Quantcast

Prie Jono kalnelio – žūklė tinklu

Klaipėdiečio įžūlumas nustebino net visko mačiusius aplinkosaugininkus. Šeštadienio rytą pareigūnams įkliuvo vidury miesto tinklu žuvis gaudantis vyras.

Tinklus sumetė senamiestyje

Praeiviai pastebėjo, kad kažkoks vyriškis Danės užutėkyje ramiausiai žvejoja liaudyje "televizoriumi" vadinamu tinklu. Prie meškerės galo žvejys buvo pritvirtinęs kvadratinio metro pločio tinklą.

Senamiestyje pasirodę policijos patruliai aptiko net tris meškeres su tokiais tinklais.

"Jam grės bauda nuo 400 iki tūkstančio litų. Beliko nuvažiuoti ir surašyti protokolą. Tinkle buvo apie pusę kilogramo ešerių. Žala gamtai veikiausiai bus mažareikšmė", – mano Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

V.Marozas tikino, kad Danėje aptinkama nemažai įvairių rūšių žuvų.

"Prieš kelerius metus radome tinklą Danės upėje. Jame suskaičiavome net 11 rūšių žuvų. Buvo ir šlakių, lydekų, šapalų, kitų žuvų. Nenuostabu, kad ir prie Jono kalnelio bando gaudyti. Blogai tik, kad su tokiais įrankiais", – apgailestavo V.Marozas.

Sprukdamas pametė kepurę

Dar viena sėkminga sulaikymo operacija baigėsi praėjusio penktadienio rytą rengta pasala.

Aplinkosaugininkai turėjo informacijos, kad Eketės upelyje yra gaudoma tinklais. Nuvykę į Klaipėdos rajone nurodytą vietą, pareigūnai iš tiesų aptiko tinklų. Eketės upė yra kairysis Danės upės intakas, todėl aplinkos sergėtojai tikėjosi, kad čia tinklus įmerkė lašišų brakonierius.

Atvažiavę dar 5 valandą ryte, aplinkosaugininkai krūmuose brakonieriaus laukė net tris valandas.

"Laukėme, kol ėmė švisti, jau net abejojome, kad išvysime ką nors. Tačiau apie 8 valandą ant kranto pasirodė automobilis. Iš jo išlipęs vyras net penkiolika minučių dairėsi aplinkui", – situaciją nupasakojo V.Marozas.

Išsitraukęs tinklą iš vandens, atvykėlis išpainiojo dvi lašišas ir ant kranto rastu pagaliu pribaigė žuvis. Tuo metu aplinkosaugininkai pabandė sulaikyti brakonierių, tačiau šis sugebėjo peršokti upelį ir nuskuodė į krūmus.

"Ant kranto liko automobilis ir pamesta kepurė. Kai vyras sugrįžo, mėgino aiškinti, kad ne jis narpliojo tinklus. Tačiau mes jau buvome nustatę jo asmenybę", – prisiminė V.Marozas.

Už dvi lašišas vyrui gresia bauda nuo 400 iki 1 tūkst. litų.

"Žala gamtai gali siekti 4,5 tūkst. litų", – tikino pareigūnas.

Lašišas smeigia ir šakėmis

Aplinkosaugininkai primena, kad iki metų pabaigos galioja draudimas žvejoti lašišas.

"Net vaikščioti upių pakrantėmis su žvejybos įrankiais yra draudžiama. Mūsų apskrityje tai liečia Danės upę, Veiviržą, Miniją, Šventąją ir Jūros upę", – tikino V.Marozas.

Aplinkosaugininkai pripažįsta, kad šiemet sulaukia daug gyventojų pranešimų apie galimus pažeidimus.

"Dažnai minimos Veiviržo upės prieigos netoli Skomantų. Tačiau itin sunku sukontroliuoti, – brakonieriui pakanka kelių minučių. Apie upės dugne esančias duobes vietiniai žino. Užtenka pašviesti prožektoriumi ir lašišą lengvai aptinka. Brakonieriai šakėmis persmeigia žuvį", – šiurpo pareigūnas.

Šalia Veiviržo gyvenantys žmonės pripažįsta, kad šiais metais upėje gausu lašišų. Esą kitus intakus šiemet perkirto bebrų statytos užtvankos. O nusekus vandeniui, lašišos tikriausiai neįveikia dirbtinių barjerų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viciokas

viciokas portretas
tegu dazniau apsilanko prie jono kalnelio ten pastoviai su televizoriais gaudo

istorija

istorija portretas
DANGĖJE Marozai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių