje esančios Taikos gatvės dalies rekonstrukciją.

Turimais duomenimis, už 1,72 kilometrų ilgio kelio atkarpos tvarkymą atsakingi kaltinamieji, žinodami, kad projekte nėra numatytos galimybės panaudoti seną asfaltą ir, kad pagal projektą rekonstrukcijos metu susidarančios statybinės atliekos privalo būti perduotos atliekų perdirbėjui, galimai organizavo šios statybinės atliekos neteisėtą panaudojimą saugomose teritorijose.

Nustatyta, kad senas asfaltas buvo supiltas suformuojant rekonstrukcijai uždaryto kelio apvažiavimą bei kelis miško keliukus, esančius Neringoje.

Aplinkosaugos specialistų vertinimu, šiais veiksmais, manoma, buvo padaryta žala Kuršių nerijos nacionaliniam parkui, Parnidžio ir Alksnynės kraštovaizdžio draustiniams bei Nidos senovės gyvenvietei, vadinamai Penkių kalvelių gyvenviete.

Aplinkos apsaugos departamentas nustatė, kad gamtai padaryta turtinė žala galimai viršija 5,6 mln. eurų, atsirado kitų sunkių padarinių aplinkai – mechaniškai suslėgta ir sužalota miško paklotė, žolinė danga, želdiniai.

Siekiant užtikrinti, kad valstybei padaryta žala būtų atlyginta, ikiteisminiam tyrimui vadovavusio ir valstybinį kaltinimą teisme palaikysiančio prokuroro nutarimu abiejų bendrovės vadovų ir juridinio asmens turtui, kurio vertė apie 2 mln. eurų, taikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Dėl piktnaudžiavimo įtariamiesiems gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų, už aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimą – iki šešerių metų, už valstybinio parko suniokojimą – iki penkerių metų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Donatas Blinstrubis.

Tyrimą atliko STT Klaipėdos valdybos pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>Morta

>>Morta portretas
cha, tai ją ten tik todėl ir laiko, kad yra akla ir kurčia

'parduota sažinė'

'parduota sažinė' portretas
frau Aušra televizoriui sako, kad apie Kuršių Nerijos Nacionaliniame parke, jasaičio - šakalio, nutiestą švininio asfalto kelią sužinojo iš faceboko. O kas bus, kai ją atjungs nuo to faceboko, o jeigu dings pvz.: elektra ? Kaip tada ji sužinos, kad kuršikių nacionalinį statybų parką uždarė, o ją išmetė iš darbo ?

Morta

Morta portretas
akla ir nieko nematanti direktore tureti palikti uzimamas pareigas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių