Quantcast

Staigus potvynis apsėmė mašiną su žmonėmis

Šilutės rajone sekmadienį prasidėjęs potvynis netikėtai užklupo du vietinius gyventojus, važiavusius keliu Paleičiai–Užliekniai. Automobilį vanduo apsėmė iki stogo, žmonėms teko ropštis lauk.

Apsėmė iki stogo

Ugniagesiai pranešimą apie pavojų keliančią situaciją gavo gruodžio 31 d. 15.35 val.

"Buvo pranešta, kad kelyje yra apsemtas automobilis ir jį neša srovė. Atvykę ugniagesiai išvydo, kad mašina apsemta iki stogo. Žmonės iš jos buvo išlipę patys. Ugniagesiai gelbėtojai, vilkėdami hidrokostiumus ir apsirišę virve, nuėjo iki automobilio. Jiems reikėjo įveikti apie 100 metrų", – pasakojo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Maslauskienė.

Ugniagesiai įsitikino, kad apsemtu keliu važiuoti pavojinga.

"Apvažiavus apsemtą ruožą iš kitos pusės, paaiškėjo, kad vis tiek automobilio nebus įmanoma ištraukti. Srovė automobilį nunešė į laukus", – pasakojo A. Maslauskienė.

Potvynio banga susiformavo dėl šeštadienį vis dar stovėjusio ledo Nemuno žemupyje.

Ledonešis pamaryje prasidėjo sausio 1-ąją, staigiai šokęs vanduo upių baseinuose po truputį ėmė slūgti.

 

Prasidėjo: ledai Nemune pajudėjo sausio 1-ąją, kai tik šalį užplūdo rekordiška šiluma. Vaizdo įrašo stop kadras

Upės grėsmingai kilo

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus vedėjas Juozas Šimkus patvirtino, kad sudėtingiausia situacija jau įveikta.

"Kai tik pajudėjo ledai Nemune ir Kuršių mariose, vandens lygis ėmė kristi. Po nedaug, bet vis tiek krenta. Bėda tik ta, kad ir antradienį vis dar prognozuojamas lietus, vadinasi, taip, kaip norėtųsi, vandens lygis dar nekris", – patikino J. Šimkus.

Kai kuriose pamario upėse vandens lygis buvo pasiekęs pavojingas ribas.

Kai kuriose pamario upėse vandens lygis buvo pasiekęs pavojingas ribas. Gėgė ties Plaškiais net buvo perkopusi maksimalią ribą, kuri yra 4,28 m. Vandens lygis čia pašoko iki penkių metrų ribos.

Leitė ties Kūlynais taip pat buvo viršijusi stichinį lygį, bet maksimalios ribos neperžengė. Vandens lygis buvo viršijęs tris metrus, bet vakar ėmė slūgti.

Vandens lygis Minijoje ties Priekule dar neslūgsta, kelias dienas upė vis tvinsta ir nežada trauktis. Minija ties Lankupiais taip pat tvinsta. Ties Kartena Minija irgi kyla, bet stichinių ribų nepasiekė.

Akmena-Dangė ties Kretinga taip pat kyla, bet pavojingų ribų dar nepasiekė.

Plungės rajone iš krantų išsiveržė Alantas.

Feisbuko grupės "Viskas apie automobilius" nuotr.

Sąlygos potvyniui

J. Šimkus prognozavo, kad per artėjančias dienas pamarys dar gaus vandens dozę, kuri su upėmis atkeliaus iš žemyninės dalies.

"Kyla Minijos, Jūros upių vanduo. Lis, todėl vandens dar bus. Leitė kris, nes jau krenta Nemuno lygis. Leitė ir Gėgė buvo pasiekusios kritinius lygius dėl to, kad Nemune dar laikėsi ledai", – paaiškino J. Šimkus.

Savaitės pabaigoje prognozuojamas stiprus atšalimas iki 9–12 laipsnių.

"Mačiau net kai kur 20 laipsnių šalčio prognozę. Šaltis vandens lygio kilimą sustabdys, tačiau, įšalus dirvai, vanduo niekur nesigers. Tai reiškia, kad jei palis ar pasnigs, paviršiumi vanduo tekės į upių vagas", – tikino J. Šimkus.

Specialistas prisiminė, kad tokios pat sąlygos buvo 1958 m., kai pamarį ištiko didžiausias visų laikų potvynis.

"Vilkimės, kad kritulių nebus. Istorinio 1958 m. potvynio metu staigus atšilimas neleido susigerti drėgmei į žemę, vanduo kaip nuo stalo tekėjo į upių vagas. Dėl to ir kilo tokio dydžio potvynis", – paaiškino hidrologas.

Kol kas vandens lygiai pamaryje laikosi aukštai.

"Jei sniegas kauptųsi du ar tris mėnesius, jo būtų daug. O šiuo metu visas sniegas jau ištirpęs. Nebent pasitaikytų ypatingas sausis ar vasaris, tada galėtume prognozuoti istorinį potvynį", – sakė J. Šimkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Z

Z portretas
Jooo važiuoju, važiuoju ir staiga plaukiu,plaukiu,,,,,,,,

to ramus

to ramus portretas
Mars atgal į delfi?

Ramus

Ramus portretas
Tu vaziuoji vaziuoji ir staiga matai , kad tave apseme iki stogo. Eme ir apseme. Juokingas vairas...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių