Quantcast

Poilsis pajūryje – už dyką

Vasarą smagiai leisti prie jūros, gyvenant prabangiuose apartamentuose, ūžauti viešbučių restoranuose norėtų daugelis, bet ne kiekvienas tai gali sau leisti. Tačiau pinigų stygius kartais netampa kliūtimi mėgautis gyvenimu.

Vasarą smagiai leisti prie jūros, gyvenant prabangiuose apartamentuose, ūžauti viešbučių restoranuose norėtų daugelis, bet ne kiekvienas tai gali sau leisti. Tačiau pinigų stygius kartais netampa kliūtimi mėgautis gyvenimu.

Turėjo sumokėti ir už kitą porą

Jakovu Strokanovu iš Vilniaus prisistatęs vyras Neringoje esančio viešbučio administracijai sudarė respektabilaus žmogaus įvaizdį. Birželio 1-ąją su šeima jis apsigyveno viešbutyje ir tikino sumokėsiąs prieš išvykdamas.

Restorano sąskaitas jis prašė priskaičiuoti prie mokesčio už kambarį.

Paklaustas, kiek laiko ketina gyventi, svečias atsakė: "Gal mėnesį, gal ilgiau, kol neišmesite".

Pokštą primenantys žodžiai buvo pranašiški. Tiesa, šio žmogaus viešbučio administracija neišmetė, o turėjo surinkti dviviečiame kambaryje paliktus jo daiktus ir pradėti paties kliento paieškas.

Birželio 18 d. jis su šeima išvyko tikindamas, kad ketina uostamiestyje pirkti kotedžą, bet vakare tvirtino grįšiąs ir sumokėsiąs už viešbutyje praleistas dienas.

J.Strokanovui buvo paruošta 3 517,05 euro sąskaita.

Į šią sąskaitą buvo įtrauktos paslaugos, suteiktos dar vienai porai. Birželio 8-ąją atvykę žmonės administracijai buvo pristatyti kaip J.Strokanovo tėvai. Jie apsigyveno atskirame kambaryje.

Ilgai maitino pažadais

Nesulaukę pasirodant kliento, viešbučio darbuotojai suskubo jam skambinti. Vyras tvirtino netrukus atvažiuosiąs pasiimti daiktų, bet taip iki šiol ir nepasirodė.

Pradžioje bandyta iš šio žmogaus skolą išsireikalauti geruoju.

Svečias atsakinėjo į trumpąsias žinutes, nuolat žadėjo grįžti ir sumokėti už paslaugas, bet pažado taip ir neištesėjo.

Žinutėse jis vis aiškino padaręs banko pavedimą, esą kažkas suklydo atlikdamas mokėjimą, neva pinigai pernelyg ilgai keliauja iš vienos sąskaitos į kitą.

Galiausiai paslaugų teikėjai suprato buvę apgauti, o J.Strokanovas, matyt, nuo pat pradžių nė neketino mokėti nei už gyvenimą, nei už maitinimą viešbutyje.

Tokią mintį jiems pakišo kambaryje palikti kliento daiktai, tarp kurių buvo ir įvairūs dokumentai, kurie tik patvirtino, jog šis asmuo turi nemenkų problemų su teisėsaugos institucijomis.

Paliko pluoštą dokumentų

Vienas iš viso pluošto oficialių dokumentų buvo pranešimas apie įtarimą. Pasirodo, Vilniaus miesto 1-ojo policijos komisariato Kriminalinė policija atlieka tyrimą, kuriame J.Strokanovas įtariamas apgaule savo naudai įgijęs didelės vertės svetimą turtą.

Be to, J.Strokanovas paliko Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, kuria pratęstas laikinasis nuosavybės teisės apribojimas.

Šiame nutarime minimas visoje Lietuvoje garsiai nuskambėjęs įvykis, kai J.Strokanovas su kitu Lietuvos evangelikų reformatų šventiku buvo apkaltinti pardavę šios bažnyčios nekilnojamąjį turtą sostinės Pylimo gatvėje ir pasisavinę per 1,95 mln. litų.

Dar vienas paliktas popierius – pranešimas apie kardomosios priemonės paskyrimą J.Strokanovui. Vyras įtariamas sukčiavimu ir dokumento suklastojimu. Pranešime teigiama, kad šis asmuo įpareigotas registruotis policijos įstaigoje, paimtas jo dokumentas, įtariamasis rašytinai įpareigotas neišvykti.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

Po ilgo susirašinėjimo su J.Strokanovu viešbučio Neringoje savininkė liepos 22 d. kreipėsi į vietos policijos komisariatą ir pranešė apie patirtą žalą.

Netrukus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį atliekanti tyrėja Lina Peskovienė teigė kol kas įtariamojo neieškojusi, nes iki šiol rinko kitus bylai reikšmingus duomenis ir tiki, kad rasti J.Strokanovą neturėtų būti sudėtinga.

"Nebent jis būtų pasislėpęs nuo teismo, nes, kiek žinau, jis turi baudžiamąją bylą, kurioje jam yra paskirtos kardomosios priemonės. Ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra duomenų, kad jis būtų gyvenęs ir kitur, bet tokių įtarimų esama, nors jų negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, tiesiog spėju. Jeigu įrodysime, kad buvo išankstinė tyčia nemokėti už paslaugas, nusikaltimas bus kvalifikuotas kaip sukčiavimas. Kol kas šis žmogus tik žadėjo atsiskaityti, bet to taip ir nepadarė", – teigė pareigūnė.

L.Peskovienės patirtis sako, kad netyčia nesumokėję už paslaugas žmonės paprastai netrukus grįžta, atsiprašo ir patys sumoka, kiek yra skolingi. Panašių atvejų būta ne vieno, žmonės buvo išvykę į užsienį arba turėjo kitų logiškų paaiškinimų, kodėl nesumokėjo.

Užklupo netikėta nelaimė?

Telefonu vakar kalbintas pats J.Strokanovas pripažino, kad liko skolingas ne viename pajūrio kurortų viešbutyje.

Visą gegužę jis praleido Palangoje. Nesumokėjęs už viešnagę jis su šeima išvažiavo į Neringą, kur anksčiau buvo ne kartą poilsiavęs. Šį kartą jis liko skolingas ir išvyko.

Apie dvi su puse savaitės šio vilniečio šeima gyveno ir Klaipėdoje, bet ir čia už paslaugas neatsiskaitė.

"Man atsitiko nelaimė, viena po kitos užgriuvo bėdos, todėl negalėjau sumokėti. Tikrai iki rugsėjo 14 d. sumokėsiu ir atsiprašysiu už nepatogumus", – teigė J.Strokanovas.

Vilnietis įsitikinęs, kad ikiteisminis tyrimas nepradėtas, nes pareigūnai jam dar neskambino. Kad ir kaip ten būtų, vyras tvirtino apgailestaująs dėl savo poelgio ir dievagojosi grąžinsiąs skolas.

"Niekas neapsaugotas nuo bėdų. Nuo gegužės mėnesio neturėjau kur gyventi, kur vežtis mažą vaiką. Pasirinkimas buvo tik vienas – su vaiku būti lauke arba taip pasielgti, kaip pasielgiau. Man pačiam žmogus skolingas didelę sumą nuo 2004 m. ir sutartu laiku neatidavė skolos. Neturiu ko slėpti, tai nėra vienintelis atvejis, kai likau nesumokėjęs", – prisipažino J.Strokanovas.

Pažadėjo sulaužyti koją

Pasakodamas apie gyvenimą uostamiestyje nuomotame kotedže vyras tvirtino, kad iš jo buvo pareikalauta dvigubai didesnė suma, nei buvo sutarta. Vietoje 1 680 eurų būstą nuomoję asmenys pareikalavo 3,6 tūkst. eurų.

"Pasakiau, jei jie bus pasiruošę priimti sutartą sumą, aš sumokėsiu, o jeigu jie samdys banditus, kreipsiuosi į policiją. Jie padvigubino sumą todėl, kad nesumokėjau laiku. Juk gyvename ne 90-aisiais, kai buvo taip elgiamasi, todėl pasakiau, kad nemokėsiu. Nuomotojai pažadėjo, kad reikalą spręs kitaip. Man buvo pažadėta sulaužyti koją", – guodėsi J.Strokanovas.

Palangoje ir Neringoje neapmokėtas sąskaitas vilnietis vadina savo klaidomis, už kurias jis turės atlyginti ne tik pinigais, bet ir moraliai.

Paklaustas, kodėl ištikus bėdai jis nepaprašė pagalbos artimųjų, nebandė ieškotis kuklaus būsto, o atvažiavo į pajūrį ir apsigyveno prabangiuose viešbučiuose bei išskirtiniuose būstuose, vyras tikino negalėjęs taip pasielgti. Esą kiekvienas elgiasi taip, kaip jam atrodo tinkamiausia, jo sprendimas toje situacijoje buvęs toks.

"Mano šeima nieko nežinojo, visa tai yra tik mano vieno kaltė, mano sprendimas. Negerai padariau, pats viską ir ištaisysiu. Man tuo metu reikėjo būti ne Vilniuje. Tikiuosi, kai sumokėsiu skolą, atsiimsiu viešbutyje paliktus savo daiktus. Tikrai nesu sąžiningas arba labai geras, esu, koks esu. Būna gyvenime situacijų, apie kurias nekalbu net su pačiais artimiausiais žmonėmis. Sąžiningai pasakius, man niekada nebuvo labai įdomu, ką žmonės galvoja apie mane. Tiesiog noriu, kad mano problemos neliestų mano šeimos, būtent todėl sumokėsiu viską, kaip žadėjau", – kalbėjo J.Strokanovas ir žadėjo rugsėjo 15 d. parodyti kvitus, įrodysiančius, kad jis apmokėjo viešbučių sąskaitas.

Palangoje nesumokėjo italai

Panašių žmonių, kurie dingsta iš viešbučių nesumokėję už prabangų poilsį, policijos pareigūnai ieško kasmet.

Pernai Palangoje panašiai pramogavo, o paskui dingo italai.

Prieš kelerius metus Klaipėdos areštinėje visą vasarą gultus trynė iš Kanados atvykęs ir prabangiame viešbutyje valgęs ir gėręs, bet be pinigų buvęs vyras.

Uostamiesčio policija ieško mūsų tėvynainio, kuris viename senamiesčio viešbutyje pagyvenęs su šeima dingo palikęs neapmokėtą 441 euro sąskaitą.

Tyrėjos L.Peskovienės patirtis byloja, kad tie, kurie sukčiauja ir bando gyventi kitų sąskaita, pajutę gresiančias labai rimtas problemas, stengiasi iš kur nors gauti pinigų ir atsiskaityti, kad situacija neturėtų teisinių pasekmių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man tai atrodo..,

man tai atrodo..,  portretas
kad tyreja tai kalba iskart kaip advokate ..

gaila

gaila portretas
tikrai gaila zmogaus, galiu uzleisti viesbutuka, atiduosi kai piniga turesi..

Darius

Darius portretas
Gaila zmogaus, gal paimti ji pas save i sodo nameli ? Tegu gyvena, vistiek tuscias stovi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių