Quantcast

Pajūryje – kraupi kova su mirtimi: bangos pasiglemžė jaunuolio gyvybę (papildyta)

Dešimtys medikų, policininkų ir gelbėtojų rankų stengėsi priversti plakti klastingose jūros srovėse skendusio jaunuolio širdį. Vyrai ir moterys pusantros valandos keitė vienas kitą Melnragės paplūdimyje, kol medicininė įranga parodė pirmuosius atgijusio šešiolikmečio širdies dūžius.

Prieš nelaimę – perspėjimai

Kraupi nelaimė galėjo nusinešti ne vieno paauglio gyvybę.

Pirmadienio pavakarę srovių pagauti į jūrą buvo tempiami net keli jaunuoliai – jūroje maudėsi septynių paauglių kompanija iš Klaipėdos priemiesčio.

"Viskas nutiko apie pusę penkių, pavakare. Septyni paaugliai nuplaukė už plūdurų. Gelbėtojai per garsiakalbį perspėjo, jog vaikinai grįžtų į krantą. Jie apsisuko, tačiau srovė juos pagavo ir ėmė nešti gilyn", – apie įvykį pasakojo įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Gelbėtojai tądien ne kartą buvo priversti kviesti poilsiautojus atgal į krantą. Daugybę jų vis mėgino nerti už plūdurų.

"Juk jie tam ir yra, kad būtų aišku, kur saugu maudytis. Kiti dar pyko, kad mes vijome žmones atgal į krantą, esą per dažnai perspėjame poilsiautojus", – prisiminė A. Siakki.

Į gilumą – nemokėdamas plaukti?

Paaiškėjo, kad vienas vaikinas iš srovių pagautos kompanijos iš viso nemokėjo plaukti.

"Ten buvo nuo 14 iki 16 metų vaikinai. Nesuprantama, kodėl nemokėdamas plaukti vienas jų lindo į jūrą", – svarstė A. Siakki.

Dalis vaikinukų patys išlipo į krantą. Tačiau dviejų paauglių nebebuvo matyti.

Perspėjimai: gelbėtojai prieš pat incidentą ne kartą vandens motociklu plaukė iki plūdurų, poilsiautojus garsiakalbiu ne kartą įspėjo neplaukti gilyn į jūrą dėl srovių ir dugne atsivėrusių duobių. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Ten yra dugno duobės. Gelbėtojai iš karto puolė į pagalbą. Vieną vaikinų pavyko surasti greitai. Į pagalbą atskubėjo net ir poilsiautojai, juk pilnas pliažas žmonių buvo. Kito vaikino teko ieškoti dugne. Reikia padėkoti ne tik gelbėtojams, bet ir tiems klaipėdiečiams, kurie padėjo šioje gelbėjimo operacijoje. Visi ieškojo į dugną nugrimzdusio vaikino. Jį rado vienas gelbėtojų. Vaikino kūnas buvo nugrimzdęs ir gulėjo dugne", – pasakojo A. Siakki.

Gaivino pusantros valandos

Teigiama, kad šešiolikmetis dugne išgulėjo apie dešimt minučių. Vaikiną iškėlus į paviršių, gelbėtojai vandens motociklu jį pargabeno į krantą.

"Medikai, gelbėtojai, policijos pareigūnai, visi pasikeisdami gaivinome jaunuolį. Po pranešimo apie nelaimę į paplūdimį atskubėjo du policijos ekipažai, ugniagesiai su narų įranga, bet vaikinas jau buvo nugabentas į krantą. Įvykio vietoje dirbo dvi medikų brigados, po to atvyko dar vienas medikų automobilis, atgabeno specialią įrangą, skirtą gaivinimui. Daugybė žmonių dėjo visas pastangas, kad vaikinas būtų atgaivintas. Kova už jo gyvybę vyko pusantros valandos", – tikino A. Siakki.

Pasitiko plojimais

"Gaivinimas tikrai buvo nelengvas. Mūsų dvi medikų brigados keitė viena kitą. Dvi medikės ir medikų automobilių vairuotojai, kurie įvykiuose dirba kaip medikai, šį rytą buvo sutikti plojimais. Kiekvieną rytą rytinių pasitarimų metu aptariame sunkesnius atvejus, o šis tikrai buvo neeilinis. Tuo, ką jiems pavyko padaryti, džiaugėsi visi darbuotojai", – vakar pasakojo Klaipėdos greitosios medicininės stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Šią vasarą tai pirmas toks įsimintinas incidentas, kai medikams taip sunkiai teko kovoti dėl skendusiojo gyvybės.

Gali žmogus išgerti vos vieną gurkšnį ir paskęsti.

"Gavome žinią, jog skendo du jaunuoliai. Vieną pavyko ištraukti sąmoningą. O kitą teko gaivinti. Kaip supratome, jie lyg ir iš Derceklių kaimo. Antrasis vaikinas į krantą transportuotas be kvėpavimo ir širdies veiklos, buvo rimtai skendęs", – teigė N. Dambrauskienė.

Specialiųjų tarnybų specialistams pavyko atstatyti jaunuolio širdies darbą, tačiau jo kvėpavimą palaikė specialus aparatas.

"Gaivinimui į pajūrį buvo atgabentas ir specialus krūtinės ląstos paspaudimų aparatas. Tačiau ir rankomis dirbome. Atstačius širdies ritmą, vaikinas buvo išgabentas į Klaipėdos vaikų ligoninę. Nežinome tolesnės vaikino būklės, panašu, jog jo smegenys ilgokai galėjo išbūti be deguonies. Tačiau jo plaučiuose nebuvo vandens. Dažniausiai, patekus į šaltą vandenį, užtenka vos gurkšnio vandens, kad spazmai užspaustų gerklas. Žmogus skęsta ne dėl to, kad jis vandens prigeria, o todėl, kad išsivysto gerklų spazmai. Visa tai gali atsitikti dėl išgąsčio ar greito vandens gurkštelėjimo. Gali žmogus išgerti vos vieną gurkšnį ir paskęsti. Skendimas nėra vien tik vandens prigėrimas. Mirtis ištinka dėl sustojusio kvėpavimo", – paaiškino N. Dambrauskienė.

Nijolė Dambrauskienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Antradienį ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja gydymui Diana Vaitkevičiūtė tikino, kad apie paciento būklę smulkesnių duomenų negali teikti.

"Šią vasarą turėjome kelis vaikus, kurie buvo skendę, tačiau jie buvo nukentėję ne taip stipriai kaip šis. Dažniausiai prognozių neteikiame, kiekvienas organizmas labai skirtingai reaguoja", – tikino D. Vaitkevičiūtė.

Klaipėdos vaikų ligoninės medikai grūmėsi dėl vaikino sveikatos, tačiau jo gyvybės išsaugoti nepavyko.

Medikai tikina, kad tokiais atvejais dešimt minučių be deguonies gali žmogui būti lemtingos.

Kankino jaudulys

Specialiųjų tarnybų automobilių grūstį ir būrį žmonių, Antrosios Melnragės paplūdimyje kovojančių dėl jaunuolio gyvybės, iš šalies stebėjo daugybė poilsiautojų.

Įvykio liudininkai tikino, kad visas šis vaizdas, jų akimis, atrodė makabriškas.

Nelaimę matę klaipėdiečiai dienraščiui pasakojo, kad visas pliažas sustingęs stebėjo medikų kovą už jaunuolio gyvybę.

"Žmonės stebėjo visa tai labai susijaudinę, kažkas ėmė verkti. Tarpusavyje klausinėjo, kokia vaikinuko būklė. Važiuojant į namus, mūsų automobilį pralenkė du greitosios medicininės pagalbos automobiliai. Tarpusavyje pasitarėme, jei važiuoja su šviesos signalais, turbūt berniukas gyvas. Sustojome prie ligoninės, paklausėme, ar pavyko vaikinuką išgelbėti. Išgirdus, jog atvežtasis gyvas, labai nudžiugome", – dienraščiui pasakojo incidentą matę klaipėdiečiai.

Bangose pradingusio jaunuolio iš tiesų ieškojo ne tik gelbėtojai.

"Matėme, kad puolė gelbėti keli sportiški vaikinai, buvę paplūdimyje. Visas pliažas, kuris buvo pilnas žmonių, sirgo už tuos vaikinukus. Laimei, kad pavyko. Tuo metu, kai antrąjį vaikinuką pavyko ištraukti į krantą, visas pliažas ėmė ploti", – pasakojo Melnragės pliaže tą akimirką buvusi klaipėdietė.

Tuo metu, kai vyko antrojo vaikino paieškos, prie pirmojo, kuris buvo ištrauktas iš vandens, taip pat būriavosi žmonės.

Vaikinukas buvo patyręs šoką, jį ištiko hipotermija. Buvo matyti, kad juo stengiasi pasirūpinti praeiviai, nes gelbėtojai tuo metu nardė po vandenį, ieškodami kito nelaimėlio.

"Jie suko ir suko ratais vandens motociklais. Gal kokia technologija yra, spėjame, kad tokiu būdu jie stengėsi iškelti bangomis vaikino kūną iš duobės, nes jo tiesiog nesimatė po vandeniu. Po kurio laiko paplūdimiu nusirito šūksniai "rado!" ir plojimų banga", – pasakojo įvykio liudininkai.

 


Skaičiai ir faktai

Per pastarąsias kelias dienas gelbėtojai turėjo nemažai darbo.

Šeštadienį Klaipėdos rajono vandens telkiniuose rastos dvi nuskendusios moterys, vienos jų ieškota nuo rugpjūčio 10-osios.

Šeštadienį prieš vidurdienį Gargžduose kanale pastebėtas mirusios 79 m. moters kūnas be išorinių smurto požymių.

Nustatyta, kad tai be žinios dingusi senjorė, kurios paieška buvo paskelbta dar praėjusios savaitės pradžioje. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Šeštadienį apie 16 val. Klaipėdos rajone, Mazūriškių kaime, priešgaisriniame tvenkinyje rastas veikiausiai nuskendusios 44 m. moters kūnas. Atvykę medikai bandė gaivinti, tačiau nesėkmingai.

To paties šeštadienio pavakare, apie 17 val., pranešta, kad Palangoje, Nemirsetos paplūdimyje, pastebėtas pusiau vandenyje gulintis senyvas vyras. 72-ejų vyrą gaivino gelbėtojai ir atvykę medikai, tačiau buvo konstatuota biologinė mirtis.

Per Žolinę Klaipėdos rajone, Vėžaičių seniūnijos Žvelsėnų kaime, gautas pranešimas apie žmogų, galbūt patyrusį kaklo traumą Minijos upės senvagėje. Atvykus valtimi priplaukta prie salelės, joje rastas žmogus. Nukentėjęs vyras imobilizuotas, paguldytas ant plausto ir parplukdytas į krantą. Ten perduotas atvykusiems medikams.

Tą pačią dieną 16 val. 48 min. Klaipėdoje, Naujojoje Uosto gatvėje, į vandenį prie 22–23 krantinių įkrito moteris. Atvykęs naras įšoko į vandenį, sugriebė moterį ir ištraukė į krantą. Medikai išvežė ją į ligoninę.

Pirmadienį 9 val. 43 min. Kuršių mariose pastebėtas skenduolis. Pasieniečių kateris mariose, ties raudonu plūduru, netoli Kiaulės Nugaros salos, rado vyriškio kūną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas

Ernestas  portretas
Aš tai manau, kad pats kaltas. Tik man labai gaila to jaunuolio tėvų. Aš tėvų vietoje tesiog neištvėriau tokios netekties...

Onute

Onute portretas
Melragėje prabuvau dvi savaites. Kiekvieną dieną ,nuo ryto iki vakaro, gelbėtojai praneša neplaukti už plūdurų...Praneša ir rusiškai.Pasijuokiau,ko nepasako angliškai !? Tidsiog visi užsieniečiai moka laikytis įstatymų. Deja mūsų mentalitetas to neleidža....Tarp kitko naktimis augomobiliai kai kutie ,taip laksto,kad pašoki iš miegų. Nežknojau ,gal per Melragės miestelio gatvytes nutiestas autobamas....

Asta

Asta portretas
Nežmoniškai gaila jaunuolio...širdį skauda už svetimą nelaimę..Stiprybės tėvams....Nesįsivaizduoju, kaip reikia tai išgyventi..
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių