Quantcast

Statybos įmonėje dirbantys vyrai reikalavo kyšio: žadėjo sklandžią techninę priežiūrą

  • Teksto dydis:

Perduodant 3500 eurų reikalautą kyšį už statybos darbų atlikimo aktų pasirašymą pareigūnai sulaikė du prekyba poveikiu ir kyšininkavimu įtariamus asmenis – techninį prižiūrėtoją ir tarpininką, trečiadienį pranešė tyrimą pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Abiem įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su nustatytais asmenimis.

Įtariama, kad kyšio buvo reikalauta dėl Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamo statybų objekto, kurio vertė didesnė kaip 400 tūkst. eurų, sklandžią techninę priežiūrą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, inžinerinių komunikacijų tiesimo įmonės atstovas iš statybų objekto rangovo direktoriaus galimai pareikalavo kyšio. Jo prašyta už sklandų įmonės direktoriaus, vykdančio techninę darbų priežiūrą, darbų atlikimo aktų pasirašymą.

Statybų objekto rangovo direktorius galimai perdavė tarpininkui 3500 eurų kyšį. Tarpininkas ir techninis prižiūrėtojas po pinigų perdavimo buvo sulaikytas STT pareigūnų.

Šį ikiteisminį tyrimą pradėjo STT Pranešimų nagrinėjimo skyrius, jį atlieka STT Klaipėdos valdyba. Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

STT ragina institucijas ir įstaigas nelikti abejingiems ir principingai reaguoti į bet kokį bandymą papirkti apie tai pranešant STT. Asmenims, pranešusiems apie korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, gali būti atlyginama vienkartine pinigine išmoka.

STT korupcijos prevencijos pareigūnai nuolat analizuoja su statybomis įvairiuose etapuose susijusius procesus bei vertina juos reglamentuojančius teisės aktus. Tiek statinių priežiūra, tiek statinių ekspertizė yra antikorupciniu požiūriu rizikingos procedūros, teigiama STT pranešime.

STT yra teikusi pastabų dėl statinių techninės priežiūros ir statinių ekspertizės procedūras reglamentuojančių teisės aktų, kurių nuostatos gali sudaryti sąlygas antikorupciniu požiūriu ydingam elgesiui pasireikšti.

Pavyzdžiui, nustatyta, kad sudaromos sąlygos statytojui ar statinio naudotojui, nesutinkančiam su projekto ar statinio ekspertizės akto išvadomis, užsakyti pakartotinę ekspertizę iš kito ekspertizės rangovo ar užsakyti pakartotinę, galimai palankesnę ekspertizę dėl projekto ar statinio dalių, dėl kurių jo nuomonė skiriasi.

Taip pat nustatyta, kad neužtikrinamas ekspertizės rangovo (subrangovo) tinkamo viešųjų ir privačių interesų derinimo įgyvendinimas, nes statytojas gali užsakyti statinio ekspertizę iš glaudžiais ryšiais su juo susijusio asmens.

Minėtos antikorupcinės pastabos buvo pateiktos Aplinkos ministerijai, tačiau į jas, anot STT, nebuvo atsižvelgta, teisės aktai nepakeisti. Šiuo metu STT atliekamas kompleksinis teisės aktų, reglamentuojančių įvairias statybų proceso procedūras, antikorupcinis vertinimas.


Šiame straipsnyje: statybos įmonėkyšisSTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėda Marius

Klaipėda Marius portretas
Verte ir pasmane nenormaliu skolu uz objektus igyvendinimus ir kokybe labai dauk// neturiu noro bendraut// nieko neduosiu pilvui nesakau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių