Quantcast

Po tragiškos amerikiečių kario žūties – aršios diskusijos

Amerikiečių kario žūtis miesto centre sukrėtė ir uostamiestį, ir visą Lietuvą. To dar Klaipėdoje nėra buvę. Vis dėlto anksčiau Pilies tiltas automobilių buvo ne kartą taranuotas, ant pakelto tilto yra kybojęs autobusiukas su šeima ir mažamečiais vaikais.

Važinėjo pirmyn ir atgal

Ketvirtadienio naktį nutikusio incidento liudininkai užfiksavo kraupios tragedijos akimirką.

JAV kario vairuojamas automobilis buvo sustojęs prie atitvaro, kai Pilies tiltas jau buvo pakeltas. Karys tris kartus pavažiavo mašina atgal, pastoviniavo ir tada nėrė tiesiai į Dangės upę.

Tragedija užfiksuota 0.45 val. Pilies gatvėje. Baltos spalvos automobilis "VW Taigo" prie pakelto tilto atvažiavo pirmas. Paskui jį netrukus sustojo dar viena mašina, pirmojoje juostoje taip pat stoviniavo kitas automobilis.

Latvijoje išnuomotas "VW Taigo" užfiksuotas judantis pirmyn ir atgal, tad peršasi mintis, kad vairuotojas tikrai negalėjo supainioti greičio ir stabdžių pedalų.

Prieš akimirką, kai mašina nulekia nuo tilto, vairuotojas palūkuriavo keletą sekundžių. Matyti, kad dega galiniai žibintai, rodantys, jog vairuotojas spaudžia stabdžių svirtį.

Po akimirkos signalai užgęsta ir automobilis tiesiog neria į upę.

Internete pasklidus žiniai apie naktinę tragediją, klaipėdiečiai uždavė klausimą, ar tikrai automobilis į vandenį nulėkė, kai atitvaras buvo nuleistas. Suabejota dėl šios aplinkybės todėl, kad atitvaras liko sveikas.

Tačiau į šį klausimą atsako unikalūs vaizdo kadrai. Atitvaras tiesiog pakyla nesulaužytas, o automobilis praneria po juo.

Gedi savo tautiečio

Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas tvirtino, kad kol kas dar aiškinamasi, kas atliks tyrimą.

Juozas Sykas: kas žinos, kas jo galvoje dėjosi. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Tik aiškinamės dėl jurisdikcijos. Bet, panašu, kad nusikaltimo neįžvelgiame. Tik aplinkybes dabar reikia išsiaiškinti", – kalbėjo prokuroras.

Dėl to, kad žuvo amerikiečių karys, sprendžiama, kas tirs mirties aplinkybes – Lietuvos ar amerikiečių teisėsauga.

Krašto apsaugos ministerija perdavė JAV ambasados komentarą, kuriame patvirtinta, kad žuvo trisdešimtmetis vyras.

"Su liūdesiu patvirtiname, kad Klaipėdoje žuvo JAV pilietis. Gerbdami žuvusiojo šeimos privatumą, daugiau informacijos pateikti negalime", – sakoma komentare.

Kol kas tyrimas pavestas Karo policijai. Ji yra pavaldi uostamiesčio prokuratūrai.

Vis dėlto kol kas nėra aišku, ką karys veikė Klaipėdoje.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus atstovas majoras Jurgis Norvaiša patikslino, kad žuvusysis karys nedalyvavo trečiadienį uostamiestyje vykusiose pratybose "Sea Griffin".

"Kariuomenei jo lankymosi tikslai nėra žinomi. Į šį klausimą galėtų atsakyti tik JAV ambasada. Bet Klaipėdoje vykusiose pratybose JAV kariai nedalyvavo", – patikino J.Norvaiša.

Krėtė viešbutį

Sprendžiant iš to, kad karys gyveno Klaipėdos centre esančiame viešbutyje nuo pirmadienio, galima spėti, kad vyras buvo susipažinęs su miesto centru.

Po naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį įvykusios tragedijos policija apžiūrėjo kario nuomotą viešbučio kambarį.

Pirminiais duomenimis, įtartinų daiktų nerasta, tiesa, kaip teigė kai kurie šaltiniai, kambaryje tvyrojo lengvas alkoholio tvaikas.

Kur tą naktį prieš įvykį laiką leido karys, nėra aišku. Veikiausiai dar bus apklausiami kiti kariškiai, gyvenę tame pačiame viešbutyje.

Vakar dieną prie viešbučio "Victoria" stoviniavo Krašto apsaugos ministerijai priklausančių automobilių eilė. Žmonės spėliojo, kad čia atvyko kariniai tyrėjai.

Prokuroras J.Sykas negalėjo atsakyti, ar teisėsaugos pareigūnams kilo minčių apie tai, kad karys galėjo pats pasirinkti tragišką gyvenimo baigtį.

"Kas ten žino. Juk į galvą neįlįsi. Kas žinos, kas jo galvoje dėjosi", – pečiais gūžčiojo prokuroras.

Ar nelaimę galėjo nulemti svaigalai, teisėsauga išsiaiškins.

"Užduotis paskirta, reikės paimti tiek kraujo, tiek šlapimo mėginius tyrimui. Spėjame, kad mirtis ištiko nuo paskendimo. Tik kas nulėmė tai, dar neaišku", – kalbėjo prokuroras.

Atsakymų į klausimus turėtų duoti vaizdo kamerų medžiagos peržiūra.

Fiksavo: liudininkai užfiksavo tragedijos akimirką, kuri atsako į daugelį klausimų – vairuotojas stoviniavo, keliskart riedėjo atgal ir paskutinę minutę nėrė tiesiai į vandenį. / Stop kadras.

Tiek tilto prieigos, tiek miesto centras yra stebimi.

"Tyrimas pradėtas, priežastis tikrai nustatysime. Atitvarai buvo nuleisti. Ant tilto perspėjimai yra, kad tiltas gali būti pakeliamas. Ir greitis ten ribojamas iki 40 km/val. Kaip tai galėjo nutikti, sudėtinga spręsti. Kaip galima buvo nepastebėti atitvaro?" – svarstė prokuroras.

Įvykio liudininkai dalijosi pastabomis, kad automobilis esą ne iš karto nėrė į vandenį. Mašina lyg ir stabtelėjo, pajudėjo atgal, tuomet netikėtai šovė į priekį.

"Tada dar įdomiau", – išgirdęs internautų pastabas nustebo prokuroras.

Laivų paradui nesutrukdys

Paaiškėjus, kad ketvirtadienio naktį prie Pilies tilto Dangėje nuskendo karys ir jo automobilis, sunerimta, kad dugne tūnanti mašina trikdys Jūros šventės metu vyksiančiam tradicinių ir istorinių laivų paradui "Dangės flotilė".

Laivai upėje turėtų pasirodyti penktadienį, 19 val. "Dangės flotilės" laivų paradas organizuojamas tarp Biržos ir Pilies tiltų.

23 val. suplanuotas naktinis tradicinių istorinių "Dangės flotilės" laivų plaukimas "Žvaigždės tinkluose" tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Dėl šios priežasties automobilio iškėlimo darbus suskubta atlikti ketvirtadienį.

Popietę narai užkabino lynus, automobiliniu kranu mašina iš pradžių buvo šiek tiek pajudinta, o paskui ištraukta iš Dangės. Tuomet ją pavyko iškelti ant kranto.

Pasigedo įtvirtinimų

Internete klaipėdiečiai uždavė klausimą dėl nutikusios nelaimės – ar vertėtų prieš tiltą įrengti iš asfalto automatiškai išlendančių stacionarių užtvarų?

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas abejojo, ar jie išgelbės nuo visų galimų nelaimių.

"Gyvenime atsitverti nuo visko, o ypač nuo žmogiškojo faktoriaus, turbūt neįmanoma. Tai būtų tas pats, kaip užtverti geležinkelio pervažą drastiška ir dar dramatiška tvora. Tiek prie pervažų, tiek čia juk buvo mirksintys signalai, nusileido užtvaras, bet juk atsiranda tų, kurie viso to nepaiso ir vis tiek bando pralįsti. Jei kas nors labai norės, jis ras, kaip tai padaryti", – svarstė meras.

V.Grubliauskas abejojo, ar prie bet kokios pervažos verta įrengti kapitalinius statinius.

"Stebint vaizdo įrašą matyti, kad žuvusysis matė užtvarą, jis kartu su kitais vairuotojais sustojo prie jo. Vieną kartą atriedėjo atgal, kitą kartą ir trečią kartą jis nusprendė vis tiek važiuoti. Dėl vieno, kad ir labai skaudaus atvejo reikėtų kalbėti kapitalinius statinius. Tai absoliučiai išskirtinis atvejis. Tik žuvusysis galėtų paaiškinti jo priežastis, bet, deja, jis jau nebepapasakos", – kalbėjo meras.

Žiūrovai: neeilinis įvykis sukėlė klaipėdiečių susidomėjimą, žmonės vakar ne tik sprogdino internetą, ieškodami informacijos apie tragediją, bet ir patys susirinko stebėti mašinos iškėlimo operacijos. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Iš tiesų, užtvaras buvo nuleistas, o apie pakeltą tiltą iš toli informavo šviečiantys įspėjamieji žibintai.

"Kalbėti apie tai, kad statysime prieštankinius ežius ir jais užtversime prieigą prie tilto, turbūt būtų nerealu", – svarstė V.Grubliauskas.

Traiškė atramas

Pilies tiltas yra paženklintas ir kitomis nelaimėmis. 2013 m. sausį paryčiais Klaipėdoje bėgdamas nuo policininkų neblaivus vairuotojas rėžėsi į Pilies tilto atramas, o jo keleivis įkrito į upę.

Pilies ir Daržų gatvių sankryžoje naktį patruliavę kelių policininkai didžiuliu greičiu lekiantį automobilį "Audi A8" pamatė kelios minutės po ketvirtos ryto. Pareigūnai stabdė mašiną, bet vairuotojas dar labiau padidino greitį.

Policininkai nespėjo įšokti į tarnybinį automobilį, kai "Audi" rėžėsi į Pilies tilto atramas, nulaužė du apšvietimo stulpus ir pakibo ant tilto.

Keleivis bandė išlipti iš sumaitotos mašinos ir įkrito į Dangę. Vaikinui nieko neatsitiko, jis tik sušlapo.

1990 m. gimusiam vairuotojui tąsyk lūžo ranka, jis buvo neblaivus.

Avarija įvyko dėl nepamatuotai didelio greičio.

Prieš keletą metų automobilis taip pat buvo išvertęs tilto atitvarą, o 2011 m. kovą girto vaikino vairuojamas "Audi A6" numušė du apšvietimo stulpus, kelio ženklą ir galiausiai pakibo vienu šonu ant šaligatvio bortelio.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas nuo policijos bėgusiam ir vos į Dangę neįskriejusiam 22 metų klaipėdiečiui ketveriems metams atėmė teisę vairuoti ir skyrė tūkstantinę baudą.

2018 m. birželio 27 d. vakarą uostamiesčio Pilies tiltas įkalino mikroautobusą.

Liudininkų teigimu, staiga užsidegus raudonam šviesoforo signalui ir nusileidus dviem užkardoms, mašina liko tarp jų, o netrukus ėmė kilti tiltas. Mikroautobusui pakibus tarp gatvės ir tilto, vairuotojas suskubo iš mašinos traukti žmoną ir vaikus.

Liudininkai pasakojo, kad kai vairuotojas išlaipino keleivius, buvo sustabdytas kėlimas, tiltas nuleistas ir užkardos vėl pakeltos.


Šiame straipsnyje: Danės upėpakeliamas tiltasnukrito į upęžuvo JAV karyskarysnufilmavo kritimąpagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Neperšokes

Neperšokes portretas
Griovio nesakyk - op

NE

NE  portretas
SVAIGALAI,O KVAISALAI!!! GAILA ZMOGAUS,BET PAPUOLUS PAS LIETUVIUS DAR NE TO ISMOKINS!!! KIEK ZMONIU MIRSTA NUO NARKOTIKU,KODEL TAI YRA SLEPIAMA,KAS KURUOJA SITA MILIJONINI VERSLA!!!

Anonimas

Anonimas portretas
NESISTEBIU..PADAUGINO KOKSO...
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių