Quantcast

Plungės rajono ūkininkas kaltinamas organizavęs šešėlinę prekybą mėsos gaminiais

  • Teksto dydis:

Klaipėdos prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Plungės rajono ūkininkas ir dar keli asmenys kaltinami dėl šešėlinės prekybos mėsos gaminiais.

Kaip informavo Generalinė prokuratūra, ūkininkas kaltinamas veikęs bendrininkų grupėje ir vertęsis  šešėline prekyba mėsos gaminiais, mokėjęs darbuotojams neapskaitytą darbo užmokestį ir taip siekęs išvengti mokesčių.

Bylos duomenimis, dėl vykdytos finansinės aferos į valstybės biudžetą nepateko beveik 284 tūkst. eurų.

Didelio masto tyrimo metu atliktos 64 kratos, dalis jų atlikta ir 33-ose Vakarų Lietuvoje veikiančiose, kaltinamojo ūkininko valdomose mėsos gaminių parduotuvėse. Remiantis kratų metu surinktais dokumentais, daugiau nei šimto liudytojais apklaustų asmenų parodymais bei kitais tyrimui reikšmingais duomenimis, nuo 2017 metų sausio iki 2018 metų gruodžio ūkininkas galėjo neapskaityti apie 966 tūkst. eurų pajamų, gautų už parduotą mėsos produkciją.

Kaltinimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, siekiant nuslėpti pajamas bei išvengti mokesčių, pareikšti ir išvien veikusiai, pagal individualią žemės ūkio veiklą veikiančio ūkininko buhalterei.

Tuo metu du vadybininkai ir mėsinės direktorė kaltinami padėję apgaulingai tvarkyti ūkininko apskaitą.

Bylos duomenimis, kaltinamieji galimai duodavo nurodymus pardavėjoms, jog šios kasos aparatu neužfiksuotų dalies mėsos gaminių pardavimų ir už tai kai kurioms pažadėdavo sumokėti papildomą darbo užmokestį. Skaičiuojama, kad per dvejus metus 37 darbuotojoms vokeliuose išmokėta daugiau nei 77 tūkst. eurų papildomo darbo užmokesčio.

Remiantis surinktais duomenimis, veikdamas bendrininkų grupėje su buhaltere, ūkininkas atsakingoms institucijoms pateikė ir deklaravo žinomai neteisingus duomenis ir dėl to valstybės biudžetas neteko apie 284 tūkst. eurų.

Tyrimo metu taip pat gauta duomenų, kad kaltinamasis ūkininkas kartu su buhaltere darė poveikį kai kuriems liudytojams, įtikinėdami juos duoti melagingus parodymus, o buhalterė kai kuriems liudytojams dar ir trukdė atvykti į apklausas pas ikiteisminio tyrimo pareigūną.

Ūkininkas ir jo veiklos apskaitą tvarkanti buhalterė prieš teismą stos dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo bei poveikio liudytojui. Ūkininkui dirbantys du vadybininkai bus teisiami dėl padėjimo apgaulingai tvarkyti apskaitą. Mėsinės direktorė nuo baudžiamosios atsakomybės atleista pagal laidavimą.

Tyrimą organizavo Klaipėdos apygardos prokuratūra, jį atliko Klaipėdos policijos kriminalistai. Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai suma viršija 750 MGL, griežčiausia galima bausmė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Griežčiausia bausmė už apgaulingą apskaitos tvarkymą – laisvės atėmimas iki ketverių metų, o už poveikį liudytojui – laisvės atėmimas iki dvejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrovė

tikrovė portretas
Šešėlyje mėsytė ilgiau išsilaiko, nei ant saulutės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių