Quantcast

Juodasis trečiadienis: jūra pareikalavo aukų

Juoduoju trečiadieniu pajūrio gelbėtojams tapo palyginti rami vasaros popietė, kai Nidoje nuskendo airis, o Šventojoje nepavyko išgelbėti moters iš Prienų rajono, prie jūros atvykusios pailsėti su šeima. Iš viso trečiadienį Lietuvos pajūryje gelbėti septyni žmonės, du jų žuvo. Visame Lietuvos pajūryje – tai pirmosios stichijos aukos šį sezoną.

Drama prie molo

Trečiadienį prieš Šventosios molo skendo visa šeima – keturi žmonės, tarp jų – du vaikai. Pasak, Palangos pajūrio gelbėtojų vadovo Jono Pirožniko, tėvą su vaikais pavyko išgelbėti laiku, moterį irgi ištraukė iš jūros, bet jos atgaivinti nepasisekė.

Pamačius skęstančiuosius, skubiai iškviestas vandens motociklas. Pirmąjį pavyko ištraukti mažametį, paskui – paauglį ir vyrą. Moterį išgelbėjo paskutinę, nes ji srovių buvo nunešta toliau nei kiti.

„Kokios ten buvo aplinkybės, sunku pasakyti, ar vaikas skendo ir visa šeima puolė jį gelbėti ir visi atsidūrė jūroje, ar kas nors vyko dar kitaip, bet skendo visa šeima. Gelbėtojai suskubo laiku. Vaikai ir vyras didesnių problemų nepatyrė, o moters atgaivinti nepavyko, nors ją reanimuoti bandė ir mūsų gelbėtojai, ir budėję medikai, ir paskui atvažiavę greitosios pagalbos gydytojai. Moteris mirė“, – apgailestavo J. Pirožnikas.

Molas prie Šventosios yra užtvertas. Pasak J. Pirožniko, ten maudytis draudžiama, yra įspėjamieji ženklai.

Bet esą žmonės dažnai jų nepaiso, maudosi ir srovės juos nuneša į jūrą. Taip veikiausiai nutiko ir šįkart.

Diena buvo baisi, dirbome, kaip ant adatų.

„Situacija baisi, nors bangavimas tik du balai, tačiau srovės labai pavojingos, traukia į jūrą ir net geriausi plaukikai nebūtų pajėgūs išplaukti. O vanduo gana šiltas – 20 laipsnių šilumos, žmonės nori maudytis. Tai mes Palangos paplūdimyje vandens motociklo pagalba stengėmės juos laikyti arčiau kranto, kad išvengtume nelaimių. Diena buvo baisi, dirbome, kaip ant adatų“, – kalbėjo J. Pirožnikas.

Tai pirma skaudi nelaimė šiemet Palangoje. Nuo gegužės 15 dienos iki rugpjūčio 7-osios kurorto paplūdimiuose išgelbėtas net 31 žmogus. 8 iš jų teko reanimuoti. 17 skendusiųjų buvo Šventojoje.

Airio atgaivinti nepavyko

Tą pačią dieną skaudi nelaimė nutiko ir Nidos pakrantėje, čia gelbėtojai jau niekuo nebegalėjo padėti svečiui iš Airijos.

Nudistų pliaže nuskendo 52 metų vyras. Nidos gelbėjimo stoties vadovas Gintaras Kuprys pasakojo, kad incidentas nutiko po pietų.

„Gelbėtojai pamatė, kad jūroje žmogus mojuoja ir jam reikia pagalbos. Skubiai nuvažiavo keturračiu, puolė į jūrą, o vyras paniro po bangomis. Bangavimas buvo nedidelis ir net trauka į jūrą nebuvo tokia didelė, kaip ties Juodkrante. Sunku pasakyti, kas jam nutiko, gal jis į duobę kokią įsmuko“, – svarstė G.Kuprys.

Skendusįjį ištraukus į krantą, jį puolė gaivinti ir gelbėtojai, ir medikai, tačiau nepavyko.

Per šį sezoną Neringose paplūdimiuose skendo trys žmonės, vienas jų nuskendo.

Gelbėtojams įtemptos dienos

Kol kas jūros aukų šiemet neskaičiuoja tik Klaipėdos pajūrio gelbėtojai, skirtingai nei jų kolegos iš Palangos ir Neringos.

Trečiadienį Smiltynėje, pasak uostamiesčio gelbėtojų vadovo Aleksandro Siakki, kabojo geltona vėliava, nes ten jūra seklesnė, bangavimas buvo silpnas.

Melnragėje ir Giruliuose buvo iškeltos raudonos vėliavos, reiškiančios, kad maudytis draudžiama.

Visi pamiršta, kad Baltijos jūra klastinga.

„Vakarop raudoną vėliavą palikome tik Pirmosios Melnragės paplūdimyje, nes ten jūros dugnas labai pavojingas, iš karto gilu. Ir nors bangavimas buvo nestiprus, bet labai didelė trauka į jūrą. Dėl to žmonėms leidome maudytis tik prie kranto. Kaip tik vakare ten maudėsi mama su vaiku, jie pakliuvo į srovę ir negalėjo grįžti į krantą. Teko gelbėti“, – pasakojo A. Siakki.

Šį sezoną Klaipėdos paplūdimiuose gelbėtojams teko gelbėti šešis žmones, keturis liepos pradžioje ir du – pastarąjį trečiadienį. Nuskendusiųjų nėra.

„Mūsų gelbėtojai vykdo labai aktyvų prevencinį darbą. Neleidžia plaukti už plūdurų, neleidžia maudytis, kai kaba raudona vėliava. Daug patruliuoja, daug informuoja per garsiakalbius. Poilsiautojai neretai pyksta, ypač tie, kurie mano, kad yra geri plaukikai. Tačiau visi pamiršta, kad Baltijos jūra klastinga“, – teigė A. Siakki.


Šiame straipsnyje: jūraskendimasskenduoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Simas

Simas portretas
Jei Nidoje gelbėtojai būtų turėję vandens motociklą, tai būtų išgelbėję tą žmogų! Kurortas nepasiruošęs !!!

Anonimas

Anonimas portretas
Tikrai taip..vėliavos buvo keičiamos tik nuskendus žmogui..tik tada pradėjo varyti visus iš vandens..bangavimas buvo tikrai didelis bet draudžiančių maudytis ženklų nebuvo...gelbėtojų niekur net namatyt buvo..kai toks bangavimas turėjo būti imtąsi priemonių..aišku patys turime pasirūpinti savo saugumu...labai užjaučių šeimą..

Jūra

Jūra portretas
Žmonėms reikia patiems galvoti apie savo ir savo vaikų saugumą vandenyje, o ne laukti pastabų iš gelbėtojų.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių