Quantcast

Per operacijas Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje sulaikyti įtariamieji kokaino platinimu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kriminalistams tęsiant tyrimą dėl didelių kokaino kiekių platinimo Šiaurės Airijoje ir Lietuvoje, sulaikyti dar du įtariamieji, per kratas rasta apie 180 tūkst. eurų.

Praeitą savaitę, lapkričio 23 dieną, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai atliko sulaikymų ir kratų operaciją Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje.

Kaip skelbia Klaipėdos apskrities policija, operacija atlikta glaudžiai bendradarbiaujant su Šiaurės Airijos (Jungtinės Karalystės) ir Airijos pareigūnais, koordinuojant Eurojustui bei talkinant Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“.

„Gerai koordinuoti pareigūnų procesiniai veiksmai atlikti sudėtingame ikiteisminiame tyrime dėl didelių narkotinės medžiagos – kokaino kiekių platinimo Šiaurės Airijoje“, – teigia pareigūnai.

Lapkričio 23 dieną Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje pareigūnai sulaikė du įtariamuosius.

Lietuvoje sulaikytas 32 metų vyras, kuris nurodytą nusikalstamą veiką, įtariama, organizavo būdamas Lietuvoje. Jam teismas paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

Šiaurės Airijoje pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį sulaikytas anksčiau už vagystes, plėšimą, nesunkų sveikatos sutrikdymą, išžaginimą teistas 41 metų  bendrininkas iš Lietuvos.

Atlikę kratas gyvenamosiose patalpose ir automobiliuose, pareigūnai rado ir paėmė apie 180 tūkst. eurų vertės grynųjų, du prabangius laikrodžius, nedidelį kiekį, kaip įtariama, narkotinių medžiagų bei kitus tyrimui reikšmingus daiktus.

Areštuotas įtariamojo ir su juo susijusių asmenų turtas – butas, namas, žemės sklypas bei automobilis.

Policijos nuotr.

Policija sako, kad šioje byloje bus tikrinama, ar įtariamųjų disponuojamos piniginės lėšos, kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas nebuvo įgyti iš nusikalstamos veikos gautų pajamų.

Jau anksčiau, 2019–2020 metais, per tarptautinį tyrimą, bendradarbiaujant ir keičiantis informacija, pareigūnai Šiaurės Airijoje sulaikė su minėta grupuote susijusius šešis asmenis.  Pas juos buvo rasti ir paimti įvairūs kiekiai kokaino.

„Pastaroji operacija yra trijų šalių – Lietuvos, Airijos bei Šiaurės Airijos (Jungtinės Karalystės) sėkmingo bendradarbiavimo tęsinys, kurio metu 2020 m. buvo demaskuota tarptautiniu mastu, minėtose trijose šalyse veikusi kita lietuvių organizuota nusikalstama grupuotė, įtariama suburta ir vadovaujama 1983 m. gimusio Klaipėdos apskrities gyventojo“, – rašoma Klaipėdos apskrities policijos pranešime.

Ši grupuotė buvo išvysčiusi milžinišką narkotinių medžiagų platinimo tinklą Airijoje ir Šiaurės Airijoje, pasižymėjo brutalumu bei smurtu.

Ankstesniame tyrime trijų šalių teisėsaugos institucijos toliau bendradarbiauja, keičiamasi informacija bei atliekami bendri tyrimo veiksmai.

Tyrime šiuo metu pranešimai apie įtarimus yra pateikti 30 asmenų, dar keturi asmenys yra pripažinti įtariamaisiais, areštuotas įtariamųjų milijoninės vertės turtas (pastatai, žemės sklypai, butai, automobiliai). Liudytojais apklausta apie 320 asmenų, 13 žmonių yra pripažinti nukentėjusiaisiais – jie yra prekybos žmonėmis aukos.

Nurodytas tarptautinis tyrimas atskleidė jau beveik dešimtmetį veikusią, organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų gerai organizuotą prekybą žmonėmis. Nustatyta, jog daugiau nei 100 žmonių buvo išvežti iš Lietuvos.

Aukoms, išvežtoms į užsienį, buvo atimti asmens dokumentai, jų atžvilgiu naudojamas psichologinis, fizinis smurtas, prievarta pratinama prie narkotikų, pastarieji buvo verčiami/ išnaudojami daryti nusikalstamas veikas.

Likvidavus minėtą grupuotę, buvo užkirstas kelias tolimesniam žmonių išnaudojimui bei šiuolaikinei vergovei.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris .R

Lauris .R  portretas
Narko partijos draugelei
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių