Quantcast

Teisėjų garbės teismas siūlo atleisti teisėjo vardą pažeminusią R. Augustę iš pareigų

  • Teksto dydis:

Teisėjų garbės teismas penktadienį nusprendė siūlyti prezidentui atleisti Klaipėdos apylinkės teismo teisėją Rasą Augustę iš pareigų, nes ši pažemino teisėjo vardą.

„Teisėjų garbės teismas konstatuoja, kad teisėja savo elgesiu pažeidė ne vieną Teisėjų etikos kodekso reikalavimą ir taip pažemino teisėjo vardą bei pakenkė teismo autoritetui. Todėl siūloma prezidentui atleisti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėją Rasą Augustę iš pareigų“, – rašoma Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

Teisėjų etikos ir drausmės komisija drausmės bylą teisėjai iškėlė pagal Klaipėdos apylinkės teismo pirmininko teikimą. Komisijos sprendime nurodyta, kad teisėjos R. Augustės elgesys pažeidžia Teisėjų etikos kodekse įtvirtintus pareigingumo, teisingumo ir nešališkumo, pavyzdingumo, padorumo, solidarumo principus.

Teisėjų garbės teismas išnagrinėjęs bylos medžiagą, išklausęs teisėjos paaiškinimus nustatė, kad teisėja teismo pirmininkui nepranešė apie teismo procesus, kuriuose ji pati yra proceso šalis. Taip pat nustatyta, kad teisėja nenusišalino nuo civilinės bylos, kurioje viena iš šalių buvo bendrovė „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ ir ėmėsi nagrinėti minėtą civilinę bylą, nors su šiuo juridiniu asmeniu ne vienus metus pati bylinėjasi keliuose Lietuvos teismuose.

„Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui“ pareiškus nušalinimą, teisėja R. Augustė nusišalino nuo šios bylos nagrinėjimo, tačiau nagrinėdama jai pareikštą nušalinimą, pasak Teisėjų garbės teismo, nevertino, ar yra realių faktų, kurie kelia abejonių dėl jos nešališkumo, nepasisakė dėl bylos dalyvio pareikšto nušalinimo motyvų ir nusišalino visai kitais pagrindais – dėl neva jai daromo spaudimo, nutartyje nurodydama teiginius dėl kito to paties teismo teisėjo korupcinių ryšių.

Kai minėta civilinė byla buvo perduota nagrinėti kitai Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjai, teisėja R. Augustė teismo pirmininkui pateikė tarnybinį pranešimą dėl šios teisėjos, kuriame pateikė teisėjos priimtos nutarties vertinimą, bei, padariusi asmenines išvadas apie jos neteisėtumą, prašė spręsti teisėjos drausminės atsakomybės klausimą.

Toks teisėjos R. Augustės elgesys Teisėjų garbės teismo įvertintas kaip kišimasis į kito teisėjo teisingumo vykdymo veiklą ir pažeidžiantis konstitucinį teisėjo nepriklausomumo principą.

Parinkdamas drausminės atsakomybės priemonę Teisėjų garbės teismas atsižvelgė į tai, kad  R. Augustės drausminės atsakomybės klausimas Teisėjų garbės teisme sprendžiamas ne pirmą kartą: 2013 ir 2017 metais Teisėjų garbės teismo sprendimais jai buvo skirti griežti papeikimai.

Pasak teismo, nors nuobaudų galiojimo terminai pasibaigę, tačiau šiuos duomenis Teisėjų garbės teismas vertino kaip papildomai charakterizuojančius teisėją ir rodančius, kad ji išvadų nepadarė, jos elgesys nepasikeitė.

Teisėjų garbės teismas, įvertinęs surinktą medžiagą, siūlo prezidentui atleisti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėją R. Augustę iš pareigų.

„Nuolatinis pagrindinių Teisėjų etikos kodekso reikalavimų nepaisymas ir nesuvokimas leidžia teisėjos elgesį vertinti kaip nesuderinamą su teisėjų veiklos principais, žeminantį teisėjo vardą bei kenkiantį teismo autoritetui. Įvertinus visas aplinkybes, darytina išvada, kad švelnesnės drausminės nuobaudos nebūtų pakankamai drausminančiosׅ“, – pažymi Teisėjų garbės teismo pirmininkas Virgilijus Grabinskas.

Šis Teisėjų garbės teismo sprendimas per 10 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
KRATC..... ?

Kopustas.

Kopustas. portretas
Vyt Nachren tas issisokelias, tegul Valytojom dirba kurnors autobusu stotyse.

pagarba komentatoriui

pagarba komentatoriui portretas
Klaipedos apylinkes teisme zymiai daugiau teiseju be sazines, kurie drasko zmoniu gyvenimus, tragedija, nejaugi ju niekas neiškuops.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių