Quantcast

Ragina neprarasti budrumo elektroninėje erdvėje: iš palangiškės sąskaitos nuskaičiuota nemenka suma

  • Teksto dydis:

Minint saugesnio interneto savaitę Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai primena, kad elektroninėje erdvėje būtina neprarasti budrumo, elgtis apdairiai, kad netaptumėte joje veikiančių sukčių aukomis. Klaipėdos apskr. VPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos skyriaus, tiriančio nusikaltimus elektroninėje erdvėje duomenimis, 2020 m. Klaipėdos apskrityje buvo pradėti 95, o 2019 m. – 88 ikiteisminiai tyrimai dėl tokio pobūdžio nusikaltimų.

Vienas iš sukčiavimo internete būdų yra, kai svetainėse patalpinami fiktyvūs skelbimai, susidomėjusiųjų jais prašoma pervesti avansą už siūlomas prekes, ar paslaugas. Taip pat, kai pasisavinamos internete parduodamos prekės, atsiuntus suklastotas pinigų pervedimo kopijas, arba – sąžiningai pinigus pervedęs pirkėjas negauna prekės. Pastaruoju metu dažnėja atvejų, kai daiktą parduodi ketinantis asmuo įtikinamas atskleisti asmens duomenis – neva kurjeriui užsakyti, ir prisijungti prie tam tikrų paskyrų bei suvesti banko duomenis – neva kad gautų už prekes pervestus pinigus. Vasario pradžioje taip pasielgusi palangiškė ne tik kad negavo už parduodamas padangas sutartos sumos, bet pastebėjo, kad iš jos sąskaitos per du kartus buvo nuskaičiuota po 714 eurų.

Bene didžiausias sumas praranda lengva galimybe praturtėti investuojant susigundantys asmenys. Dažniausiai siūloma investuoti į vertybinius popierius, ar kriptovaliutą, prašoma į neva investicines sąskaitas pervesti vis didesnes sumas, o po kurio laiko jos užblokuojamos, o žmonės patiria tūkstantinių nuostolių.

Dar vienas sukčiavimo elektroninėje erdvėje būdas vadinamas „romantiniu sukčiavimu“. Šiuo atveju dažniausiai internete užmezgama draugystė, asmuo sakosi esąs užsienyje, turintis daug pinigų, o kad galėtų juos pervesti ir pats atvykti gyventi į Lietuvą, prašo apmokėti įvairias siuntas, draudimą ar konvertavimo mokesčius.

Policijos pareigūnai ragina elektroninėje erdvėje elgtis labai atsakingai – pirkti tik iš patikimų asmenų ar internetinių parduotuvių, paieškoti ir pasiskaityti atsiliepimų apie juos – galbūt yra ir anksčiau pasiūlymais susiviliojusių ir apgautų žmonių. Būti itin atidžiais, jei prašoma pateikti asmens ar elektroninės bankininkystės duomenis.

Saugesnio interneto savaitė – puiki proga pasikalbėti ir su savo vaikais apie teigiamas ir neigiamas virtualaus bendravimo puses, galimas patyčias, padėti atpažinti žalingą turinį, patarti, kaip elgtis sudėtingose situacijose.

Klaipėdos apskrities pareigūnai jauniesiems vartotojams pirmiausia pataria kontroliuoti, kokia privačia informacija ir su kuo ja dalijasi internetinėje erdvėje. To niekada nereikėtų daryti su žmonėmis, kuriuos „pažįstate“ tik internetinėje erdvėje. Svarbu nesidalinti savo buvimo vieta ir į draugus socialiniuose tinkluose nepriimti „draugų draugų“, prieš tai neįsitikinus, kas jie yra. Patariama niekada nesiųsti intymių nuotraukų, ar vaizdo įrašų, kuriais būtų galima jumis manipuliuoti. Jei jau pasidalijote – daugiau to nedarykite ir nevykdykite reikalavimų sumokėti už neviešinimą. Labai svarbu išsaugoti įrodymus, todėl rekomenduojama nieko neištrinti, padaryti viso bendravimo momentines ekrano kopijas.

Pareigūnai primena, kad nuotoliniu būdu vykstančios pamokos yra vieša erdvė, todėl jose būtina elgtis tinkami, kaip ir bet kurioje kitoje viešoje vietoje. Už necenzūrinių žodžių vartojimą, patyčias, prisijungimo kodų perdavimą kitiems asmenims, kitą chuliganišką elgesį gali būti skirtos administracinės baudos.

Elkimės pagarbiai ir kiekvienas prisidėsime prie saugesnio interneto kūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių