Quantcast

Teismo sprendimas: I. Šakalienės šeimai teks griauti apartamentus?

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei su dukterimis – teismo verdiktas dėl šalia Skulptūrų parko suręsto apartamentų komplekso. Teismas nurodo statinį nugriauti per tris mėnesius, o dalį privatizuoto valstybinio sklypo grąžinti.

Byla dėl valstybinės žemės

Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti civilinę bylą, kurioje ieškovė Generalinė prokuratūra, ginanti viešąjį interesą, pareiškė reikalavimus atsakovams Nacionalinei žemės tarnybai, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai bei įmonei „Donelaičio namai“, kurią valdo I. Šakalienė su dukterimis, dėl valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir kitų susijusių reikalavimų.

Pirmadienį teismas nusprendė, kad ieškovės ieškinys iš dalies pagrįstas.

Ieškovė Generalinė prokuratūra prašė pripažinti negaliojančiomis keturias valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis, taip pat atsakovo įmonės „Donelaičio namai” akcininko sprendimą dėl bendrovės įstatinio kapitalo padidinimo žemės sklypu, įsigytu pagal byloje ginčijamas sutartis ir šio sklypo perdavimo bendrovės nuosavybėn.

Dukroms – du sklypai

Taip pat Generalinė prokuratūra prašė grąžinti žemės sklypą valstybei ir priteisti atsakovams fiziniams asmenims už sklypus sumokėtas sumas.

Ieškiniu taip pat buvo prašoma pripažinti negaliojančiu atsakovei I. Šakalienei išduotą statybos leidimą rekonstruoti statinį žemės sklype, dėl kurio vyko ginčas ir įpareigoti nugriauti statinį – priestatą per tris mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo. Atsakovai su ieškiniu nesutiko ir prašė jį atmesti.

Bylą pirmąja instancija išnagrinėjęs teismas nustatė, kad ieškinys iš dalies pagrįstas ir pripažino negaliojančiomis dvi iš keturių ieškovės ginčijamų sutarčių, kurios buvo sudarytos 2014 metais.

Įmonės „Donelaičio namai“ priklauso I. Šakalienei ir dviem jos dukterims Mažvydei ir Imantei Šakalytėms.

I. Šakalienė dalį savo valdomo turto 2013 metais padovanojo dukroms. O jau 2014 metais abi merginos kreipėsi į NŽT skyrių prašydamos parduoti žemės sklypo dalis, reikalingas jų nuosavybei. Vienai dukrai leista parduoti 3,89 aro, kitai – 4,11 aro.

Nurodė griauti

Teismas taikė restituciją ir panaikino atsakovės įmonės „Donelaičio namai“ su M. Šakalyte. ir I. Šakalyte sudarytas akcijų pasirašymo sutarčių dalis dėl žemės sklypo dalių perleidimo, grąžinant įmonei „Donelaičio namai“ paprastąsias vardines nematerialiąsias akcijas, kuriomis buvo apmokėtos nurodytos žemės sklypo dalys.

Teismo sprendimu valstybei turi būti grąžintos nurodytos žemės sklypo dalys, priteisiant iš valstybės atsakovėms jų už žemės sklypo dalis sumokėtas sumas – beveik 3,5 tūkst. eurų ir beveik 4,4 tūkst. eurų.

Teismas taip pat pripažino negaliojančia Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atsakovei I. Šakalienei išduoto leidimo dalį dėl dviejų aukštų su mansarda priestato statybos. Atsakovė įpareigota per tris mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti dviejų aukštų priestatą su mansarda Nacionalinės žemės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos lėšomis bei sutvarkyti statybvietę.

Pažeisti viešosios teisės principai

Įvertinęs byloje surinktus įrodymus dėl dviejų 2014 m. sudarytų valstybinės žemės pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis, teismas padarė išvadą, kad sudarant minėtas sutartis buvo pažeistos imperatyviosios įstatymų nuostatos, nes ne aukciono tvarka buvo perleista didesnė dalis žemės sklypo ploto, nei buvo reikalinga atsakovėms seserims, nuosavybės teise turimoms patalpoms eksploatuoti pagal jų tiesioginę paskirtį.

Dėl to buvo pažeisti visuomeninės naudos, efektyvumo, racionalumo, viešosios teisės principai, naudojant valstybės turtą.

Teismas atmetė ieškinio dalį dėl 2006 m. ir 2007 m. valstybinio žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis, nes konstatavo, kad pagal šias sutartis atsakovei I. Šakalienei parduoti žemės sklypų plotai buvo proporcingi jos nuosavybės teise valdomoms gyvenamosioms patalpoms pagal jų tiesioginę paskirtį eksploatuoti.

Apygardos teismo sprendimas per 30 dienų nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liudas

Liudas portretas
Pareina Šakaliams jau bumerangu. Bet kiek Egidijus Šakalys jau yra Neringoje per statybininkus prasukęs. Ojojoj, net Jasaičiui nesisapnavo. Ne tik reikia nugriaut ir konfiskuot, bet reikia dar ir kt. turtą bei lėšas praaudituot. Vo dabar tai prisidirbot Šakalai

Rašytoja

Rašytoja portretas
Čia reikėtų ne tik nugriauti, bet ir visą turtą konfiskuoti už vagystes, ne tik iš jos, bet ir visos giminės. Ir mest iš darbo, be teisės dirbti tokioje sferoje.

žiū

žiū portretas
Tiek seime, tiek savivaldybėse sėdi metų metus nepajudinama vagių gauja! Pagarba tiems, kas išdrįso ,,prikirpti sparnus" nors vienai iš šios savivaldybės! Linkiu kapstytis toliau - oi, kiek ten toje taryboje ,,susitepusių"! Pirmyn, drąsiau - galim ir klaipėdiečiai padėti nugriauti - tik pasiūlykit!
VISI KOMENTARAI 78

Galerijos

Daugiau straipsnių