Quantcast

Teisme – trijų merų karas

Teismų slenksčius mina trys Šilutė merai – du buvę ir vienas dabartinis. Politikams tenka aiškintis santykius dėl garbės ir orumo įžeidimo.

Pasijuto įžeistas

Įžeistas jaučiasi buvęs meras Arvydas Jakas, kuris į teismą padavė dabartinį merą Vytautą Laurinaitį bei šiuo metu savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas einantį Virgilijų Pozingį.

Lietuvos laisvės sąjungos narys A.Jakas savo garbę gina dėl dar praėjusių rinkimų į savivaldybių tarybas metu viešai išsakytų teiginių.

Buvęs meras jaučiasi įžeistas šiuo metu rajono meru išrinkto partijos "Tvarka ir teisingumas" nario V.Laurinaičio pasisakymų.

"Nieko tokio išgalvoto aš nepasakiau. Aš per spaudos konferenciją viešai nusistebėjau, kaip taip galima šiurkščiai pažeisti Vietos savivaldos įstatymą. Lietuvos laisvės sąjungos kandidatai į tarybos narius negalėjo tapti rinkimų stebėtojais. Pasibaigus pirmajam rinkimų turui, penki šios partijos nariai ne tik tapo stebėtojais, bet dar gavo organizacijos "Baltosios pirštinės" mandatą. Vyriausioji rinkimų komisija pašalino tuos asmenis iš stebėtojų sąrašo", – prieš pusantrų metų vykusių rinkimų užkulisius prisiminė dabartinis rajono meras V.Laurinaitis.

Skundą atmetė

Politikas vietinės televizijos laidoje išsakė ir kitus faktus.

"Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galbūt vykusio balsų pirkinėjimo. Buvo gautas pranešimas iš prokuratūros, kad tyrimas pradedamas. Tai ir paminėjau. O jie įsižeidė, jog aš neva pasakiau, kad A.Jakui ir jo partijos bičiuliams iškelta byla. Bet ne taip buvo pasakyta. Vėliau, žinoma, prokuratūra nutraukė tyrimą – pritrūko įrodymų", – aiškino V.Laurinaitis.

Buvęs meras A.Jakas į teismą padavė ne tik dabartinį rajono merą, bet dar ir jo kalbą transliavusios televizijos prodiuserį ir žurnalistą, kuris šnekino merą.

Garbę ir orumą kartu su politiku gina ir kiti penki Lietuvos laisvės sąjungos nariai.

Šilutės rajono teismas nesiėmė nagrinėti šios bylos, ji buvo perduota Klaipėdos rajono apylinkės teismui.

Praėjusią savaitę teismas nusprendė, kad V.Laurinaitis nieko nežemino ir neįžeidė, o išsakė savo nuomonę.

Teismas pripažino, kad atsakovai įrodė, jog tokia V.Laurinaičio išsakyta nuomonė buvo suformuota pagal tuo metu turimą informaciją, gautą iš aukščiau nurodytų valstybinių institucijų – Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ir Tauragės apygardos prokuratūros.

Klaipėdos rajono apylinkės teismo sprendimą A.Jakas žada skųsti.

Tyrimus nutraukė

Vakar Klaipėdos apygardos teismas ėmėsi kitos šmeižto bylos, susijusios su A.Jako įžeidimu.

Šį kartą atsakovu tapo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Šilutės skyriaus pirmininkas, rajono administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Pozingis.

"Aš taip pat interviu metu paminėjau, kad per buvusius rinkimus į tarybas kai kurios partijos pasielgė negražiai, netvarkingai. Pasakiau, kad su tokiomis partijomis "valstiečiai" bendrauti, taip pat ir kviesti jų į koaliciją nesiruošia. A.Jakas pasijautė įžeistas. Dabar ir aiškinamės teismuose, įžeidžiau jį ar ne. Tačiau ne aš, o VRK pažymėjo dėl kokių partijų interesais veikusių asmenų buvo panaikinti rinkimai", – tikino V.Pozingis.

Klaipėdos rajono apylinkės teismas pripažino, kad V.Pozingis vis dėlto galėjo įžeisti ieškovą ir priteisė moralinę žalą bei bylinėjimosi išlaidas.

"Skundžiau nutartį, žiūrėsime, ką pasakys apygardos teismas. Tačiau jei VRK naikina rinkimų rezultatus, o niekas taip ir neįvardija, kas yra kaltas, ką aš galiu padaryti? Aš nieko nemeluoju, teisybę pasakiau. Išeitų, kad mane gali bausti už tai, ką VRK konstatavo? Gal tuomet VRK turėtų atlyginti išlaidas už pakartotinius rinkimus, jei buvo neteisūs?" – svarstė V.Pozingis.

Balsų nepirko

Kitaip mano politinis oponentas A.Jakas. Šiuo metu į Klaipėdą perkeltoje byloje A.Jakas bylinėjasi su V.Pozingiu.

"V.Pozingis pralaimėjo pirmąją instanciją, tad jis ir skundžia nutartį. Jis apšmeižė mane, aiškindamas, kad neva aš mokėjau po 3, 5 ir 7 eurus už balsus. O pasirodo, kad buvo priešingai. Juk paaiškėjo, kad dabartinio mero V.Laurinaičio partijos naudai buvo perkami balsai", – aiškino A.Jakas.

Pažymėtina, kad teismas moralinę žalą oponentui nurodė solidariai sumokėti ne tik V.Pozingiui, bet ir žurnalistui, kalbinusiam politiką.

Byloje prieš merą teismas atmetė A.Jako ieškinį.

"Bet aš skųsiu nutartį. Merui ieškinį teikė šeši žmonės. Meras per spaudos konferenciją pasakė, kad jų atžvilgiu pradėti ikiteisminiai tyrimai, nors to nebuvo", – aiškino A.Jakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Dinastijų karai kanalizacijos duobėje. Paklauskime kodėl padorūs žmonės nesiveržia į partijas. Gal dėl kvapų? Bet Dievas neatvažiuos su ascenizacine mašina ,nesusiurbs visko ir nepasakys - šilutiškiai pradėkite gyventi iš naujo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių